Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (09.02.2017)
 
БЛАГОЕВГРАД ВДИГА ЗАПЛАТИТЕ ЗА МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ С ПО 100 ЛЕВА
С по 100 лв. се вдигат заплатите на медицинските сестри в ясли, детски градини и училища в община Благоевград, информира Zdrave.net, позовавайки се на съобщение на БНР-Благоевград.
За това са се договорили представители на кметството и на синдикатите при обсъждане на новия Колективен трудов договор за бранша и новите пунктове в него.
"Колективното договаряне в сферата на детското и училищното здравеопазване е на финалната си права. Остава само да се положат подписите", заяви Емануил Манолов - областен лидер на КНСБ-Благоевград.
Повишението на заплатите ще стане със задна дата от 1 януари 2017 година, тъй като кметът Атанас Камбитов е поел ангажимента от бюджета целево да се заделят 30 000 лв.
Увеличен е и размерът на платения годишен отпуск, както и за издаването и преподновявянето на здравните книжки.
 
ВЪРХОВНИЯТ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД ОТМЕНИ ВРЕМЕННО НОВИТЕ ПРАВИЛА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ХЕПАТИТ С
Новите критерии за лечение на хепатит С се отменят до окончателното приключване на делото. Това реши тричленен състав на Върховния административен съд, съобщи Puls.bg
"Новите критерии, по които от 16 януари Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) одобрява лечението на пациентите с Хепатит С у нас, нарушават достъпа им до медицинска помощ и могат да влошат здравословното им състояние, което не би могло да се компенсира по никакъв начин", пише в решението.
"Разписаните усложнени правила за определяне на лекарствата, съчетани с формиране на приоритетни групи пациенти, въвеждането на очакваната продължителност на живота като изключващ критерий за безинтерфероново лечение, както и налагането на терапевтични схеми със задължителна поредност на избора, без да се отчита спецификата на всеки конкретен случай, несъмнено рефлектира върху качеството на предоставяната здравна грижа и осуетявайки своевременния достъп до адекватна медицинска помощ, поставя в риск пациентите, страдащи от хроничен вирусен хепатит С", посочват още от обвинението.
 
ВАРОВИКОВА КАРИЕРА ЗАСТРАШАВА ОТКРИВАНЕТО НА ЦЕНТЪР ЗА ДЕЦА С ОНКОХЕМАТОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Доброволци създават първия в България център за укрепване на психиката на деца с онкохематологични заболявания. Той ще се намира до село Опицвет, съобщи Zdrave.net. Мястото е избрано заради чистият въздух и красивата природа. Бъдещият център обаче е застрашен от предстоящото изграждане на варовикова кариера наблизо, за която вече има инвестиционно предложение. "Това са взаимно изключващи се неща - център за рехабилитация и обект, който е свързан със замърсяване на една изключително красива природа. Изграждането на един такъв обект сериозно би застрашило здравето на жителите, които са в самото населено място, а какво остава за дечица, които се възстановяват от продължително лечение", коментира пред bTV клиничният психолог Ивайла Георгиева, която работи повече от 26 години с деца с онкохематологични заболявания и техните родители. "Психическото и физическото оздравяване са част от едно цяло и вървят ръка за ръка. Особено важно е тези дечица да имат пространство, където да се възстановяват максимално бързо. Това е практиката в цял свят", изтъкна  Георгиева.
 
ДАРИХА АПАРАТИ ЗА ВЛИВАНИЯ НА МАДИКАМЕНТИ НА УМБАЛ "сВ. ГЕОРГИ" - ПЛОВДИВ
Инфузионни помпи - перфузори и инфузомати, за дозирано вливане на медикаменти, на стойност 6800 лева получи днес Клиниката по детска хирургия на УМБАЛ "Свети Георги", съобщи Zdrave.net. Дарението ще се използва в Интензивния сектор на Детската хирургия.
Високоспециализираните апарати бяха дарени от младежите от "Интеракт Пловдив Флипопол" и "Ротаракт Пловдив Филипопол", а средствата за закупуването им са събрани основно от продажба на коледни сувенири, украса и лакомства.
Акцията на дарителите в полза на малки пациенти от УМБАЛ "Свети Георги" не е първата. Миналата година, отново след организиране на благотворителен базар, двете младежки структури дариха три перфузора на Отделението по онкохематология в Клиниката по педиатрия и генетични заболявания.
 
ДРОГИРАНА ЖЕНА СЧУПИ МЕДИЦИНСКА АПАРАТУРА В СПЕШНОТО ОТДЕЛЕНИЕ НА УМБАЛ - СТАРА ЗАГОРА
29-годишна жена се е държала необуздаво в Спешното приемно отделение на Университетска болница в Стара Загора снощи, съобщи Topnovini.bg. Тя е била докарана около 22 часа с охлузни рани и видимо неадекватен вид. Заявила, че е бита от приятеля си.
Когато започнали да обработват раните й обаче, тя станала изключително агресивна. Потрошила голяма част от медицински инвентар в кабинета, а след това ударила и дежурната лекарка.
От Спешното отделение се обадили в полицията. След проверка се оказало, че жената е злоупотребила с алкохол и наркотици. Нападателката била консултирана с психолог. Настанена е в психиатричната болница в Раднево.
Работата по случая продължава, уточняват от МВР-Стара Загора.