Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО  (27.01.2017)
 
СЛУЖЕБНИЯТ ЗДРАВЕН МИНИСТЪР ОБЕЩА ДА ВЪЗСТАНОВИ ДОГОВОРНОТО НАЧАЛО МУЖДУ НЗОК И БЛС
Здравният министър в служебното правителство д-р Илко Семерджиев обеща да възстанови договорното начало между Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз съобщи Zdrave.net.  По думите му договорният процес между касата и лекарския съюз е ключов. "Аз и моят екип намираме, че прекратяването на договорния процес в българското здравеопазване е голяма грешка и една от основните ни задачи ще бъде да го възстановим. Как ще стане, ще кажа допълнително, след като имаме разговори и с БЛС, и с колегите дентални лекари", изтъкна д-р Семерджиев.
Друг приоритет на новия здравен министър е да гарантира свободен избор на лекар и лечебно заведение на пациентите. "Само така пациентът може да бъде в центъра на тази система. Където отиде пациентът, там ще плаща здравната каса", обясни д-р Илко Семерджиев при приемането на поста от своя предшественик д-р Петър Москов.
Екипът на д-р Семерджиев влиза утре в министерството и по думите на служебния министър ще работи всяка събота и неделя до края на мандата на правителството. Министър Семерджиев обеща да даде пресконференция след като се запознае с документацията във ведомството. "Още днес мога да кажа, че всичко добро ще бъде запазено и надградено, а всички грешки ще бъдат отстранени", изтъкна още д-р Семерджиев. От своя страна д-р Петър Москов заяви, че той и екипът му са на разположение при желание от страна на новото ръководство на министерството.
 
ПАЦИЕНТИ СЕ ЗАПОЗНАХА СЪС СЪВРЕМЕННИ МЕТОДИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ПСОРИАЗИСА
Пациенти се запознаха с всички съвременни методи за лечение на псориазиса  в Клиниката по дерматология и венерология на Военномедицинска академия. Това стана в рамките на "Седмицата за борба с псориазиса", организирана от клиниката в периода 23-27 януари 2017 г., информираха от лечебното заведение.
Псориазисът е хронично възпалително заболяване, от което страдат около 100 000 българи. Най-често болестта се развива вследствие на емоционален стрес, но понякога и след употребата на някои медикаменти, уточняват специалистите от клиниката, която е национален център за борба с псориазиса.
Дерматолозите изтъкват, че заболяването протича индивидуално и се характеризира с периоди на обостряне. Важно е да се знае, че освен кожата, псориазисът може да засегне ставите и вътрешните органи. Затова препоръката на лекарите е да не се прибягва да самолечение, а да се потърси специализирана медицинска помощ.
 
АМЕРИКАНСКИ УЧЕНИ СЪЗДАДОХА ХИБРИД МЕЖДУ ЧОВЕК И ПРАСЕ
Учени от Института по биологични изследвания в Калифорния създадоха хибрид между човек и прасе при изследване, целящо  отглеждане на човешки органи в тялото на животни с цел трансплантации, съобщи агенция "Фокус", позовавайки се на The Guardian .
За първи път е създаден ембрион, комбиниращ два големи и далечно свързани биологични видове. Някои учени определят създаването на тази т. нар. Химера (наречен на звяра от гръцката митология) като значима първа стъпка към създаване на човешко сърце, черен дроб и бъбреци от нулата.  Ръководителят на изследователския екип, разработил получовешките и полусвински ембриони, коментира: "Крайната цел е отгледаме и трансплантираме тъкан или органи, но сме още далеч от това. Това, което направихме е важна първа крачка".