Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО - 02.03.2017
 
БАПЗГ ПОДНЕСЕ ВЕНЕЦ ПРЕД ДОКТОРСКИЯ ПАМЕТНИК В ЗНАК НА  ПОЧИТ КЪМ ЗАГИНАЛИТЕ МЕДИЦИ ЗА ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
От името на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи гвардейци поднесоха днес венец пред Докторския паметник в София в знак на почит към загиналите лекари, милосърдни сестри, фелдшери, фармацевти, самарянки и санитари за освобождението на България от турско робство. Традиционното поклонение бе организирано от Българския Червен кръст по повод 139-та годишнина от Освобождението на Отечеството ни.
Над 2000 медицински сестри са взели участие във Руско-турската Освободителна война и са помагали при спасяването и лечението на ранените, стоейки редом до 1600 лекари. Сред тях е била благородната и високообразована баронеса Юлия Вревская, която намира смъртта си на българска земя. В думите на признателност към загиналите, които бяха връчени на председателя на БЧК акад. Христо Григоров,  БАПЗГ припомня, че към милосърдните сестри от руската армия са се  присъединили много българки доброволки, които са преминали специални курсове. Първата, която е получила възможност да помага в лазарета на един от руските полкове е Петрана Обретенова - дъщеря на голямата родолюбка и майка на герои Тонка Обретенова, по-известна като Баба Тонка. В една от военновременните руски болници в Търново за ранените войници е помагала българската учителка Анастасия Тошева. В Първа българска болница в Габрово руските медицински сестри са обучавали група българки да оказват сестрински грижи - част от тях са останали да работят като медицински сестри след Освобождението на Отечеството.   
"Свидетели разказват, че по време на Освободителната война милосърдните сестри са правили чудеса от храброст, оставайки на фронтовата линия да помагат на тежко ранените под залповете от куршуми. Исторически сведения сочат, че в битката при Лом на 12 октомври 1877 г.  шест  медицински сестри са били на полесражението и са помогнали на 500 ранени войници, а в битката при Плевен - на още повече пострадали", се казва още в адреса на БАПЗГ в памет на загиналите медици.  
В краткото си слово акад. Григоров припомни, че на монументалните плочи са изписани имената на 531 медици, след които е и името на българския лекар Константин Везенков, който е бил редом до българските опълченци и е намерил смъртта си в кръвопролитната война. Председателят на БЧК припомни , че на четирите страни на паметника са обозначени местата, където са загинали най-много медици - Плевен, село Мечка, Пловдив и връх Шипка.
Гвардейският представителен духов оркестър и Националната гвардейска част отдадоха военни почести и застанаха на почетен караул пред паметника на героите. Свещеник от столичния храм "Св. Николай" отслужи панихида в памет на загиналите.
Във възпоменателната церемония участие взеха заместник-министър председателят и министър на отбраната на РБългария бригаден генерал Стефан Янев, представители на различни министерства, посланиците на Руската федерация и на Молдова, дипломати от посолствата на Беларус, Украйна, Румъния и Финландия, ръководството на ВМА, кметът на район "Оборище", представители на български неправителствени организации, партньори на БЧК, много граждани.
 
ОСЪДИХА ВАРНЕНЕЦ НА 1000 ЛВ. ГЛОБА ЗАРАДИ НЕПРИСТОЙНО С МЕДИЦИНСКА СЕСТРА 
За непристойни хулигански действия спрямо дежурна медицинска сестра Районният съд във Варна наложи 1000 лева глоба на 31-годишен мъж, съобщиха Moreto.net.
Неуважителното и обидно отношение спрямо медицинския персонал мъжът демонстрирал на 3 септември 2015 г. в една от детските клиники на болница "Света Марина".
Мъжът отишъл на нерегламентирано свиждане вечерта в болнична стая, където било настанено за лечение новороденото му дете, още едно бебе и техните майки.
Когато дежурната сестра влязла за манипулации в стаята, направила забележка на мъжа и още една посетителка да напуснат, защото в стаята се лекуват две малки бебета, които лесно могат да бъдат заразени. Бащата се ядосал, тръгнал заплашително към медицинската сестра и започнал да отправя обиди и различни закани към нея. На непристойното деяние станали свидетели и други хора.
Проявилият агресия мъж е с чисто съдебно минало. За извършеното престъпление по чл. 325, ал.1 от НК Районният съд във Варна го призна за виновен и му наложи административно наказание - глоба в размер на 1000 лв. Присъдата на Районния съд подлежи на обжалване в 15 дневен срок.
 
НОИ ПУБЛИКУВА ПРОМЕНИ В ИЗИСКВАНИЯТА ЗА ПОДАВАНЕ НА БОЛНИЧНИ ЛИСТОВЕ ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ
Националният осигурителен институт публикува в сайта си утвърдените изменения във функционалните изисквания за структурата, формата и контрола на данните, поддържани от програмните продукти за изготвяне и подаване по електронен път на болнични листове и решенията по обжалването им. Те влизат в сила от 1 май 2017 г. и след тази дата няма да се приемат некоректни данни в Електронния регистър на болничните листове, информират от НОИ.
Публикуваните изисквания, заедно с приложенията към тях, са предназначени за специалистите на медицински софтуер и органите на медицинската експертиза. В тях са направени промени и допълнения, с които се формализират условията за приемането или неприемането на некоректни данни от издадени болнични листове в Електронния регистър на болничните листове. Акцентира се върху правилният начин за проверка и изпращане на данни онлайн, който осигурява навременно откриване и безпроблемно отстраняване на грешките, преди издаването на болничния лист и връчването му на лицето. Основната цел на промяната е да се скъси пътят и времето за отстраняване на грешки при подаването на болничните листове към регистъра и по-бързото изплащане на обезщетенията.
 
