Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО - 07.03.2017
 
ЕКИПЪТ НА МБАЛ-ШУМЕН БЕ ОТЛИЧЕН С НАГРАДАТА "МЕДИК НА ГОДИНАТА" НА В. "ФОРУМ МЕДИКУС"
Екипът на МБАЛ - Шумен получи голямата награда "Медик на годината", която вестник "Форум Медикус" връчва всяка година най-добрите медицински специалисти. Церемонията по награждаването се състоя в Шумен под надслов "Лекарите от Шумен - пример за професионализъм в действие", съобщи Zdrave.net.
Отличието се присъжда за навременност, компетентност, бърза реакция, професионализъм и себеотрицание при овладяване на мащабната кризисна ситуация при тежкото бедствие с много пострадали хора на гара Хитрино през декември 2016 г.  Директорът на МБАЛ - Шумен д-р Атанас Атанасов благодари от името на наградените за високото отличие и подчерта,  че днес от дистанцията на времето заслужава да се изтъкне единодействието на всички медици, "които не пожалиха сили, не създадоха паника, а проявиха изключителен професионализъм, себеотрицание, висока медицинска подготвеност, което се оказа от изключително значение, за да не се допуснат повече жертви и да бъдат спасени пострадалите".
"Уважаеми медицински специалисти, БАПЗГ използва случая за да Ви поздрави още веднъж за Вашата висококвалифицирана и самоотвержена работа по спасяването на ранените при инцидента, както и за това, че изпълнявате с отговорност своя професионален и човешки дълг към всички пациенти, които имат нужда от Вашата компетентна помощ", написаха в Поздравителен адрес към организаторите и наградените от БАПЗГ. Поздравителни адреси пристигнаха и от президента на България, министър-председателя, МЗ, НЗОК, БЛС, Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ, Българския Червен кръст и др.
 
ОТЛАГАНЕТО НА ПРЪСТОВИЯ ОТПЕЧАТЪК ВЛИЗА В НАРЕДБА
Въвеждането на системата за регистрация с пръстов идентификатор в лечебните заведения за извънболнична помощ се отлага за 1 януари 2019 г. Това е записано в проект за промени на Наредбата на осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, публикуван на сайта на Министерство на здравеопазването, информира Zdrave.net.
В мотивите за промените се отбелязва, че при приемането на разпоредбата не е извършено адекватно прогнозиране на необходимите финансови и други средства за въвеждането и прилагането на автентификатора в здравната система.
"Въвеждането на разпоредбата в извънболничната помощ в настоящия момент без необходимата подготовка е изключително опасно за системата. Такова е становището и на всички заинтересовани от процеса организации, с които бяха проведени консултации - Българският лекарски съюз, Българският зъболекарски съюз, пациентски организации и организации на лечебни заведения. Позицията на компетентната институция - НЗОК е, че не е налице обективна възможност за въвеждането на електронния автентификатор в извънболничната помощ на този етап", се посочва още в мотивите.
 
МОН съобщи:
МЕДИЦИНСКИТЕ СПЕЦИАЛНОСТИ СА СРЕД НАЙ-ЖЕЛАНИТЕ ОТ КАНДИДАТ-СТУДЕНТИ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ОБЩНОСТИ В ЧУЖБИНА
Медицинските специалности и компютърните науки продължават да са най-желаните сред гражданите на Балканите, Молдова и Украйна, които искат да следват в България. Това стана ясно по време на информационната кампания за прием в държавните ни висши училища, която обхвана шест държави, съобщиха от МОН.
Три групи от експерти са разяснили реда, условията и възможностите, които България предоставя за обучение в университетите. Първата група посети българските общности в Молдова и Украйна, втората - в Македония, Албания и Косово, а третата - българите в Западните покрайнини (Република Сърбия). За първи път през тази година е организирана информационна кампания и за нашите сънародници от Одеса.
В кампанията са се включили експерти от МОН, представители на Държавната агенция за българите в чужбина, както и на самите висши училища. Те са консултирали кандидат-студентите и техните родители и са предоставили практическа информация за провеждането на писмения конкурсен изпит. Нашите сънародници са получили информация и за реда и условията за придобиване на документ за български произход.
През 2016 г. Министерският съвет увеличи на 1000 души бройката за българите от чужбина, които могат да бъдат приети като студенти, докторанти и специализанти в българските държавни висши училища. Това число се запазва за предстоящата академична година. Страната ни отпуска още 150 бройки за студенти от Македония, 20 бройки за докторанти от всички посочени държави.
 
ПСИХОТЕРАПЕВТИ ЩЕ ПОМАГАТ НА МЕДИЦИТЕ ВЪВ ВМА ДА СЕ СПРАВЯТ С БЪРНАУТ СИНДРОМА
Психотерапевти ще помагат на лекарите от Военномедицинска академия да се справят със синдрома на професионалното прегряване, познат още като бърнаут, съобщиха от пресцентъра на болницата.
Специални балинт групи ще работят с медиците, за да изградят доверена терапевтична връзка между тях и пациентите, която има съществено значение при диагностицирането и провеждането на самото лечение.
Името на синдрома идва от английската дума "burnout", която в превод на български означава прегаряне, прегряване. От Центъра за психично здраве и превенция към лечебното заведение обясняват, че лекарската професия е една от най-заетите, която традиционно води класацията в изследванията за професионално прегаряне.
Методът на балинт групите носи името на известния психоаналитик Майкъл Балинт. Именно той за първи път прави опити, чрез които на лекари са представени психотерапевтични умения за контакт с пациента с цел да се постигне  по-добра диагностика и лечение.