Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО - 08.03.2017
 
Милка Василева,
Председател на БАПЗГ:
НАЗРЯВА СЕРИОЗНО НЕДОВОЛСТВО СРЕД ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
Много малко лечебни заведения са подписали колективни трудови договори за 2017 г. Това съобщи председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) Милка Василева пред Zdrave.net.
"Работодателите се оправдават с липса на средства и се опитват максимално да не увеличават заплатите, като разчитат, че професионалистите ще останат на работа в лечебните заведения въпреки всичко. Особено имайки предвид, че средната възраст за медицинските сестри е 53 години. И се надяват, че те ще продължат да работят и да бъдат експлоатирани, но назрява сериозно недоволство", изтъкна Милка Василева.
Колективният трудов договор е единственият документ, който регламентира заплащането на труда както на лекарите и професионалистите по здравни грижи, така и на немедицинските лица, работещи в сферата на здравеопазването.
За 2017 г. договорената стартова заплата за професионалистите по здравни грижи е 700 лева, но, по думите на Милка Василева, тя е факт на твърде малко места. "В повечето лечебни заведения, както в училищното и детското здравеопазване, заплатата се движи между 500 и 600 лева. Има и по-ниски заплати и това е предпоставка за личностен конфликт, тъй като квалифицираният труд е приравнен към неквалифицирания", изтъкна тя.
Председателят на БАПЗГ отчете, че промените в Закона за съсловната организация на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти, приети от парламента в края на миналата година, с които се регламентира и продължаващото професионално обучение, са реален успех за съсловието. "Упражнявайки медицински професии, ние сме задължени да се обучаваме през целия си живот. Всъщност обучението вече не е самоинициатива, а ние, като организация с добра връзка с университетите, трябва да подготвим формите за продължаващо обучение. Това функционира и колегите имат възможност да се обучават. Но колкото и да се обучават, те не получават никакво по-добро възнаграждение за това, че имат по-добра квалификация. Всъщност в този закон е отбелязано, че по-високо квалифицираните професионалисти трябва да получават и по-добро възнаграждение. Това е залегнало и в Колективния трудов договор за 2017 г.", отбеляза Милка Василева.
По повод Международния ден на жената 8-ми март тя коментира, че макар и силно феминизирано, в съсловието няма усещане за дискриминация по линия жени - мъже. "Ниското заплащане не се дължи на това, че професията е феминизирана. Просто нашият труд е неоценен и непрестижен", подчерта тя.
"Политическите сили, управляващи България през последните 20 години, не вземат под внимание проблемите, които създава недостигът на професионалисти по здравни грижи. В общи линии се обръща голямо внимание на лекарското съсловие, но на професионалистите по здравни грижи - не. Всъщност това е основната причина, поради която ниското заплащане е в ход. И разбира се, разчитат, че хората ще работят на две-три места, за да получат някакво прилично заплащане, за да могат да съществуват и да съществува и здравеопазването", каза още Милка Василева.
 
РЕГИОНАЛНАТА КОЛЕГИЯ НА БАПЗГ В ПЛЕВЕН ОРГАНИЗИРА ОБУЧЕНИЕ ЗА МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ ОТ УЧИЛИЩА И ДЕТСКИ ГРАДИНИ ЗА ДОБЪР КОНТРОЛ И ГРИЖИ НА ДЕЦА С ДИАБЕТ
Над 100 медицински сестри от училища и детски градини бяха обучени в Плевен за по-добър контрол и грижи за децата с диабет. Форматът премина под мотото "Сестрински грижи за деца с диабет в училищата и детските заведения" при голям интерес, съобщи DarikNews.bg.
Обучението  бе организирано от Василка Русева, зам.-председател на БАПЗГ, която поясни, че това е поредната инициатива в тази насока. Целта е да се опреснят познанията на сестрите, тъй като тенденцията за съжаление е непрекъснато нарастване броя на децата с диабет. В хода на обучението бе обърнато внимание на това, че сестрите трябва да общуват повече дори и със здравите деца, да им се разяснява как трябва да се хранят, каква двигателна активност е нужно да имат. Отделно на инсулинозависимите деца сестрите да могат, когато се наложи, да реагират адекватно.
Лектор на обучението бе Маргарита Иванова, преподавател към Факултет "Здравни грижи" при Медицински университет - Плевен.
 
