Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО  (26.01.2017)
 
Подуправителят на НЗОК Иванка Кръстева:
НУЖНИ СА ЗАКОНОДАТЕЛНИ ПРОМЕНИ ЗА РЕГУЛАЦИЯ НА ЦЕНИТЕ НА МЕДИЦИНСКИТЕ ИЗДЕЛИЯ
За необходимостта от законодателни промени за въвеждане на регулация на цените на медицинските изделия говори по БНТ подуправителят на НЗОК Иванка Кръстева, информира Zdrave.net. "Приложимото законодателство е така направено, че в Изпълнителната агенция по лекарствата търговците на медицински изделия регистрират своето изделие на цена, на която те преценят. Ние като каса сме длъжни по наредба да поискаме от участниците цена, не по-висока от регистрираната в регистъра на ИАЛ", припомни тя. По думите й, ако държавата измисли регулаторен механизъм, който да включва преглеждане на документите, с които фирмите внасят медицинските изделия, може би ще се открие разликата в цената, която НЗОК сега не може да открие. Според  Кръстева договарянето на медицински изделия трябва да стане по същия начин, както с договарянето на лекарства от 2015 година насам.
Кръстева се спря и на проблема с липсата на лекарства за диабет и епилепсия на българския аптечен пазар. След допитвания на НЗОК до фирмата вносител е станало ясно, че са внесени повече опаковки, отколкото са се появили на пазара, което навежда на мисълта, че се е осъществил паралелен износ. Кръстева изтъкна, че държавата би трябвало да  създаде  регулация, която да спре паралелния износ.
 
ОБЩОПРАКТИКУВАЩИТЕ ЛЕКАРИ СЕ ОБЯВИХА СРЕЩУ НОВИТЕ КРИТЕРИИ ЗА ЕСЕНЦИАЛНА ХИПЕРТОНИЯ
Новите критерии за отпускане на безплатни лекарства за лечение на есенциална хипертония ще доведат до намаляване броя на пациентите, които могат да получат безплатно лечение. Това се посочва в становище на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, съобщи Zdrave.net. От сдружението изтъкват  още, че ще се намали и броят на новодиагностицираните случаи, които биха били регистрирани с есенциална хипертония заради "манипулативно създадените, в преобладаващата си част изключващи критерии".
От сдружението заявяват, че с приетите от НЗОК критерии се създават условия за поредното изкривяване на родната статистика за заболеваемостта, което ще затвърди позицията ни на "единствената страна, в която обратно на всички останали, есенциалната (първична) хипертония ще бъде в минимален процент".
Общопрактикуващите лекари посочват, че регистрираните у нас пациенти с това заболяване са около 24% от регистрираната хипертония, докато в САЩ, където статистиката е доказано добра, този процент е 90-95%. От НСОПЛБ дават предложения за определяне на нови коректни критерии, които да са валидни за новорегистрираните пациенти с артериална хипертония.
 
ДЪРЖАВНИТЕ БОЛНИЦИ СА НАТРУПАЛИ 411 МЛН. ЛВ. ДЪЛГОВЕ
411 млн. лева са общо дълговете на държавните болници към момента, като част от тях са просрочени. Те обаче са от стари периоди. Това заяви здравният министър в оставка Петър Москов в отчета си по време на последната си пресконференция днес, съобщи Zdrave.net. По думите му държавата трябва да влезе в ролята си на собственик, да се споразумее с кредиторите и да изплати задълженията. Това трябвало да бъде изцяло политическо решение и е една от целите, които залага Реформаторският блок в предизборната си програма. Друга цел е премахването на търговския статут на лечебните заведения, но това можело да се случи едва след като бъдат изплатени задълженията, тъй като сега, според закона, трябва да се мине през ликвидация или несъстоятелност на лечебните заведения с неразплатени дългове.
Като собственик държавата трябва да поеме и режийните разходи на всички държавни лечебни заведения, изтъкна още д-р Петър Москов. "Държавните и университетски болници са 65, а общо разходите им за година са 92 млн. лева. Не е непосилно", уточни той. Според него същото трябва да се случи и с общинските болници, чиито разходи им трябва да се поемат от общините.
 
ЯПОНСКИ УