Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО - 13.03.2017
 
ДОГОВОРИТЕ ЗА ВАКСИНИ ОТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИЯ ИМУНИЗАЦИОНЕН КАЛЕНДАР ЩЕ СЕ СКЛЮЧВАТ ЗА ТРИ ГОДИНИ
Договорите за осигуряване на ваксините от задължителния имунизационен календар да бъдат сключвани за три години, а не за една, както е в момента. Това е основната промяна, залегнала в проектонаредбата за ваксинациите, публикувана за обществено обсъждане в сайта на Министерство на здравеопазването. По този начин ще се гарантира стабилност в изпълнението на националния имунизационен календар, е разписано в мотивите към нея.
За пореден път МЗ прекрати обществена поръчка за доставка на ваксини, както за задължителния имунизационен календар, така и за целеви имунизации и реимунизации, съобщи Zdrave.net.  Търгът се прекрати по шест от общо осем самостоятелно обособени позиции - за четиривалентна ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш и полиомиелит; за ваксина срещу бяс; за ваксина срещу коремен тиф; за човешки специфичен имуноглобулин срещу Кримска хеморагична треска; за противоантраксен серум, както и за противоботулинов серум. Причината за прекратяването на търга по всички позиции е добре позната от последните години у нас: липса на подадени оферти. В опит да се избегне този проблем занапред, настоящото ръководство на здравното ведомство предложи промени в наредбата за имунизациите, според които договорите за ваксини вече ще се сключват за тригодишен срок.
 
ТЕСТВАТ ПИЛОТНО ФАКТУРАТА ЗА ПАЦИЕНТИ ОТ ЛЯТОТО
От средата на тази година болниците ще трябва да изписват пациентите си с фактура. Първоначално това ще стане пилотно в няколко лечебни заведения, които са с изградени информационни системи, а впоследствие и в останалите, стана ясно от интервю на служебния здравен министър д-р Илко Семерджиев пред БНР. По този начин, разясни той, пациентът ще разполага с персонализиран аналитичен финансов документ, от който ще добива яснота какви процедури са му направени и на каква стойност. Всичко това ще бъде и една допълнителна форма на контрол, отбеляза здравният министър.
Идеята на МЗ за подробен финансов документ, предоставян на пациента при дехоспитализация, бе съобщена в началото на февруари т. г., припомнят от Zdrave.net.  Според обясненията на управителя на НЗОК д-р Глинка Комитов документът ще се издава в два екземпляра - един за пациента и един, който за НЗОК с цел бъдещи анализи на разходите на лечебните заведения.
 
ИСКАТ ПРОМЕНИ В ПРАВИЛНИКА НА ФОНДА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА
Трябва да има промени в правилника на Център "Фонд за лечение на деца" по отношение на вземането на решения. Това предлагат граждански представители в Обществения съвет на фонда, които гостуваха в предаването "Денят започва" на БНТ.
Като основен проблем в работата на Фонда, Общественият съвет открои предлагането на заявления, които не включват всички необходими документи. 16 от заявленията за лечение на деца са отложени по различни причини - непълни становища, чакащи оферти и т. н. Това означава, че съкратените срокове, заложени в  предишните промени в правилника, са нереалистични. Новият директор на Фонда за лечение на деца д-р Тинка Троева пое ангажимент за промени в правилника за работа на Фонда и заяви, че правомощията на гражданската квота в Обществения съвет няма да бъдат ограничавани.
 
В УМБАЛ "СВ. МАРИНА" СЕ ОСЪЩЕСТВИ ПЪРВАТА ТРАНСПЛАНТАЦИЯ НА ХЕМОПОЕТИЧНИ СТВОЛОВИ КЛЕТКИ НА ДЕТЕ
В УМБАЛ "Св. Марина" - Варна се осъществи първата трансплантация на хемопоетични стволови клетки на 6-годишно дете с невробластом, съобщиха от лечебното заведение. Трансплантацията беше проведена в Трансплантационния център на Клиниката по детска хематология и онкология от екип, включващ медицински специалисти от клиниката и болницата с участието на проф. Игор Резник от Центъра по трансплантации в болница Хадаса - Йерусалим.
През последните години трансплантацията на костен мозък и периферни стволови клетки се използва като рутинен метод за лечение на редица хематологични и онкохематологични заболявания при възрастни и деца, а при солидни детски тумори се употребява все по-широко като неконвенционален терапевтичен избор, изтъкват от Zdrave.net. Както при възрастните, трансплантациите на стволови клетки при деца са два вида - автоложни и алогенни. В първия случай стволовите клетки се получават от самия пациент, а във втория - от костния мозък или кръвта на здрав фамилен или нефамилен донор. Изборът на трансплантационен режим зависи от възрастта на детето и вида на основното заболяване.
 
ВСЯКО ПЕТО ДЕТЕ В БЪЛГАРИЯ ИМА ГРЪБНАЧНО ЗАБОЛЯВАНЕ
Всяко пето дете в България има гръбначно заболяване, каза по програма "Хоризонт" на БНР доц. д-р Васил Яблански от МБАЛ "Токуда". Сдружение Спортен клуб "Шарк" си е поставило за цел да развива спорта при децата с увреждания, с гръбначни изкривявания и наднормено тегло. Освен това в момента се извършва проследяване на гръбначните изкривявания при най-малките деца.
Идиопатичните сколиози при децата са 80 на сто от всички гръбначни заболявания при подрастващите,  изтъкна доц.Васил Яблански.
"В момента правим основно скринингови изследвания за проследяване на изкривяванията при децата от най-ранна детска възраст, а именно в детските градини. Започнахме и кампания да обхванем няколко училища преди края на учебната година", обясни специалистът. През април и юли ще бъдат организирани спортни лагери са деца с гръбначни изкривявания.
 
ИТАЛИАНСКИ УЧЕНИ СЪЗДАДОХА ИЗКУСТВЕНА РЕТИНА
Екип от учени от Италианския технлогичен институт  разработи специален имплант за ретина, който вече успешно е възвърнал зрението на плъхове. Положителните тестове дават надежда, че подобна техника би могла да се използва и при хора, пише научното издание "Сайънс алърт", информира БГНЕС. Очаква се експериментите с хора да се проведат по-късно тази година.
Имплантът е направен от тънък слой електропроводим полимер. Той преобразува получената светлина в електрически сигнал, който стимулира нервите в ретината. Той са очаква да бъде особено успешен при пациенти, страдащи от различни форми на ретинална дегенерация, включително и ретинална пигментоза, при която фоторецепторите на клетките спират да работят, довеждайки до слепота.