Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО - 27.03.2017
 
НАШИ ЛЕКАРИ И МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ ЗАМИНАВАТ НА РАБОТА В РУМЪНИЯ
След Германия и Великобритания, към които традиционно се насочват българските лекари и медицински сестри, се оказва, че и съседна Румъния постепенно се превръща в притегателен център за родните кадри от сферата на здравеопазването. Това съобщи за Zdrave.net председателят на Медицинската федерация към КТ "Подкрепа" д-р Камен Данов. В синдикалната структура е получено писмо от федерацията на здравните работници в Румъния "Санитас" , чрез което се съобщава, че в последните седмици при тях като членове са прехвърлени четирима анестезиолози, както и четири медицински сестри. "Имаме информация за още две сестри, които отскоро вече работят в Румъния", посочи той.
Д-р Данов отбеляза, че реалният брой на предпочелите да работят в северната ни съседка наши кадри е по-голям, защото те не са задължени да членуват в синдикални обединения, поради което и отчетността за заминалите не е пълна.
Това, което привлича в Румъния нашите лекари и професионалисти по здравни грижи е по-високото заплащане. От началото на тази година там действа нов Колективен трудов договор, който определя средна работна заплата в сферата на здравеопазването от 1000 евро. На този фон д-р Данов съобщи, че обещаното увеличение между 15 и 30% на възнагражденията в сектор "Здравеопазване", което залегна в  Колективния трудов договор през 2016 г. , не е реализирано навсякъде.
 
БЛС НАСТОЯВА ЗА ДЪЛГОСРОЧНА НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА
ЗА СЕКТОР "ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ"
Дългосрочна национална програма за сектор "Здравеопазване" с перспектива за 20 години, която да не зависи от смяната на властта. Това поискаха от Българския лекарски съюз в лицето на главния секретар на съсловната организация д-р Стоян Борисов, информира Zdrave.net, позовавайки се на интервю с него по ТВ "Европа".
По думите на д-р Стоян Борисов системата на здравеопазването е изключително сериозна и консервативна и изисква добре осмислени и премерени действия, а не бързи реформи. "Положението в здравеопазването не може да се оправи така бързо и така лесно", категоричен бе специалистът. Ето защо според него е нужна дългосрочна визия, изработена с участието на съсловните организации и приета чрез закон.
Сред конкретните очаквания на БЛС към бъдещите управляващи в здравната сфера са здравна карта с реални, а не субективни параметри, възстановяване на договорното начало, реални конкурси за директорски постове, както и прекратяване на практиката за смяна на бордове и директори по политически причини.
Главният секретар на БЛС за пореден път припомни, че средствата за здравеопазване у нас са едва 4,5% от БВП и възлизат на 3,4 млрд. лв. Реалната сума за сектора би трябвало да е между 8,5-9 млрд. лв., пресметна той, сравнявайки разходите за системата с тези в други страни от ЕС.
 
Д-р Галин Каменов:
ВАКСИНИТЕ НЕ СА ОПАСНИ!
Всички опасения, че ваксините могат да бъдат опасни, са съвършено неоснователни. Те са най-мощното оръжие на XX век и цялата ни цивилизация се дължи именно на тях. Това коментира пред Нова телевизия заместник-министърът на здравеопазването д-р Галин Каменов по повод опасността от епидемия от морбили в България., информира Puls.bg.
"В момента у нас са регистрирани 8 пациенти с морбили, от които на петима диагнозата е потвърдена. Ако трябва да обобщим, всичките са неимунизирани роми", обясни д-р Каменов. Той изтъкна, че общопрактикуващите лекари трябва да прегледат своите пациентски листи и да имунизират лицата до 18 години, които не са имунизирани. "Този процес тече активно в пловдивския квартал Столипиново. Там бяха открити 100 неимунизирани деца и вече около 70-80% от тях са с поставена ваксина", изтъкна д-р Каменов.
 
ПЪРВИЯТ ЦЕНТЪР НА HISPA ОТВОРЯ ВРАТИ В УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА"
Първият център на HISPA (Сдружениe на центровете за хипертония, профилактика на инфаркт и инсулт) ще бъде отворен в "Александровска" болница, съобщи Puls.bg.  Той ще бъде ориентиран към провеждането на обучения, развитие и подобряване на диагностиката, лечението и обгрижването на пациенти със сърдечни заболявания.
У нас сърдечната смъртност е 65-66% от общата смъртност, а 80% от случаите са свързани с артериалната хипертония. Продължителността на живота у нас е с около 15% по-ниска от средната за Европа, като в 70-80% от случаите това се дължи на сърдечносъдови заболявания. Това стана ясно по време на пресконференция на болницата. В нея взеха участие доц. д-р Добрин Василев, началник на кардиологичната клиника в лечебното заведение и основателят на HISPA проф. д-р Небойша Ташич, ръководител на Сърдечносъдов изследователски център към Сърдечносъдов институт "Дединьe" в Белград, Сърбия.