Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (31.01.2017)
 
СПЕЦИАЛНА ПЛАТФОРМА ЩЕ ПОДАВА ДИРЕКТНО НА ПОЛИЦИЯТА ПАЦИЕНТСКИ СИГНАЛИ ЗА ЗЛОУПОТРЕБИ И КОРУПЦИЯ
Национална пациентска организация и Главна дирекция "Национална полиция" ще си сътрудничат с цел осъществяването на ефективна борба с корупцията и злоупотребите в сферата на здравеопазването чрез платформата за пациентска удовлетвореност "Здравен отзив", съобщиха от НПО. 
Сътрудничеството между НПО и ГДНП ще се осъществи чрез възможността постъпващи през портала пациентски сигнали за корупция директно да бъдат препращани към Дирекцията, която от своя страна ще предприема действия по компетентност. Основният стремеж е да се улесни комуникацията между пациентите и институциите с цел да се стимулира гражданската активност за да се подобри качеството на здравното обслужване у нас. Новата платформа дава възможност да се подават сигнали за различни неуредици - санитарно-хигиенни условия, неетично отношение, нерегламентирани плащания, дискриминация и др.
 
ЛЕКАРСКИЯТ СЪЮЗ ПОДКРЕПЯ ИСКАНЕТО НА ОБЩОПРАКТИКУВАЩИТЕ ЛЕКАРИ ЗА ПРОМЯНА НА КРИТЕРИИТЕ ЗА ОТПУСКАНЕ НА ЛЕКАРСТВА ЗА ЕСЕНЦИАЛНА ХИПЕРТОНИЯ
Председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев написа писмо до управителя на НЗОК д-р Глинка Комитов и до Надзорния съвет на здравната каса във връзка със становище на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари за необходимостта от промени на критериите за предписване и отпускане на лекарства за есенциална хипертония. В писмото се отбелязва, че не съществува нормативна делегация съобразно която НЗОК да има задължение, респективно правомощие, да издава подобни самостоятелни критерии за изписване на лекарствени продукти, предназначени за лечение на есенциална хипертония. В писмото се казва още, че БЛС подкрепя предложението на НСОПЛБ  за съвместно обсъждане на текстовете. От съюза уточняват, че са готови да предоставят и експертна помощ при необходимост.
 
Д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници:
ГОЛЕМИЯТ НИ ПРОБЛЕМ Е, ЧЕ ЦЕНИТЕ НА КЛИНИЧНИТЕ ПЪТЕКИ НЕ СА МРЪДНАЛИ ОТ 10 ГОДИНИ
Решението на НЗОК да изплати част от надлимитната дейност за 2016 г. е една от хубавите новини. Това каза пред Zdrave.net председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев. "При нас обаче проблемът не произтича само от надлимитната дейност и че не е платена. По-големият ни проблем е, че от 2006 година цените на клиничните пътеки не са мръднали изобщо, особено пътеките, по които основно работи общинското здравеопазване", изтъкна д-р Тотев. Той поясни, че когато клиничните пътеки са били въведени през 2006 г. минималната работна заплата е била 180 лв., а днес тя е 460 лева, т. е. почти два пъти и половина, а цените на пътеките продължават да са същите.
 
По данни на Изпълнителната агенция по околна среда:
ЖИТЕЛИ НА КВАРТАЛИ В СОФИЯ, ПЛОВДИВ, ГОРНА ОРЯХОВИЦА И ПЕРНИК ДИШАН НАЙ-МРЪСНИЯ ВЪЗДУХ У НАС
Жителите на някои квартали на  Горна Оряховица, Перник, Пловдив и София дишат най-мръсния въздух в страната. Това показват данните от ежедневния бюлетин за качеството на атмосферния въздух, публикувани на страницата на Изпълнителна агенция по околна среда, съобщи Trud.bg. В тези райони съдържанието на Фини прахови частици в атмосферния въздух превишава праговите нива с 3 до 4 пъти.
Националната автоматизирана система за контрол на качеството на въздуха се състои от 50 стационарни пункта, разположени в 34 населени места. Системата отчита нивата на 12 наблюдавани показатели, като за улеснение на сайта в интернет се публикува само информация за местата където концентрациите надхвърлят безопасните прагови стойности.
Висока концентрация на прахови частици има и в Благоевград, Враца, Видин, Плевен, Ловеч и Димитровград.
 
ЛЕКАРИ ОТ АЛЕКСАНДРОВСКА БОЛНИЦА ПРИЛАГАТ ИНОВАТИВЕН МЕТОД ПРИ ЛЕЧЕНИЕТО НА РАК НА ГЪРДАТА
Хирургът Свилен Маслянков от Велико Търново участва в интердисциплинарен екип в Александровска болница, който e приложил за първи път у нас иновативен метод за лечение на рака на гърдата. "Лечението се завършва на място, без да се налага пациентката отново да постъпва в болница", обяснява пред Trud.bg д-р Свилен Маслянков, който е специалист в Клиниката по хирургия на столичната болница. Медикът подчертава, че методът е подходящ при начални неметастазирали тумори на млечната жлеза. По думите му другите предимства на метода са, че чрез 10-15-минутното облъчване по време на оперативната интервенция се избягва последващо продължително конвенционално лъчелечение. "Този вид терапия намалява обема и дозата на радиационно облъчване на здравите тъкани и органи в съседство - бял дроб и сърце, тъй като се облъчва само оперативната зона и се постига по-добър локален контрол на болестта, с което се намалява риска от локален рецидив", уточнява д-р Маслянков.