Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (13.02.2017)
 
БЪЛГАРСКИЯТ ФАРМАЦЕВТИЧЕН СЪЮЗ НАСТОЯВА ДА СЕ СЪЗДАДЕ СПЕЦИАЛЕН ЗАКОН ЗА ДЕЙНОСТТА НА АПТЕКИТЕ
България е на трето място в ЕС по брой на аптеките на глава от населението, но на последно по достъп до фармацевтични услуги. Това заяви във Варна Светослав Крумов - главен секретар на Българския фармацевтичен съюз (БФС), съобщи Zdrave.net. Той обясни, че фармацевтичната услуга се определя не от броя на аптеките, а от разпределението на аптечната мрежа, обема дейности, които тя осигурява, магистър-фармацевтите, които ги извършват и цената на извършваните услуги.
Причината негативната тенденция у нас е липсата на демографски, географски критерии и механизми за ефективна държавна регулация при разкриването на аптеки, категорични са от БФС. "Към момента държавата на практика абдикира от отговорността за гарантиране на равномерен достъп до фармацевтична услуга и лекарствена терапия", смята председателят на БФС проф. Илко Гетов. Според него най-добрият начин за решаването на този проблем е приемането на отделен закон за разпространението и достъпа до лекарства. В него трябва да бъдат разписани националните решения и държавната политика, които ще гарантират достъпа на гражданите до лекарства и фармацевтични услуги.
В 7 области на страната Пазарджик, Перник, Разград, Силистра, Сливен, Търговище и Ямбол няма нито една аптека, която да изпълнява целия пакет от услуги предназначени за домашно лечение, които се покриват изцяло или частично от НЗОК.
Лошата конкурентна среда стимулира сивия сектор за паралелен износ на жизненоважни и животоспасяващи лекарства. Само през януари т. г. на горещата телефонна линия в БФС са постъпили над 130 сигнала от пациенти от цялата страна за частична или пълна липса на определени видове инсулин.
 
2487 ДУШИ СА НОСИТЕЛИ НА ХИВ ВИРУСА У НАС
По данни на "Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН" към Министерство на здравеопазването от началото на годината до 1 февруари 2017 г. са открити нови 13 ХИВ-серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната стават  2487 лица. И през миналата година се наблюдава запазване на  тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е над четири пъти по-голям от броя на жените, заразени с ХИВ вируса.
Приблизително 90% от новорегистрираните с ХИВ-инфекция в България през 2016 година са инфектирани по сексуален път. През миналата година са направени над 336 000 изследвания за ХИВ в КАБКИС, в РЗИ, организирани от НПО, лаборатории, лечебни и здравни заведения в страната.
По повод 14 февруари 2017 г., Денят на влюбените и виното, стартира Вторият етап на Националната АНТИСПИН кампания, съобщиха от МЗ. Кампанията  се провежда за четиринадесета поредна година и се реализира по Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" на ведомството. Финансирането се осигурява от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, в партньорство с регионалните здравни инспекции, общини, неправителствени организации, училища и медии.
АНТИСПИН инициативите съчетават изработване на любовни послания и популяризиране на отговорно сексуално поведение. По време на кампанията ще се провеждат здравни беседи, викторини и дискусии на тема любов и здравословна сексуалност, тематични обучения за ХИВ и други сексуално предавани инфекции предимно сред учащи млади хора и общности с рисково сексуално поведение, посочват от МЗ.
Медицински екипи ще предлагат доброволно консултиране и изследване за инфекцията с бърз тест в работещите 14 кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ в цялата страна.
 
ОТКРИХА ДНЕВЕН ЦЕНТЪР ЗА ХОРА С ЕПИЛЕПСИЯ
Днес, когато се отбелязва Международният ден на хората с епилепсия, в София отвори врати Дневеният център в помощ на хора с епилепсия. Помещенията са предоставени от Столична община. В тях психолози, логопеди, социални работници и други специалисти ще помагат на деца и младежи с тежка форма на болестта.
"С разкриването на този център си върнахме вярата в доброто", коментира пред Zdrave.net председателят  на Асоциацията на родители на деца с епилепсия Веска Събева. Тя допълни, че към всяко дете, което потърси помощ в центъра, ще се подхожда с индивидуален план, изготвен от специалистите. В новия център ще се предлага и алтернативна терапия с помощта на музика, рисуване и театър.
Центърът разполага с кухня, в която болните от епилепсия ще се обучават на основни готварски умения. Столичната община ще предложи услугите в центъра да станат държавна делегирана дейност и да се финансират с пари от бюджета.
В България живеят около 75 000 души с епилепсия, от които 30 000 са деца, припомни Веска Събева.
 
В БЪЛГАРИЯ НЯМА НИТО ЕДИН СПЕЦИАЛИСТ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ПОСТРАДАЛИ ОТ ЛЪЧЕТЕРАПИЯ
В България няма нито един специалист за лечение на пострадали от лъчетерапия. Липсват и подготвени медици за работа с наскоро доставените линейни ускорители за ранна диагностика и лечение на онкологични заболявания. За това алармира по БНР журналистката Елена Банова, която повече от 20 години работи в неправителствения сектор за подпомагане на болните и е автор на книгата "Застани до мен срещу рака".
"Да имаш линеен апарат "Трюбим", който върши много хубава работа по радиохирургия, т.е. лазерните безкръвни операции! В България този лъчев апарат не се използва изобщо, защото няма готов човек за работа с него", коментира Банова.
 
МЕДИЦИ ОТ БУРГАС СПАСИХА ЖИВОТА НА БЕБЕ С ТЕГЛО 600 ГРАМА
Медицински екипи  от УМБАЛ Бургас са спасили живота на недоносено, което се е родило едва 600 г., съобщи Агенция "Фокус" Малката Екатерина Гогова е била зачената ин витро.  Заради проблеми с бременността на майка й идва на бял свят в началото на осмия месец. Когато се ражда е едва 600 грама.  Днес животът й е вън от опасност и тя ще се развива нормално.
"След раждането Екатерина бе поставена в кувьоз, тъй като не можеше да диша самостоятелно. Но днес тя вече тежи близо 1800 грама, храни се с биберон и е едно усмихнато бебе, което обича да спи през деня и да плаче вечер", обяснява д-р Стиляна  Томова, началник на Отделението по неонатология. Тя допълва, че когато достигне тегло от 2 килограма, Екатерина ще бъде изписана и най-накрая ще се озове в прегръдките на майка си.
 
Американски учени предупреждават:
АНТИБИОТИЦИТЕ УВЕЛИЧАВАТ РИСКА ОТ ПНЕВМОНИИ ПРИ НОВОРОДЕНИТЕ
Антибиотиците увеличават риска от пневмония при новородените деца. Това откриха американски учени от Детския медицински център в Синсинати и техните колеги от Детската болница на Филаделфия, информира Нова телевизия.
Експерименти с гризачи, използвани за изучаването на човешките болести, са показали, че за развитието на имунитета на току-що родените е необходимо взаимодействие със специални клетки на червата и бактерии, намиращи се в състава на нормалната микрофлора. В резултат на това сътрудничество в лигавицата на белия дроб проникват клетки, защитаващи новороденото от бактериална пневмония.
Антибиотиците не позволяват на бактериите да проникнат в червата и не се случва посоченото по-горе взаимодействие със специалните клетки. Следователно не се образува защита от патогенните бактерии, поразяващи дихателната система.
Получените данни показват, че антибиотиците увеличават риска от смърт на новородените деца от микроорганизми, предизвикващи белодробни възпаления.