Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО - 14.03.2017
 
МЗ ИЗПРАТИ УКАЗАНИЯ ДО РЕГИОНАЛНИТЕ ЗДРАВНИТЕ ИНСПЕКЦИИ  ЗА ПРЕВАНТИВНИ МЕРКИ ВЪВ ВРЪЗКА С ЕПИДЕМИЯТА ОТ МОРБИЛИ В РУМЪНИЯ
Продължава да се разпространява епидемията от морбили в съседна Румъния, съобщиха от здравното министерство. Към момента в северната ни съседка има 3 196 заболели от морбили, от които 17 са починали.  Заболели от морбили в  Италия (728 души) и Великобритания (569 души). Към момента няма опасност от разпространението на дребна шарка на територията на България, успокояват от МЗ. За да бъдат предотвратени рисковете обаче от ведомството са изпратили указания до Регионалните здравни инспекции за взимане на превантивни мерки за предпазване на населението.
Всички общопрактикуващи лекари трябва да направят преглед на имунизационния статус на пациентите си на възраст от 13 месеца до 18 г., подлежащи на имунизация срещу морбили. Наложително е откритите неимунизирани да бъдат обхванати с една доза комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола.
Вниманието на всички лекари, работещи в лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ, трябва да бъде насочено към ранното откриване на признаците на морбили и бързи действия по изолация, диагностика и лечение.
 
ПАЦИЕНТИ ГОТВЯТ ПРОТЕСТ ЗАРАДИ ЛИПСАТА НА ЛЕКАРСТВА
Пациенти подготвят пети национален протест заради липса на аптечния пазар на жизненоважни лекарства за тяхното лечение. Освен инсулин на пазара не могат да се намерят и медикаменти в сферата на ендокринологията, ревматологията, онкологията, съобщи Bulgaria ON AIR.
Паралелният износ експортира голяма част от лекарствата в чужбина, което е легално, но поставя много групи пациенти в риск поради невъзможност да се лекуват, обясни Марияна Александрова, председател на Сдружение "Диабет, предиабет и метаболитен синдром".
"Освен инсулините разбрахме, че проблем има и с нискомолекулните хепарини", изтъкна Александрова и уточни, че от сдружението са изпратили петиция с над 2500 подписа до министъра на здравеопазването, управителя на НЗОК и националния омбудсман. Основното искане е временна забрана за реекспорта на лекарства.
 
ВСЕКИ ШЕСТИ ПРОДУКТ У НАС Е С ПОЛМОВО МАСЛО
Изследване на асоциацията "Активни потребители" сочи, че във всеки шести продукт в магазините у нас кравето масло е заменено с рафинирано палмово олио. Употребата на вносния продукт все повече се налага, защото е близо три пъти по-евтин, съобщи БНТ. Глобите за производителите, които използват рафинирано палмово масло в продуктите си без да са отбелязали това на етикетите, е между 500 и 1500 лева. Според Агенцията по безопасност на храните обаче санкциите са прекалено ниски и трябва да бъдат увеличени тройно, тъй като заместването на кравето масло - особено в детските храни, създава потенциална опасност за здравето.
"Когато кравето масло бъде извлечено от млякото, за да се направи един продукт имитационен и вместо това се прибавя палмово масло, се загубват калият, витамините А и D, което косвено може да навреди на растежа", обясни диетологът доц. Дарина Найденова. Палмовото масло намира приложение не само в млечната индустрия, но и в производството на бисквити, закуски, солети, сладолед, вафли и други лакомства. Специалистката съветва да си правим повече домашни сладкиши, за да сме сигурни какви продукти влагаме.
 
МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ ВАРНА ОТВАРЯ ВРАТИТЕ СИ ЗА КАНДИДАТ-СТУДЕНТИ
На 24 и 25 март 2017 г. за пета поредна година Медицински университет - Варна организира "Дни на отворените врати" за кандидат-студенти, съобщи Zdrave.net. Младите хора ще имат възможност да се запознаят с материалната база на университета и да се докоснат до спецификата на обучението в различните специалности и модерните методи на преподаване.
МУ-Варна предлага на завършващите средното си образование младежи възможност за обучение в 25 медицински и здравни специалности, които в огромната си част са регулирани професии, с полагане на приемни конкурсни изпити. Тази година университетът разкрива нова специалност - "Логопедия", както и възможност за обучение на военни лекари и медицински сестри.
Традиционно най-голям брой кандидати има за  специалностите "Медицина", "Дентална медицина", "Фармация", "Медицинска сестра" и "Акушерка", съобщават от учебното заведение.
 
УЧЕНИ ОТ БАН РАЗРАБОТВАТ ТЕРАПИЯ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА РАК
Български учени разработват терапия за лечение на рак. В Института по молекулярна биология към Българската академия на науките изследват причините за възникването на редица болести, превърнали се в бич за съвременния човек, съобщи Bulgaria ON AIR.
Много млади хора работят в лабораториите на БАН. Средната възраст на специалистите е 36 години.
"Биохимията и молекулярната биология ме привличат с това, че дават възможности да се направят изследвания за подобряването на перспективите за лечението на различни болести", разказва Мария Шрьодер от Института по молекулярна биология. Тя е завършила образованието си в Германия, но е решила да се върне и работи в родината.
Мария защитава докторантура, в която описва действието на ново синтезирано вещество върху туморни клетки. "Ако веществото мине успешно всички изпитания, може да започне да се произвежда като лечебен медикамент", обясни доц. Ива Угринова, директор на Института по молекулярна биология. Наскоро институтът се сдоби с нова апаратура, която позволява на учените да проучват мутациите, които стоят в основата на рака и на други водещи заболявания.