Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (17.02.2017)
 
НЕДОСТИГ НА ФИНАНСОВИ СРЕДСТВА , КАДРОВИ ДЕФИЦИТ И ЛИПСА НА ДЪЛГОСРОЧНА ВИЗИЯ СПЪВАТ ОБЩЕСТВЕНОТО ЗДРАВЕ У НАС
Недостатъчното финансиране, липсата на дългосрочна визия и кадровият дефицит спъват общественото здраве у нас. Този извод се наложи по време на пресконференция в министерство на здравеопазването, на която бе представена визията на ръководния екип на ведомството по отношение на здравето на нацията, информира Zdrsve.net.
"Проблемът на общественото здраве е, че то се прави с пари и с хора. В момента няма пари, няма и хора", заяви националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, който взе участие в пресконференцията. Той бе категоричен, че е необходима дългогодишна визия на министерство на здравеопазването в тази насока. По думите му 95% от усилията на ведомството са насочени към лечението на болни и едва 5% към опазване на общественото здраве. "Никое западно министерство не се занимава с цени, пътеки, болници, издържи, бюджети. Занимават се с политики, които да направят нацията здрава", категоричен бе той.  "Ако сега започне да се работи за намаляване на тютюнопушенето при младите хора, резултатът ще го видим след 20 години. Колко обаче са политиците, които се интересуват какво ще се случи след 20 години?", попита националният здравен инспектор.
Според статистиката всеки трети у нас пуши, всеки четвърти пие алкохол редовно, а над 70% от българите не се движат достатъчно. Близо 65% от смъртните случаи в България са свързани със заболявания на сърдечно-съдовата система.
Особено тревожни са данните за високата обща смъртност на населението- средната й стойност у нас е 15,1 промила, докато в Европейския съюз тя е 9,82 промила.
С цел подобряване здравето на нацията служебното ръководство на  МЗ обмисля въвеждане на допълнителни такси при напитки, съдържащи захар. "Тези напитки се консумират много от деца и водят до ранно затлъстяване", посочи д-р Каменов. Той съобщи и че ще се подготви проектозакон за поетапно елиминиране на трансмазнините в преработените храни. Ще се водят преговори с индустрията да се намали солта в продуктите, най-вече в хляба и млечните изделия.
 
ПРОФ. РУМЕН СТЕФАНОВ Е НОВИЯТ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЪЛГАРСКОТО НАУЧНО ДРУЖЕСТВО ПО ОБЩЕСТВЕНО ЗДРАВЕ
Проф. Румен Стефанов, декан на Факултета по обществено здраве в Медицински университет - Пловдив е избран за председател на новото Българско научно дружество по обществено здраве", съобщиха от сдружението.
Дружеството е самостоятелно, независимо, неполитическо, неправителствено сдружение, обединяващо лица, развиващи дейност, наука и обществена практика в сферата на общественото здраве. Управителният и контролен съвет включват водещи специалисти от Факултетите по обществено здраве в страната.
 
БЛС ИСКА УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЦЕНИТЕ НА ПРЕГЛЕДИТЕ ПРИ ЛИЧЕН ЛЕКАР И ПРИ СПЕЦИАЛИСТ, КАКТО И НА 70 КЛИНИЧНИ ПЪТЕКИ 
БЛС предлага  в НРД 2017 да залегне увеличаване цените на прегледите при личен лекар и специалист, както и на лекарите, работещи в експертните комисии. В сравнение с 2016 г. финансовите средства на Здравната каса са увеличени с 242 млн. лева. "Но и тази година има доста сериозни средства, които трябва да се изплатят за миналата година за надлимитна дейност на болниците. Така че реално увеличение почти няма", изтъкна  пред телевизия "Европа" главният секретар на Българския лекарски съюз д-р Стоян Борисов,  информира Zdrsve.net.
По думите му увеличението, което БЛС иска от 188 млн. лева за болнична помощ и 8 млн. лева за специалистите в извънболнична помощ, е от резерва на НЗОК. "Беше договорено преди време резервът на НЗОК, който е от порядъка на 346 млн. лева, да бъде разпределен от 1 април на 90% , т.е. да останат около 35-36 млн. лева, които да не се пипат. И ние правим разчет на тези пари от резерва", уточни д-р Борисов.
От същите пари е и увеличението на цените на 70 клинични пътеки, за което се борят от БЛС. "Искаме това увеличение главно заради данни, които сме получили от бордовете по специалности, че тези клинични пътеки са недофинансирани. Те са основно в областта на пулмологията и ражданията, както и на тежките онкологични операции", каза още д-р Борисов.
 
УНИВЕРСИТЕТСКА БОЛНИЦА "ПИРОГОВ" НАТРУПА 24 МЛН. ЛВ. ДЪЛГОВЕ, СМЕНИХА РЪКОВОДСТВОТО
УМБАЛСМ "Пирогов"  е натрупал дългове в размер на 24 613 000 лева, в това число просрочени 13 824 000", съобщиха от здравното министерство. От там допълват, че "Пирогов" е номер едно по задлъжнялост сред всички болници, чиито едноличен собственик е държавата в лицето на МЗ.
С решение на министъра на здравеопазването д-р Илко Семерджиев цялото ръководство на болницата е сменено и е определен нов състав на Съвета на директорите, който е увеличен от 3 на 5 души - в него влизат проф. д-р Асен Балтов, д-р Емил Доросиев, д-р Людмил Джунков, адвокат Илиян Кършев и финансистката Живка Савова. На досегашния директор проф. д-р Стоян Миланов, който управлява "Пирогов" в последните 4 години, е било предложено да остане в новия Съвет на директорите, но той  е подал оставка "по лични и професионални причини", а също така и като национален консултант по спешна медицина, посочиха от пресцентъра на "Пирогов".
"С увеличаването на борда на директорите и подсилването му с юрист и финансист се надяваме да се подобрят здравните и финансовите показатели на "Пирогов", изтъкна министър д-р Илко Семерджиев.
 
ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ РАЗХОДИТЕ ЗА ЛЕКАРСТВА СА СКОЧИЛИ С 200%
За последните години има 200% ръст на разходите за медикаменти. Това съобщи служебният министър на здравеопазването и вицепремиер д-р Илко Семерджиев на дискусия за лекарствената политика, в която участие взеха подуправителят на НЗОК Димитър Петров и представители на фармацевтичната индустрия, информира Zdrsve.net.
За сравнение ръстът на Брутния вътрешен продукт  за десет години е около 30%, стана ясно от думите на му. "Това показва, че по някакъв начин движението ни в посока разходване на публични и частни средства е несъразмерно със средството, което служи за ориентир на всички -БВП и неговият растеж", коментира той. "Ето защо се налага, когато говорим за публичните средства, да си отговорим на първо място на въпроса как ги разходваме. Отговорът не би трябвало да е чрез лобизъм, чрез лоши решения, чрез механизми за придърпване на ползите, а как да върнем на потребителя онова, което той е гарантирал чрез своите осигуровки и данъци", изтъкна министър Семерджиев.
От своя страна подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров посочи, че ще бъдат предприети мерки в насока по-стриктен контрол при медикамент за онкоболни пациенти, които ще залегнат в НРД за тази година, и отбеляза, че там също има значителен ръст на средствата.