Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (08.02.2017)
 
МУ - ПЛОВДИВ ПРОВЕДЕ ПЪРВОТО ИЗНЕСЕНО ОБУЧЕНИЕ ЗА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ ПО ПРОБЛЕМИТЕ НА СПИН
Медицински Университет - Пловдив организира първото изнесено обучение за медицински специалисти в рамките на  Независима образователна програма "Дългосрочна програма (2016-2018) за обучение на медицински кадри". Тя се състои от няколко цикъла на тема "Съвременни епидемиологични, патогенетични и клинични характеристики на HIV/AIDS. Професионални рискове и превенцията им при работа с ХИВ." Семинарът се проведе в МБАЛ "Пазарджик, а в него участваха около 30 медицински специалисти. Те бяха обучени от лектори на МУ - Пловдив. Предстоят още 7 обучения, които ще се проведат в периода 2017 - 2018 г. в градовете Асеновград, Хасково, Карлово, Първомай, Кърджали, Смолян и Стара Загора.
 
СТУДЕНТИ ИЗПРАТИХА ПРОТЕСТНО ПИСМО ДО ИНСТИТУЦИИТЕ ЗАРАДИ НАМАЛЯВАНЕ НА ДЪРЖАВНАТА ИЗДРЪЖКА ЗА ОБУЧЕНИЕ
"Редуцирането на субсидиите за здравните специалности е повече от неразумно". Това се посочва в открито писмо на студентите от специалност "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация" към медицинските университети у нас, изпратено до президента, премиера, министрите на здравеопазването и образованието и националния омбудсман, съобщи Zdrave.net. Поводът за него са промените в Постановление №162 на Министерски съвет от януари тази година за определяне на диференцирани нормативи за издръжка на обучението за един студент по професионални направления. С тях на практика значително се намалява издръжката на обучението за студентите в тези специалности и те биват определени за "неприоритетни", се посочва в общата позиция.
Според бъдещите лекари, стоматолози и фармацевти това ще доведе до ограничаване на достъпа до медицинско образование, увеличаване на образователната и трудова емиграция на дефицитни кадри, ще обезкърви допълнително здравната ни система и ще снижи качеството на обучението и то без да реши проблемите на т.нар. "приоритетни " специалности.
 
ХОРАТА, КОИТО ДАРЯВАТ КРЪВ БЕЗВЪЗМЕЗДНО В БЪЛГАРИЯ СА МАЛКО
"Хората у нас, които даряват кръв безвъзмездно са много малко", алармира в интервю по Радио "Фокус" - Пирин д-р Бойка Маринова, началник на Отделението по трансфузионна хематология в Благоевград. "За цяла година при нас безвъзмездно са дарили кръв около 120 души, на фона на 4 600 души, от които сме взели кръв през годината. Това е съвсем недостатъчно", допълни специалистката. Тя използва случая да подсети, че кръводарители могат да бъдат всички здрави хора над 18 години и под 65 години. Важно е да не са с високо кръвно, да не взимат антибиотик в момента, да няма ваксина преди кръводаряването (има различни периоди след ваксинация), да не са боледували от хепатит B, да нямат сърдечни заболявания и допълни, че има цял списък от неща, за които кандидатите се разпитват на място. Д-р Маринова уточни още, че жените могат да даряват кръв 3 пъти в годината, а мъжете - 4. Друго, което трябва да знаят кръводарителите е, че е добре да приемат лека закуска с кафе преди да отидат да даряват, а не да ходят гладни. Специалистката изрази задоволството си от факта, че все повече студенти в района стават кръводарители. 
 
ХАКЕРИ АТАКУВАХА САЙТОВЕ НА БРИТАНСКАТА ЗДРАВНА СИСТЕМА
Хакери, свързани с Ислямска държава са извършили серия от атаки на уеб сайтовете на британската здравна система NHS, съобщи Zdrave.net, позовавайки се на The Indep endent.
Група, наречена Tunisian Fallaga Team и базирана в Северна Африка, е заличила съдържанието на шест сайта и на негово място е публикувала снимки от войната в Сирия. Хакерите изрично са упоменали, че действието е отмъщение за агресията на Запада в Близкия изток.
Други подробности за нападението не са давани от съображения за сигурност, но се смята, че данните на пациентите са уязвими.
През последните 18 месеца Tunisian Fallaga Team е извършила нападения срещу няколко страни.
 
НЕДОСПИВАНЕТО ВРЕДИ НА ИМУНИТЕТА
Липсата на сън уврежда имунната система, твърдят изследователи. Това обяснява и защо мнозина се разболяват, когато им липсва почивка, информира Puls.bg позовавайки се на публикация в Daily Mail. За целите на проучването специалистите от UW Medicine Sleep Center са изследвали 11 двойки еднояйчни близнаци, които имат различни навици, свързани със съня. Взети за кръвни проби от всеки участник. Учените да установили, че при близнака, който спи по-малко, имунната система е потисната. Проучването е сред първите, при които се прилагат условия от "реалния живот", за да се установи по какъв начин липсата на сън пречи на белите кръвни клетки, които са от съществено значение за поддържането на имунитета. Авторът на проучването - д-р Натаниел Уотсън, напомня, че препоръчителното време за сън всяка нощ е около 7 - 9 часа.
Тези данни подкрепят резултатите от други проучвания, според които недостатъчният сън е причина за по-слаб отговор на антителата, когато на участниците е била поставена ваксина. В други проучвания се посочва, че хората, които не спят достатъчно, са по уязвими от вирусни заболявания.