Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (06.02.2017)
 
БРОЯТ НА НЕДОНОСЕНИТЕ БЕБЕТА У НАС НАДХВЪРЛИ 12%
Броят на недоносените бебета се е увеличил с повече от 2%. Това каза за Радио "Фокус" - Бургас началникът на Родилното отделение в УМБАЛ - Бургас д-р Антонио Душепеев. Данните от тази статистика показват, че недоносените бебета в страната вече надхвърлят 12%.
"В световен мащаб критерият е близо 10%. У нас процентът е много над нормата. Преждевременното раждане е огромен проблем, който не е от вчера. Въпреки глобалната борба с него в много по-богати и стабилни икономически страни от България, недоносените бебета са 10% от всички новородени деца. Когато статистиката надвишава 12%, проблемът се оказва обезпокоителен, защото това оказва влияние и върху икономиката в страната, и в системата на здравеопазването", изтъкна д-р Душепеев. По думите му, перспектива за решаването на този проблем винаги има, но в нея трябва да вземат участие както държавните институции, така и жените в здравословен риск. Според специалистът основният проблем е, че в България продължава да расте процентът на бъдещите майки, които не се консултират със специалисти по време на бременността си. Друг проблем, който оказва негативно влияние, са нелекуваните инфекциите, настъпващи по време на бременността.
 
ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СТАРТИРА ОБЩИНСКАТА ПРОГРАМА "ИН ВИТРО"
Стартира кандидатстването по общинската програма "Ин витро", съобщи за Радио "Фокус" - Велико Търново д-р Диляна Вачкова, главен експерт в дирекция "Социални дейности и здравеопазване" в Община Велико Търново. Приемът на документи ще продължи до 6 март т. г. През този период желаещите могат да подадат необходимите документи в Информационния център на общината. Критериите са разписани в правилник, качен на официалната интернет страница на Общината.
Д-р Вачкова посочи, че едно от основните изисквания е кандидатите да имат постоянен и настоящ адрес в община Велико Търново през последните три години. На този критерий трябва да отговаря поне единият от двойката. Кандидатите не трябва да имат задължения към общината и държавата, а също така трябва да са здравно осигурени.
Над 80 000 лева ще бъдат отпуснати през 2017 г.  по програма "Ин витро".
Досега 44 бебета са родени благодарение на програмата, която стартира през 2011 г. От новородените двойките близнаци са 10. Само през 2016 г.  по програмата са подпомогнати 40 двойки с репродуктивни проблеми.
 
21,3 МЛН. ЛВ. Е ДАЛ ПРЕЗ 2016 Г. ФОНДЪТ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА У НАС И В ЧУЖБИНА
14,5 млн. лева е дал Център ""Фонд за лечение на деца"  за лечение в чужбина, а 6,8 млн. са отпуснати са лечение в България. Това става ясно от отчета за 2016 г. на Фонда,  предоставен от пациентски организации "Заедно с теб", съобщи Zdrave.net.
За настаняване на деца в чужбина по време на тяхното лечение са дадени 600 313 лева, а за транспорт - 687 400 лева. Преводаческите услуги пък са стрували на Фонда 82 824 лева.
Общо решенията, взети от Обществения съвет на Фонда за лечение на деца през 2016 г. са - 1498. Отказите за финансиране на подадени заявления са 123.
Според "Заедно с теб" Фондът работи много добре, но могат да бъдат направени редица промени, касаещи медицинските изделия и обществените поръчки, ЛКК, становищата от експертите, специфични лечения, които биха улеснили достъпа на децата до лечение, финансирано от Фонда за лечение на деца.