Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (22.02.2017)
 
БЮДЖЕТИТЕ НА БОЛНИЦИТЕ - НАЙ-ТЕЖКИЯТ ВЪПРОС НА НРД-2017
Бюджетите на болниците ще се окажат един от най-трудните за договаряне въпроси в Националния рамков договор. Това призна пред Zdrave.net заместник-председателят на БЛС д-р Галинка Павлова.
"Към момента все още стои неразрешен въпросът със средствата, които лекарският съюз настоява да бъдат определени по параграф "Болнична помощ", посочи тя, като обясни, че първоначалното искане на съсловната организация е от резерва на НЗОК за тази година да се заделят близо 188 млн. лева за лечебните заведения.
Бюджетът на НЗОК за тази година предвижда малко над 1,4 млрд. лв. за болничната помощ, което е по-малко от изпълнението през 2016 г.
Според БЛС обаче с допълнителната сума от резерва лечебните заведения ще могат да разполагат с близо 136,5 млн. лв. месечно, което ще доведе до повече спокойствие в системата. "Това е сумата, за която настояваме. Без нея секторът ще бъде изправен пред сериозни трудности и проблеми", категорична бе д-р Павлова.
Друго настояване на БЛС е правилата за разпределение на месечните бюджети да бъдат съгласувани със съсловната организация. По време на преговорите е постигнато съгласие за прогнозно тримесечно определяне на бюджетите на лечебните заведения, което ще има смекчаващ ефект от бремето на лимитите за болниците.
 
НСОПЛБ:
КРИТЕРИИТЕ ЗА КАЧЕСТВО, ЗАЛЕГНАЛИ В ПРОЕКТА НА НАЦИОНАЛНИЯ РАМКОВ ДОГОВОР ЗА 2017 Г.  СА НЕЗАКОННИ
Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България не приема изготвените критерии за качество на медицинската помощ и предвидените санкции за неспазването им, определени в проекта на Национален рамков договор за 2017 г., съобщи Zdrave.net. От сдружението твърдят, че критериите са незаконни в писмо на НСОПЛБ до здравните власти и ръководството на Българския лекарски съюз.
В становището си организацията отбелязва, че съгласно Закона за съсловните организация на лекарите и лекарите по дентална медицина БЛС и БЗС следва да приемат Правила за добра медицинска практика, да ги предложат за утвърждаване от министъра на здравеопазването и да упражняват контрол по спазването им. Това означава, че съсловните организации са тези, които трябва да контролират качеството.
Прегледът на нормативната уредба не показва наличие на приети и утвърдени от министъра на здравеопазването правила за добра медицинска практика по отделните медицински специалности, в това число и по обща медицина, посочват от НСОПЛБ и отбелязват:
"В този смисъл до приемане на правила за добра медицинска практика всички предлагани от НЗОК критерии, извън посочените в медицинския стандарт могат да имат единствено и само препоръчителен характер и не могат да бъдат основание за налагане на санкции".
От НСОПЛБ предлагат и да започне законодателна инициатива, която да елиминира изцяло критериите за оценка на качество като инструмент за санкции от страна на НЗОК, тъй като според сдружението анализът им трябва да бъде основа за формиране на здравни политики и подобрени правила за работа и финансиране на системата на здравеопазване и контролът на качеството да е извън правомощията на здравноосигурителния фонд, чиято задача е да закупува (финансира) медицински дейности.
 
