Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (16.02.2017)
 
ТЪРСИМ СЪДЕЙСТВИЕТО НА СВЕТОВНАТА ЗДРАВНА ОРГАНИЗАЦИЯ ПО ЗДРАВНО-ДЕМОГРАФСКИЯ ВЪПРОС И ОГРАНИЧАВАНЕ НА РИСКОВО ПОВЕДЕНИЕ ЗА ЗДРАВЕТО
Възможностите за засилване на сътрудничеството между България и Световната здравна организация в областта на общественото здраве и програмите за превенция и промоция на здравето бяха обсъдени на среща в Министерството на здравеопазването, съобщиха от ведомството.
Зам.-министърът д-р Галин Каменов разговаря с д-р Скендер Сила, представител на Световната здравна организация в България и ръководител на мисията. На срещата присъстваха и д-р Михаил Околийски, представител на офиса на СЗО в България, проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, и доц. Христо Хинков, директор на Националния център по обществено здраве и анализи.
"В България съществуват проблеми в сферата на общественото здраве, по-специално по отношение на здравно-демографските показатели и разпространението на рискови фактори на поведение. СЗО има огромен опит в тази област и може да ни подпомогне за внедряване на механизмите, доказали своята ефективност", изтъкна д-р Каменов. Той допълни, че общественото здраве вече е приоритет за Министерството на здравеопазването и респективно за държавната политика.
 
Според анализ на Евростат:
БЪЛГАРИЯ ОТДЕЛЯ НАЙ-ГОЛЯМ ДЯЛ ОТ СРЕДСТВАТА ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ  ЗА ЛЕКАРСТВА И МЕДИЦИНСКИ СТОКИ
България е страната в Европейския съюз, която отделя най-голям дял от средствата за здравеопазване за плащания към търговците на дребно и доставчиците на медицински стоки (42,4%), информира Zdrave.net. Това става ясно от анализ на Евростат за разходите на държавите от ЕС за здравеопазване през 2014 г. За сравнение в съседките ни Гърция и Румъния този дял е  между 30-35%.
На второ място по разход е болничният сектор, за който са заделени 35% от средствата, похарчени за здравеопазване.
Статистиката сочи, че през 2014 г. за здравеопазване в България са отделени 3,6 милиарда евро или около 8,5% от Брутния вътрешен продукт на страната. Така България се нарежда на предпоследно място в ЕС по похарчени пари за здравеопазване на глава от населението - едва  504 евро. След нас е само Румъния с 388 евро на глава от населението.
Страната ни се нарежда и на едно от последните места по отношение на дългосрочните разходи в сферата на здравеопазването на глава от населението, заделяйки под 10 евро по този показател. На обратната позиция са Холандия с 1 700 евро и Швеция с 1 600 евро, става ясно от европейската статистика.
На първо място по средства, заделяни за здравеопазване, е Германия с 321 милиарда евро или 11% от БВП на страната. На втора позиция по харчовете за здравеопазване е Франция с 237 млрд. евро, а на трета - Великобритания с 223 млрд. евро.
 
РАЗХОДИТЕ ЗА ОНКОМЕДИКАМЕНТИ СА СКОЧИЛИ С БЛИЗО 30%
Разходите за лекарства в сферата на онкологията са се увеличили с близо 30%. Това съобщи пред bTV подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров, информира Zdrave.net.
"За година и три месеца разходите за лекарства на месечна база са се вдигнали в онкологията с около 27-28%, в извънболничната помощ - с около 20%. В онкологията ги оставих на 19-20 млн. лв.  месечно, в момента са стигнали 25-26 млн. лв. на месец", изтъкна д-р Петров.
Справка на НЗОК до Zdrave.net показа, че здравният фонд е похарчил над 150 млн. лв. над  заложеното в бюджета си за медикаменти за 2016 година. В бюджета на НЗОК по това перо за миналата година бяха заложени 750 926 000 лв., от които  210 млн. за лекарства в онкологията. Заради постоянно увеличаващите се разходи в сферата на онкологията от Здравната каса наскоро обявиха, че обмислят да преминат към пряко заплащане на онкологичните лекарства към дистрибуторите.
 
