Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО - 16.03.2017
 
НАД 1 МЛН. ДУШИ У НАС СТРАДАТ ОТ ХРОНИЧНО БЕЗСЪНИЕ
1,1 млн. нашенци страдат от хронично безсъние, а  220 000 мъже и 150 000 жени над 50-годишна възраст имат обструктивна сънна апнея. Това заяви пред журналисти д-р Петър Чипев, специалист по медицина на съня, информира Zdrave.net. Д-р Чипев акцентира върху този проблем във връзка със Световния ден на съня, който тази година се отбелязва на 17 март. У нас няма точна статистика -  данните са на база световната статистика, според която около 45% от човечеството страда от някакви нарушения на съня. В света от хронично безсъние страдат 10-15% от хората, а от обструктивна сънна апнея - 25% от мъжете и 9% от жените в средна възраст.
"Липсата на клинична пътека принуждава лекарите да приемат пациентите си по други клинични пътеки и това изкривява статистиката. Това са хронични болести и костват огромни средства на системата. Но нито основното изследване - полисомнографията, е финансирано от НЗОК, нито лечението", изтъкна д-р Чипев.
Обструктивната сънна апнея е опасна, тъй като е един от главните рискови фактори за инфаркт на миокарда, нарушения на мозъчното кръвообращение и внезапна сърдечна смърт по време на сън. Рисков фактор е и за диабет тип 2, тъй като нарушаването на съня забавя метаболизма и води до затлъстяване. 15-20% от всички автомобилни катастрофи се дължат на заспиване зад волана, затова от 2015 г. ЕС наложи директива за издаване на разрешителни за шофиране, които задължават кандидатите да бъдат прегледани за обструктивна сънна апнея.
 
ЕВРОПЕЙСКАТА АГЕНЦИЯ ПО ЛЕКАРСТВАТА ПРЕРАЗГЛЕЖДА УПОТРЕБАТА НА ВАЛПРОАТ ПРИ БРЕМЕННИ И ЖЕНИ В ДЕТЕРОДНА ВЪЗРАСТ
Eвропейската агенция по лекарствата (ЕМА) ще обсъди необходимостта от допълнителни ограничения в употребата на лекарствата, съдържащи валпроат, съобщи на сайта си Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ). Тези лекарствени продукти са разрешени за употреба по национални процедури в държавите-членки на ЕС и се предписват за лечение на епилепсия, биполярно разстройство и мигрена (в някои страни).
Лекарствата съдържащи валпроат вече са били обект на преразглеждане на безопасността и съществуват препоръки за минимизиране на риска от увреждане на бебетата поради лечение на майките с валпроат по време на бременността.  Някои държави-членки са предприели допълнителни мерки за оценка на ефекта от тези дейности на национално ниво. Във връзка с това френският регулаторен орган по лекарствата ANSM поиска ЕМА да преразгледа ефективността на мерките и да бъде обмислена необходимостта от препоръка за допълнителни действия, които да намалят рисковете при жени, които са бременни или в детеродна възраст, на територията на Европейския съюз.
Комитетът за оценка на риска при проследяване на лекарствената безопасност (PRAC) към ЕМА ще разгледа наличните доказателства и ще проведе консултация със съответните заинтересовани страни. Докато се осъществява прегледът на лекарствата съдържащи валпроат експертите съветват пациентите, на които са предписани такива лекарства и които имат някакви притеснения, да ги обсъдят със своя лекуващ лекар.
 
ЗАРАДИ ПАРАЛЕЛЕН ИЗНОС НА МЕДИКАМЕНТИ ПАЦИЕНТИ ОТ СТАРА ЗАГОРА НЕ МОГАТ ДА СИ КУПЯТ ЖИВОТОСПАСЯВАЩИ И ЖИВОТОПОДДЪРЖАЩИ  ЛЕКАРСТВА
"Заради паралелен износ на важни медикаменти в аптечната мрежа на Стара Загора липсва определен вид инсулин, както и други лекарства в сферата на ендокринологията, ревматологията и онкологичните заболявания", алармира по БНР Ваня Рачева, член на Управителния съвет на Регионалната фармацевтична колегия в Стара Загора.
"Законово регламентираният реекспорт на лекарства поставя в риск здравето на близо 80 000 пациенти с диабет", коментира Елисавета Котова, председател на Асоциацията на децата  и младежите с диабет. Тя изтъкна, че въпреки ограничените си правомощия служебният кабинет би могъл да въведе ограничителен режим за определен срок на реекспорта на определени медикаменти с цел да осигури лечението на българските пациенти.
 
МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО И АСОЦИАЦИЯТА НА ФАРМАЦЕМТИЧНИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ ПОДПИСАХА МЕМОРАНДУМ ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО И ПАРТНЬОРСТВО
Министърът на здравеопазването проф. д-р Илко Семерджиев, председателят на Управителния съвет на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) Зоя Паунова и директорът на ARPharM Деян Денев положиха подписите си под меморандум за сътрудничество и партньорство, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
Сътрудничеството ще позволи да се осигури достъп до висококачествени и ефективни лекарствени продукти за българските граждани. Документът предвижда осъществяването на контрол и съвместни проверки от Изпълнителната агенция по лекарствата, Националната здравноосигурителна каса, Националната агенция по приходите и Агенция "Митници". Ще бъдат проверявани лицата, извършващи търговия с лекарствени продукти в страната и през границите ?. Ще се следи за притежаването на разрешения за търговия с лекарствени продукти, за спазването на добрата дистрибуторска практика и на правилата за отпускане и продажба на медикаменти.
Ще се действа съвместно за преодоляването на лекарствени дефицити, а опасността от недостиг на определен лекарствен продукт в резултат на износ ще бъде елиминирана чрез разработването на законодателни мерки.
 
АЛЕРГИЧНА ХРЕМА ЗАСЯГА ВСЕ ПО-МЛАДИ ХОРА У НАС
"Около 15% от детското население у нас страда от бронхиална астма. Хранителната алергия също расте по честота, като 50% от децата с атопичен дерматит имат и хранителна алергия, а може да проявят и астматични пристъпи". Това сподели за Trud.bg д-р Гинка Даскалова, специалист по детски болести и клинична алергология в гр. Русе, с 30-годишен стаж по специалността. Всеки пети българин страда от алергичната хрема, която засяга все по-млади хора, каза още д-р Даскалова. Сред другите често срещани хронични заболявания са бронхиалната астма и екземата. Алергичните заболявания значително влошават качеството на живот на болния заради ежедневното дразнене в очите и в носа, главоболие, задух, сърбежи, сънливост или свръхвъзбудимост, отсъствие от работа и училище и не на последно място - средства за лечение.
Причините за повишаването на чувствителността към полени, домашен прах, акари, косми от животни, спори на плесенни гъби са многобройни, изтъкна д-р Даскалова.  Сред тях са урбанизацията, замърсеният въздух, консумацията на некачествени храни, пълни с изкуствени вещества, претрупаните с предмети домове, върху които се наслагва прах.
 
РАЙОННАТА ЗДРАВНА ИНСПЕКЦИЯ В ПЛОВДИВ ИЗИСКВА ОТ ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ СПЕШНО ДА ПРОВЕРЯТ ИМУНИЗАЦИОННИЯ СТАТУС НА ДЕЦАТА
Регионалната здравна инспекция в Пловдив изисква от общопрактикуващите лекари спешно да се провери имунизационния статус на децата във връзка с разпространението на епидемията от морбили в съседна Румъния, съобщи за д-р Моника Троянчева, директор Дирекция "Надзор над заразните болести". Инспекцията е изготвила официално предписание към личните лекари, което трябва да изпълнят съобщи Агенция "Фокус".
От РЗИ Пловдив апелират към всички майки, които отказват да ваксинират децата си, да направят това, тъй като при 81 % на заболелите от морбили деца, те не са били имунизирани. Съгласно българския имунизационен календар предотвратяването на заболяването се осъществява с комбинирана ваксина срещу Морбили - Рубеола - Паротит (МРП), чието поставяне е задължително. За изграждането на пълен имунитет е необходимо децата да бъдат обхванати с две дози, като първата доза се поставя на 13-месечна възраст, а реимунизацията се прави на 12 години.
Последният епидемичен взрив от морбили у нас е бил през 2010 година в Сливенско.
 
Проф. д-р Тодор Кантарджиев:
НЯМА МЯСТО ЗА ПАНИКА ЗАРАДИ ЕПИДЕМИЯТА ОТ МОРБИЛИ В РУМЪНИЯ
Няма място за паника заради епидемията от морбили в Румъния. Това каза в интервю за Агенция "Фокус" проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Центъра за заразни и паразитни болести. "В момента според анализа на Европейския център за контрол на заболяванията в Стокхолм, България се намира на етапа на елиминиране на това заболяване, защото 36 месеца в нашата страна не е имало циркулация на този вирус с местен произход", изтъкна специалистът. Той обясни, че от 18 години всички деца в България се имунизират задължително, макар че има деца с пропусната ваксина. По думите му общопрактикуващите лекари би трябвало да проверят кои  от техните малки пациенти трябва да се имунизират и реимунизират с тройната ваксина срещу Морбили - Рулеола - Паротит.