Според решение на Министерски съвет:
БОЛНИЦИТЕ НЯМА  ДА ВНАСЯТ 50% ОТ ПЕЧАЛБАТА СИ ЗА 2016 Г. В ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ
Болничните лечебни заведения с държавно участие в капитала са освободени от ангажимента да внесат 50% от печалбата си за финансовата 2016 г.  в полза на държавата. Днес Министерският съвет прие Разпореждане за установяване и внасяне в полза на държавата на отчисления от печалбата от държавни предприятия и търговски дружества с държавно участие в капитала за финансовата 2016 г.
В съответствие със заложените параметри в Закона за държавния бюджет за 2017 г. процентът на отчисления от печалбата е 50 на сто. При разпределяне на печалбата се спазват приложимите нормативни разпоредби за съответния вид дружества. От обхвата на разпореждането са изключени лечебните заведения за болнична помощ, като се отчита тяхната специфика и изключителната им зависимост от ограничен брой източници на финансиране. Извън обхвата на разпореждането са и дружествата от отрасъл "Водоснабдяване и канализация" поради изпълнение на предварителни условия във водния сектор за усвояване на средствата от европейските фондове за програмния период 2014-2020 година.
С Разпореждането се осигуряват условия за изпълнение на приходната част на държавния бюджет за 2017 г. в частта на неданъчните приходи от дивиденти.
 
Д-р Станимир Хасържвиев алармира:
У НАС ЛИПСВА ЕДИНСТВЕНИЯТ МЕДИКАМЕНТ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА СИФИЛИС
Пеницилин G, който е единственото средство за лечение на сифилис липсва в България. В момента има бум на болестта не само у нас, но и в цяла Европа. Това съобщи в предаването "Директно" д-р Станимир Хасърджиев. Председателят на Националната пациентска организация и Национално сдружение за борба с хепатита "Хепасист" обясни пред Bulgaria ON AIR, че през последните няколко месеца има реекспорт както на инсулин, така и на елементарни лекарства.
"Има две причини. Специално за пеницилина, много производители закриха производтсвото, защото се считаше, че този казус е решен", коментира от своя страна Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара.
"Едно лекарство, например за Хепатит B, което се прилага до живот, в България се предлага за 600 лв., в Германия същото това лекарство е 600 евро. Тук става въпрос за грандиозна печалба, която може да се реализира за секунди", посочи д-р Хасърджиев.
Ако пациентите прекъснат своето лечение заради липсата на лекарството на нашия пазар, това решение може да им донесе необратими последици, включително остра белодробна недостатъчност с фатален край. "Хората ходят от аптека на аптека, търсят, в Гърция и Турция, къде ли не, само и само да не се прекъсва терапията им", изтъкна медикът.
 
МЕДИЦИТЕ ОТ МБАЛ - ШУМЕН ИЗЛИЗАТ НА ПРОТЕСТ
Всички работещи в МБАЛ - Шумен излизат на протест в първия ден на март. Решение за протестни действия е взето на събрание на двата синдиката КНСБ и "Подкрепа".
Медиците ще излязат пред сградата на болницата в 13:00 часа, информира Topnovini.bg.
Персоналът на болницата ще настоява за подобряване условията на труд, провеждане на финансов одит, увеличение на възнагражденията и яснота за бъдещето на най-голямото лечебно заведение в Шуменска област.
 
За първи път у нас
ОТКРИВАТ СИМУЛАЦИОНЕН ТРЕНИРОВЪЧЕН ЦЕНТЪР
В Медицински университет - Пловдив в четвъртък ще открият най-големия у нас Симулационен тренировъчен център, информира Zdrave.net. Той е
оборудван с най-новите лапароскопски, артроскопски и ендоскопски симулатори за виртуална реалност. Той разполага и с модерни манекени - биотехнологични роботи, с които студентите могат да повишат своите практически умения. С това Симулационният център се превръща в единствения по рода си медицински обучителен комплекс в България.
"Бъдещето в медицината е на онези дисциплини, наименованието на които започва с буквата "р": регенеративна медицина, рехабилитационна медицина, роботизирана медицина. Нашите студенти вече ще могат да се обучават с помощта на последно поколение високотехнологични манекени и хирургични симулатори", обясни ректорът на МУ-Пловдив член-кор. проф. д-р Стефан Костянев.
Вече функционира и третият етаж на Аудиторния комплекс, който е един от най-модерните на Балканите. На този етаж са разположени две аудитории и 12-те учебни зали на Симулационния тренировъчен център.