Алпинистът Боян Петров:
80 000 ДИАБЕТИЦИ У НАС СТРАДАТ ЗАРАДИ ЛИПСАТА НА ЛЕКАРСТВА 
80 000 диабетици страдат в момента, защото трябва да обикалят, за да си намерят това, с което живеят". Това заяви пред Нова телевизия алпинистът Боян Петров, който също е болен от диабет.
"Аз съм сигурен, че през март, когато отново отида в аптеката - пак няма да има инсулин. Когато отида през април - пак няма да има инсулин", обясни той.
Човекът, който покори различни върхове по цял свят въпреки заболяването си, се оплака, че му се налага да обикаля през аптеките, за да си закупи инсулин.
"Оцелява се с помощта на другите диабетици", изтъкна той. "Това е все едно на Министерството на здравеопазването да им спра кислорода и да има кажа: "Ще ви го пусна след известно време, вие така карайте, докато можете", коментира Петров. Вчера МЗ обяви, че започва съвместни проверки с Изпълнителната агенция по лекарствата, НЗОК, НАП, както и Агенция "Митници". Целта е да се ограничи паралелният износ на животоспасяващи лекарства.
 
РАЗРАБОТВАТ СИСТЕМА ЗА ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ ЗА ПРАХОВО ЗАМЪРСЯВАНЕ В СОФИЯ
Във връзка с подобряване качеството на въздуха в София, Столичната община официално е възложила разработването на системата за ранно предупреждение за замърсяване от фини прахови частици, съобщи БНР. За изпълнител на проекта е избран Националният институт по метеорология и хидрология към БАН.
Моделът на НИМХ ще позволява 48-часова прогноза, която чрез метеорологичен алгоритъм и статистически модел ще изчислява предпоставките за поява на наднормени концентрации на фини прахови частици за района на столицата.
"Този проект ще ни помогне да взимаме своевременни и ефективни управленски решения, свързани с организацията на дейностите в града ни. Когато прогнозите покажат възможно атмосферно замърсяване, това ще бъде основание да се предприемат конкретни последващи действия, с които да се минимизира рискът от реално превишаване на нормите от фини прахови частици", коментира заместник-кметът по екология Йоана Христова.
Очаква се проектът да е напълно готов и да започне да се използва ефективно от Столичната община преди началото на следващия зимен сезон.
 
МЕСЕЦ НА БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА ПАЦИЕНТИ С БОЛНИ СЪРЦА ОБЯВИ УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА"
Столичната университетска болница "Александровска" обяви месец на безплатни прегледи за пациенти с исхемична болест на сърцето, съобщи Trud.bg От 20 февруари до 20 март т. г. специалистите от кардиологичната клиника на лечебното заведение ще преглеждат безплатно пациенти с исхемична болест на сърцето, след прекаран инфаркт и стентиране.
Исхемичната болест на сърцето представлява стесняване или запушване на кръвоносните съдове, в резултат на което намалява притока на кръв (кислород) към сърдечния мускул. Най-честата и важна причина е атеросклерозата.
Рисковите фактори за възникване и развитие на заболяването са повишено артериално налягане, затлъстяване, тютюнопушене, захарна болест, а също и наследствената обремененост.
Безплатни профилактични прегледи до края на февруари предлагат три общински многопрофилни болници в София - Втора, Четвърта и Пета МБАЛ.
 
ТРАКИЙСКИЯТ УНИВЕРСИТЕТ В СТАРА ЗАГОРА ОТВАРЯ ВРАТИТЕ СИ ЗА УЧЕНИЦИ
На 24 февруари Тракийският университет ще представи на средношколци престижния си рейтинг и акредитация, специалностите, общежитията, стипендии и всички други интересуващи ги въпроси. Младежите ще могат да разгледат внушителната материална база - зали, лаборатории, центрове и други,  които са разположени във 20 учебни корпуса на 100 000 кв. м. площ. В университета има Катедра "Здравни грижи",  към него има и Медицински колеж.
Целта на ръководството на университета е да създаде възможност за информиран избор на учениците да продължат образованието си и да имат по-добър шанс за кариерно развитие и успешна професионална реализация.
 
Според британски учени:
ВИТАМИН D ПАЗИ ОТ ГРИП И НАСТИНКА
Хранителни добавки с витамин D могат предпазват от настинка и грип, твърдят британски учени,  цитирани от BBC, информира БНР. Освен жизненоважен за костите, витаминът е полезен и за имунната система. Според анализ, публикуван в Британския медицински журнал, храната трябва да бъде подсилена с витамина. Екипът от Университета "Кралица Мери" в Лондон установи, че един на всеки 33-ма взимащ като добавка витамин D ще бъде предпазен от инфекция.
Службата по обществено здраве във Великобритания твърди, че що се отнася до инфекциите, данните не са убедителни. Въпреки това тя препоръчва добавката за подобряване на състоянието на костите и мускулите.
Имунната система използва витамин D, за да се справи с бактериите и вирусите. Той обаче се образува в кожата, под слънчевите лъчи, затова у много хора нивата му са ниски през зимния период.