Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО - 01.03.2017
 
МЕДИЦИТЕ В ШУМЕНСКАТА БОЛНИЦА ПРОТЕСТИРАХА С ИСКАНЕ ЗА ПО-ВИСОКИ ЗАПЛАТИ
Лекари, медицински сестри и санитари от болницата в Шумен излязоха на протест с искане за по-високи заплати. Напрежението дойде заради увеличение на заплатите само на част от персонала, информира БНТ. След обединението на Шуменската болница с болницата в Нови пазар, финансовото състояние на лечебното заведение се е влошило, твърдят медицинските работници.
Според синдикатите, увеличението на заплатите само на работещите в присъединеното към болницата лечебно заведение от Нови пазар е некоректно спрямо останалите медицински специалисти. Обяснено им било, че повишението е заради новия размер на минималната работна заплата.
Синдикатите са изчислили, че заплатите на работещите в болницата могат да бъдат увеличени. Те предлагат лекарите да получават между 1000 и 1200 лева, заплатата на медицинските сестри да варира от 830 до 1030 лева, а за санитарите да бъде 480 лева.
По думите на Емилия Кирева, лидер на КНСБ в МБАЛ-Шумен, недостигът на лекари и медицински сестри е голям, след като сестринския състав дава съвместителство при голямо напрежение. От ръководството на болницата обясниха, че изготвят оздравителен план, с който да се повишат приходите от основна дейност.
 
МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ЗАПОЧВА РЕВИЗИЯ НА ДЪЛГОВЕТЕ НА БОЛНИЦИТЕ
Ревизия на финансовата дисциплина във всички лечебни заведения с държавно участие започва ръководството на министерство на здравеопазването. Това стана ясно от отчета на здравния министър и вицепремиер проф. д-р Илко Семерджиев по повод първия месец на управление на служебния кабинет.
Той подчерта, че за пръв път дълговете на лечебните заведения надхвърлят 0,5 млрд. лв. Задълженията на държавните болници са в размер на 417 млн. лв., от които 150 - просрочени, а тези на общинските са 92 млн., от които просрочените са 42 млн. лв. "Това означава, че ще трябва да преразгледаме финансовата дисциплина в тези лечебни заведения", категоричен бе д-р Семерджиев, като припомни, че Министерство на здравеопазването вече е изпратило писма с искания за оздравителни планове от ръководствата им. "Искам да зная защо се получават такива феномени - нараства финансирането от НЗОК и в същото време нарастват дълговете на болниците", заяви той, като коментира, че това е абсолютно нелогично и не кореспондира с доброто управление.
 
ПРОКУРАТУРАТА ВНЕСЕ В СЪДА ОБВИНИТЕЛНИЯ АКТ СРЕЩУ БИВШИЯ РЕКТОР НА МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ - СОФИЯ
Софийска градска прокуратура внесе в съда обвинителния акт срещу бившия ректор на МУ-София проф. д-р Ваньо Митев, съобщиха от прокуратурата. Обвиненията са за сключване на неизгодна сделка, допустителство и безстопанственост. На съда е предаден и бившият главен секретар на МУ-София Алексей Алексеев за съзнателно сключване на неизгодни сделки, за престъпление по служба и за длъжностно присвояване, информира Zdrave.net.
Ваньо Митев е обвинен в това, че през септември 2014 г. като ректор на Медицински университет - София, съзнателно е сключил неизгодна сделка, като от това е произлязла значителна вреда за университета в размер на 28 800 лв.
Митев е обвинен още, че в периода от 8 ноември 2013 г. до 25 февруари 2016 г. съзнателно е допуснал подчинения му главен секретар на МУ-София Алексей Алексеев да разреши да бъдат записани за студенти на МУ-София 146 граждани на Европейския съюз, без да са държали писмени конкурсни изпити по биология и химия, от което са настъпили значителни вредни последици за МУ- София в размер на 1 105 083,20 лв.
Третото обвинение към бившия ректор на учебното заведение е, че в периода от 30 юли 2014 г. до 7 юни 2016 г. въпреки задълженията си не е упражнил достатъчен контрол върху работата на Алексей Алексеев и от това са последвали щети за университета в общ размер на 290 501,15 лева.
 
ИСКАТ ОДИТ НА ФОНДА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА
Петиция с искане Сметната палата и Агенцията за държавна финансова инспекция да направят одит на работата на Фонда за лечение на деца в периода, когато е оглавяван от проф. д-р Владимир Пилософ, организираха "Спаси дари на…" и "Лечение без граници", информира Zdrave.net.
В петицията се настоява още да бъде отстранен от длъжност екипът на инспектората към Министерство на здравеопазването, защото не е осъществявал контрол за изпълнение на задълженията на ръководството на Фонда, както и да бъде потърсена наказателна отговорност на всички виновни за възпрепятстване на лечението на деца по най-добрия начин.
В петицията се набелязват редица проблеми в работата на институцията като неспазване на законовите срокове за разглеждане на молбите за финансиране на децата, подмяна за решенията, премахване на публичния регистър на кандидатствалите за финансиране, ограничаването на списъка с експерти до национални консултанти, влошаване на комуникацията с родителите и др. Инициаторите настояват да бъде върнат старият правилник за работа на фонда, да се сформира работна група с широк кръг експерти и граждански организации и да се изготви  нов проект, защитаващ в максимална степен правото на децата на навременно и качествено лечение.