Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (01.02.2017)
 
Фармацевтичната индустрия алармира:
НОВИТЕ ПРЕГОВОРИ ЗА ЛЕКАРСТВАТА ЗА ХЕПАТИТ С СА НЕЗАКОННИ
Изборът на лечение на болните от хепатит С с т. нар. безинтереференова терапия, който трябва да стане на база новите преговори между компаниите и НЗОК,  е незаконосъобразен и излага на риск целия договорен процес с касата. Това  предупреждават от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM), информира Zdrave.net. От индустрията настояват за преразглеждане на процедурата по договарянето на отстъпки и най-вече налагането на едно лечение пред всички останали.
От здравния портал припомнят, че малко след като е станало ясно, че Здравната каса въвежда критерии за лечение на хепатит С по икономическа целесъобразност, пациенти са подали жалба във Върховния административен съд. НЗОК покани на нови преговори фармацевтичните компании, подсигуряващи безинтерференова терапия. Още тогава техни представители обаче сигнализираха, че въпреки отправената покана, съмненията за непрозрачност и незаконносъобразни практики остават.
 
Евродепутатът Андрей Ковачев:
ЦЕНИТЕ НА ЛЕКАРСТВАТА ТРЯБВА ДА БЪДАТ АДЕКВАТНИ НА ИКОНОМИЧЕСКАТА СИТУАЦИЯ В СЪОТВЕТНАТА ДЪРЖАВА
Цените на лекарствените продукти трябва да бъдат адекватни на конкретната икономическа ситуация в държавата, в която се продават. Това ще бъде записано в незаконодателния доклад на парламентарната комисия по околна среда и обществено здраве на Европейския парламент по предложение на българския евродепут Андрей Ковачев, съобщи Zdrave.net.
Докладът беше гласуван във вторник и съдържа предложения за осигуряване на по-добър достъп на европейските граждани до лечение. В своите предложения Ковачев подчертава, че прекомерното увеличение на цените на новите лекарствени продукти през последните десетилетия застрашава устойчивостта на националните здравни системи. Той призовава Европейската комисия да анализира причините за недостиг на някои лекарства и да обърне особено внимание на въздействието на паралелната търговия на лекарствени продукти и адекватността на европейската законодателна рамка в тази сфера. Според Ковачев Европейската комисия и Съветът на Европа трябва да установят механизъм, чрез който ежегодно да се докладва за недостига на лекарства в целия Европейски съюз. Според Ковачев е необходимо и да се засили сътрудничеството на европейско ниво в областта на оценките на здравните технологии, която дава информация за терапевтичната добавена стойност на лекарствените продукти в сравнение с най-добрата налична алтернатива. Това щяло да позволи оскъдният публичен ресурс да се използва по-рационално и ще подобри достъпа на пациентите до доказано ефективни терапии.
 
Според международно изследване:
БЪЛГАРСКИТЕ УЧЕНИЦИ КОНСУМИРАТ ПРЕКАЛЕНО МНОГО СЛАДКИ ХРАНИ И АЛКОХОЛ
Българските ученици на възраст между 11 и 15 години консумират прекалено много сладки храни, безалкохолни напитки и алкохол. Това сочи международно изследване, проведено в сътрудничество със Световната здравна организация в 43 държави от Европа, САЩ и Канада, съобщи БНР.
Най-често консумираната храна от учениците от V, VII и IX клас са сладките неща, споделят близо 44% от анкетираните. 35 на сто пият безалкохолно със захар. Близо една четвърт от момчетата и 13 процента от момичетата са с наднормено тегло, а ежедневната физическа активност намалява с възрастта. Трима от 10 ученици пушат цигари. Друг негативен акцент на проучването е, че учениците в България са сред първите по индикатор "училищен тормоз".
 
ПОБЕДНА ТЕНИСКА НА ГРИГОР ДИМИТРОВ - НА БЛАГОТВОРИТЕЛЕН ТЪРГ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА РАКА
Тениска на нашата първа ракета в мъжкия тенис Григор Димитров ще бъде представена на благотворителен търг, на който ще се събират средства за създаването на сензорни зали за деца аутисти и за прегледи за рак на гърдата, съобщи БНР. Култовата фланелка на българския тенисист №1 е от тазгодишния турнир в Бризбейн, в който той се класира на първо място след като успя да победи №5 в световната ранглиста Кей Нишикори. Колекционерите ще могат да си купят предмети лекоатлета Йордан Йовчев и футболиста Красимир Балъков. Сред вещите, които ще бъдат предложени на търга, са картини на известни художници, ваучери и още - тренировка с боксьора Кубрат Пулев. Наддаването ще се проведе в рамките на Деветия годишен бал, организиран от Българския форум на бизнес лидерите.
 
БЪЛГАРСКИ СТУДЕНТ ОТКРИ НОВ ВИРУС
21-годишният Виктор Евтимов от Бургас, който студент в университета Drexel във Филаделфия, САЩ е изолирал нов вирус - бактериофаг, съобщи 24chasa.bg. Откритият вирус е наречен Geralt и вече е част от световната база данни, след като бе представен на симпозиум на програмата SEA-PHAGES в Ашбърн, Вирджиния. Там Виктор и негови колеги от университета разказали за откритието. Той и другите участници в проекта изолирали вируси от почвата, като вземали пробите от различни места по своя преценка.