Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО - 17.03.2017
 
МЗ ПРОВЕРЯВА СИГНАЛ ЗА ВАУЧЕРИ ЗА ОТСТЪПКА ЗА ЦЕЗАРОВО СЕЧЕНИЕ
Министерство на здравеопазването проверява сигнал за ваучери за отстъпка за цезарово сечение по желание от сайт за колективно пазаруване, съобщиха от Пациентски организации "Заедно с теб", които са подали жалбата до министерството, информира в. "Сега". Офертата е публикувана от името на "Уни хоспитал" в Панагюрище, една от най-новите и оборудвани с модерна апаратура болници у нас. От лечебното заведение отричат те да са я пускали и са сезирали за проверка агенция "Медицински одит", пише още изданието. Офертата, която вече не е активна, е за "Цезарово сечение по желание за 550 лв. от "Уни хоспитал" - Панагюрище". Ваучерът е за 100 лв., т.е. "старата" цена на секциото е 650 лв. Пациентката плаща 100 лв. за ваучера, а на място в болницата - още 450 лв.
"У нас секциото по желание е незаконно", обясняват от здравното министерство. Според медицинския стандарт "Акушерство и гинекология" извършването на цезарово сечение по желание не е допустимо в България. Секцио може да се назначи само по медицински показания. Въпреки това у нас около 40% от ражданията са с цезарово сечение, с което страната ни се нарежда на едно от първите места в света по този показател.
 
БОЛНИЦИТЕ В ЧУЖБИНА ИСКАТ ГАРАНЦИИ ОТ НЗОК, ЗА ДА ЛЕКУВАТ БЪЛГАРИ
Болници в страни от ЕС, в които са лекувани български пациенти по линия на европейските регламенти за координация на системите за социална сигурност, изискват НЗОК да заплати авансово за приложените им медицински услуги. При други случаи от фонда се настоява да даде допълнителна писмена гаранция, че касата ще заплати терапията, става ясно от справка на здравната каса, изготвена за Zdrave.net.
Макар от касата да твърдят, че към момента не е постъпвала официална информация от чужди здравноосигурителни институции или лечебни заведения, че отказват медицинска помощ на българи, най-вероятното обяснение за изисканите допълнителни уверения от страна на касата са натрупаните и неразплатени в срок задължения към лечебните заведения в други страни от ЕС. Наскоро Zdrave.net писа, че  към края на 2016 г. задълженията на НЗОК за лечение на български пациенти в чужбина  надхвърлят 224 млн. лева, като 90 млн. лв. от тях са просрочени задължения.  
 
ВЪРХОВНИЯТ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД ОТМЕНИ СТАНДАРТА ПО МЕДИЦИНСКА ОНКОЛОГИЯ
Тричленен състав на Върховния административен съд е отменил Наредбата за утвърждаване на стандарт по "Медицинска онкология", издадена от Министерство на здравеопазването. Решението е взето 15 март т.г., съобщи Zdrave.net.
ВАС базира решението си на липса на мотиви към първоначалната редакция на наредбата от 2010 г. "Наличието на адекватни мотиви е от значение за проверката дали утвърждаването на стандарта в действащата му редакция е пропорционално и спазени ли са нормите на административното регулиране, с оглед финансовата или материалната тежест, която адресатите на предвидените изисквания следва да понесат за изпълнението им", припомнят от ВАС и поясняват: "По изложените съображения настоящият съдебен състав намира, че отсъствието на всички задължителни за мотивирането проекта на нормативен административен акт реквизити е съществен процесуален порок, налагащ отмяна на оспорената наредба".
Решението може да бъде обжалвано пред петчленен състав на ВАС в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.
 
ЕВАКУИРАХА СПЕШНОТО ОТДЕЛЕНИЕ В СЛИВЕНСКАТА БОЛНИЦА ЗАРАДИ СИГНАЛ ЗА БОМБА
Около 3 часа в нощта срещу 17 март т. г. на телефон 112 е подаден сигнал за поставено взривно устройство в сливенската болница, съобщи БНТ.  Минути след това полицаи са отцепили района и са евакуирали персонала и пациентите. За щастие сигналът се оказал фалшив. По-късно било установено, че сигналът е  бил подаден от 28-годишен мъж от Сливен. Той обяснил постъпката си с това, не бил приет за лечение в отделението. Поради съмнения за психичното му здраве, ще му бъде направена експертиза.
 