ЕВРОПЕЙСКАТА АГЕНЦИЯ ПО ЛЕКАРСТВАТА ПРЕРАЗГЛЕЖДА УПОТРЕБАТА НА НЯКОИ АНТИБИОТИЦИ
Европейската агенция по лекарствата (ЕMA) преразглежда употребата на системните и инхалаторни хинолонови и флуорхинолонови антибиотици, с оглед извършване на оценка на продължителността на сериозни нежелани лекарствени реакции (НЛР), засягащи главно мускулите, ставите и нервната система, информира Zdrave.net. Тези нежелани лекарствени реакции са от значение, особено когато лекарствата са прилагани при лечението на по-леки инфекции, отбелязват от Изпълнителната агенция по лекарствата.
Прегледът се извършва по искане на Германския регулаторен орган (BfArM), предизвикано от постъпили съобщения за нежелани лекарствени реакции с дълготраен ефект в националната база данни за НЛР и в публикуваната научна литература.
До този момент не е имало европейско преразглеждане, фокусирано върху продължителността на нежеланите лекарствени реакции, но сами по себе си тези НЛР са познати и описани в одобрената информация за лекарствените продукти на територията на страните членки на ЕС.
Комитетът за оценка на риска при проследяване на лекарствената безопасност (PRAC) към ЕМА ще оцени всички налични данни и ще определи дали е необходимо да се въведат нови мерки за свеждане до минимум на тези рискове или за промяна на информацията относно употребата на въпросните лекарствени продукти.
 
Световната здравна организация:
РЕЗИСТЕНТНОСТТА КЪМ АНТИБИОТИЦИТЕ МОЖЕ ДА Е ПО-ОПАСНА ОТ РАКА
Световната здравна организация обяви списък с бактерии, които представляват "най-голяма заплаха за човешкото здраве", защото са резистентни към антибиотици.
Списъкът съдържа 12 семейства бактерии, срещу които спешно трябва да се разработят нови антибиотици. Целта е да се предотврати появата на нови нелечими инфекциозни заболявания.
Рискът е преценен като критичен що се отнася до три семейства бактерии: Acinetobacter, Pseudomonas и ентеробактериите, сред които Ешерихия коли, които са резистентни към най-новите антибиотици. В списъка на СЗО фигурират семействата бактерии, които причиняват сепсис, пневмония, салмонела.
Експертите в областта на общественото здравеопазване предупреждават, че резистентността към антибиотици може да представлява по-голяма заплаха за човечеството от рака. Ако антибиотиците загубят своята ефективност, ключови медицински процедури, включително трансплантирането на органи, цезаровото сечение, заменянето на стави и химиотерапията могат да станат твърде опасни за извършване.
 
ВСЕКИ ТРЕТИ ЧОВЕК, ПОСЕГНАЛ НА ЖИВОТА СИ Е УПОТРЕБЯВАЛ АЛКОХОЛ
Около 30% от хората с депресия злоупотребяват с алкохол, сочи световната статистика. Редовното пиене вкъщи може да прикрива сериозни проблеми на личността или взаимоотношенията в семейството, категорични са специалистите.
Много хора обясняват, че имат нужда да се успокоят с малко алкохол след работа. Според психолозите това е опит за търсене на изход от проблемите по един лесен, но неефективен начин.
Алкохолната зависимост може да бъде многолика, предупреждават специалистите: от тежки запои с приятели вечер, през чаши концентрат още на работното място следобед, до "дискретно" добавяне на водка в чаша с безалкохолно през целия ден.
Депресията подтиква към злоупотреба с алкохол, понякога в комбинация със стимуланти, обясняват специалистите. Често пъти се прави опит емоционалните проблеми и психичната умора да се преодоляват, като алкохолът се комбинира с енергийни напитки, болкоуспокояващи средства и хранителни добавки, съдържащи разнообразни растителни екстракти с въздействие върху централната нервна система - валериана, маточина, жълт кантарион, други екзотични билки и билкови комбинации. Наблюденията на медиците сочат, че този модел се среща все по-често при млади хора в активна трудоспособна възраст и че жените вече са засегнати почти наравно с мъжете.
 
ВЪВ ВАРНА ОТКРИХА ДЕТСКИ ЦЕНТЪР ПО ФИЗИОТЕРАПИЯ
Младежката доброволческа група "PTPI - Делфините" откри Център за физиотерапия по метода Бобат за деца с неврологични увреждания. Новият център се намира в Специализираната болница за рехабилитация  "Термал" във Варна, съобщи Moreto.net.
Средствата за новата структура са събрани благодарение на дарителски коледни кампания през 2015 г. и 2016 г.  От услугите на центъра ще се възползват деца с увреждания от Североизточна България. Специалистите ще работят по клинична пътека за физиотерапия, финансирана от НЗОК.  Специално изработените за специфичните занимания уреди са поръчани и доставени от Полша и Турция.