МЗ ПУБЛИКУВА ПРОЕКТОНАРЕДБА ЗА СТАНДАРТИТЕ ЗА РАННО ДЕТСКО РАЗВИТИЕ
Министерство на здравеопазването публикува на сайта си проект на Наредба за стандартите за ранно детско развитие, изготвена от специалисти от МЗ и МОН. В нея се определят стандартите за ранно детско развитие, по които ще се отглеждат, възпитават, социализират и обучават децата от 10-месечна до три годишна възраст в яслените групи в детските градини и в детските ясли.
"Един от приоритетите на правителството на България са инвестициите в областта на детското здраве и образованието и то още от най-ранна възраст с ясното съзнание и убеденост, че ранното детско развитие е инвестиция в икономиката и благосъстоянието на нацията и е свързано с принципите за устойчиво развитие", се изтъква в мотивите за създаването на наредбата. Прилагането на залегналите в нея стандарти ще става съобразно записаните в 4 приложения изисквания: за здраве, физическо и двигателно развитие; за познавателно развитие; за  личностно-емоционално и социално развитие и за езиково и комуникативно развитие. Приложенията са плод на многогодишния труд на екип от експерти, с научен и практически опит  в сферата на педиатричната и педагогическата практика, които са  провели редица проучвания.
Медицинските специалисти и учителя на съответната яслена група ще следят постиженията на всяко дете чрез специални методи и форми за проследяване на постиженията им. В проектонаредбата е отбелязано, че "участниците в процеса на прилагане на стандартите за ранно детско развитие са децата, родителите, медицинските специалисти, учителите и директорите на детските градини."
Наредбата ще влезе в сила на 21 август 2017 г. 
Цялата проектонаредба може да се прочете на сайта на МЗ:
www.mh.government.bg - Раздел "Нормативни актове", Сектор "Проекти на нормативни актове". 
 
ВАС ОТМЕНИ СТАНДАРТА ПО СПЕШНА МЕДИЦИНА В ЧАСТТА МУ ЗА БОЛНИЦИТЕ
Петчленен състав на Върховния административен съд потвърди решението на тричленния състав на съда, с което стандартът по Спешна медицина в частта му за болниците се отменя, съобщи Zdrave.net.
Основната причина за отмяната отново е липсата на надлежна обосновка в мотивите на оспорената наредба, което препятства извършването на съдебен контрол за съответствието на подзаконовия нормативен акт с материалноправните разпоредби, включително и принципите на Конституцията на Република България. При така констатираните съществени нарушения на административно производствените правила съдът е стигнал до извод, че оспорената Глава четвърта от наредбата е назаконосъобразна, поради което я е отменил, припомня петчленката и отбелязва, че решението е правилно.
 
ВЗРИВ НА МОРБИЛИ В РУМЪНИЯ
Сериозен ръст на случаите на морбили е регистриран в Румъния. Това се посочва в доклад на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията, информира Zdrave.net. Към 17 февруари тази година в Националния институт за обществено здраве на северната ни съседка са регистрирани 3071 случая на заболяването. За сравнение, през 2014 г. са засечени едва 59 случая, а през 2015 г. - 7.
В доклада се отбелязва още, че обхватът с първи и втори прием на ваксинацията срещу морбили в Румъния е под 90%, поради което съществува голям риск от разпространение на заболяването както в страната, така и в държави, в които процентът на имунизираните е под препоръчителния.
Имунизацията е единственият ефективен начин за превенция на морбили, се подчертава в доклада, като се припомня, че всички европейски страни прилагат ваксина срещу заболяването, която предпазва и от рубеола и паротит.
 
ДИСКУСИЯ "БЪБРЕЧНИ БОЛЕСТИ И ЗАТЛЪСТЯВАНЕ" ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ В УМБАЛ  "СВ. МАРИНА"
В Университетска болница "Св. Марина" във Варна ще се проведе дискусия на тема "Бъбречни болести и затлъстяване", съобщиха от лечебното заведение. Събитието ще започне в 11:00 ч. на 9 март т. г. и е посветено на Световния бъбречен ден. Организатори на проявата са Фондация "Бъбрек", Българското нефрологично дружество, УМБАЛ "Света Марина"- Варна и Медицинския университет "Проф. д-р Параскев Стоянов"- Варна.
Лектори ще бъдат проф. д-р Димитър Ненов - председател на Фондация "Бъбрек" и проф. д-р Валентина Маджова - член на УС на Българското нефрологично дружество и ръководител на Катедрата по обща медицина и клинична лаборатория на МУ-Варна.
В същия ден варненци ще могат да изследват бъбречната си функция, като си направят безплатно изследване на креатинин в клиничната лаборатория на ДКЦ "Св. Марина" без предварително записване. Резултатите ще могат да се проверяват онлайн.
 
БЪЛГАРСКИ ПАЦИЕНТСКИ ФОРУМ ЗАПОЧВА КАМПАНИЯ В ПОДКРЕПА НА БОЛНИ ОТ РАК
Български пациентски форум" започва кампания в подкрепа на хората с рак на дебелото черво, съобщи Zdrave.net. Тази година към каузата се присъединиха волейболистите на ЦСКА с въпроса "Попитай ме защо съм в синьо?!".
На 11 март т. г. от 9:00 до 10:30 ч. малки и големи ще могат да се докоснат до големия спорт в зала "Васил Симов". Желаещите могат да вземат участие в демонстративен мач с момчетата от ЦСКА. Входът е свободен!