БОЛНИЦИ ПОЛУЧИХА МОДЕРНА АПАРАТУРА ПО ПРОГРАМА "ИНИЦИАТИВИ ЗА ОБЩЕСТВЕНО ЗДРАВЕ"
В 34 лечебни заведения в страната е доставена високотехнологична апаратура по програмата "Инициативи за обществено здраве". Близо 16 млн. евро са усвоени по нея от Министерството на здравеопазването, съобщи БНР.
В столичната АГ болница "Шейново" вече могат да се грижат по-добре за недоносени бебета, разказа директорът на лечебното заведение д-р Румен Велев.
"Апаратурата е на изключително високо ниво. Това ни дава възможност да гледаме недоносени деца с много ниско тегло. В нашата болница имаме шест дечица, които са родени в 29-тата гестационна седмица с тегло между 1 200 и 1 300 грама. Имаме едно детенце, което се роди преди около два месеца и половина, което тежеше 600 грама, и което, благодарение на усилията на нашите неонатолози, се развива сравнително добре. Това нещо нямаше да можем да го постигнем без наличието на тази апаратура", изтъкна д-р Велев.
Програмата се осъществява с финансовата подкрепа на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм.
 
МЕДИЦИ ОТ ПЕТО ДКЦ В СОФИЯ НЕ СА ПОЛУЧАВАЛИ ЗАПЛАТИ ОТ МЕСЕЦИ
Лекарите и медицинските служители от Пето ДКЦ в София от месеци работят, без да получават своите трудови възнаграждения, съобщи БНТ.  До момента здравното заведение дължи над 60 000 лв. за заплати. Не са покривани режийните задължения, проблем има и с договорните отношения с наемателите (общопрактикуващи лекари, лекари по дентална медицина и др.).
От този месец лечебното заведение има нов управител. Д-р Вихрен Заяков признава, че му трябва малко време, за да даде оценка на проблемите и да потър си решения.
Пред камерата на националната телевизия медицински специалисти споделиха, че от октомври миналата година не са получавали заплати. "Имаме голяма надежда в новия управител. Не са ни леки условията, но търпим и понасяме", заявиха още те.
"Финансовото състояние е тежко, но засега "корабът е над водата", коментира счетоводителят на лечебното заведение. Стана ясно, че се очаква помощ от Столичната община, която е принципал на здравното заведение.
 
НЗОК НАВЪРШИ ПЪЛНОЛЕТИЕ
Наскоро Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) навърши 18 г. (15 март). От създаването на НЗОК досега бюджетът ? се е увеличил 5,5 пъти - от 630 млн. лева до 3,45 млрд. лева. Всяка година институцията задължително получава допълнителни трансфери заради недостиг на средства - донякъде заради неефективно управление, а донякъде и заради вменени задължения да плаща за дейности, които са отговорност на държавата, изтъкват от Investor.bg. На фона на непрекъснато растящия бюджет обществената удовлетвореност от здравеопазването намалява, а плащанията от джоба на пациентите се увеличават - според различни оценки те достигат горе-долу колкото сегашния бюджет на НЗОК, отбелязват от уебсайта с икономическа насоченост. В подкрепа на твърденията за лошата ефективност на здравеопазването от там се позовават на данни на Националния статистически институт (НСИ), според които коефициентът на смъртност у нас плавно намалява, но остава доста над средното ниво за Европейския съюз (ЕС). Негативните показатели се отнасят особено за детската смъртност и смъртността при новородените, където България е на второ място след Румъния с ниво от 7,6 на 1 000.  Изоставаме и по продължителност на живота. Статистиката на Евростат показва, че средната продължителност на живота в България през 2014 г. е била 74,5 години спрямо почти 81 години средно за страните от ЕС и 82 години за еврозоната.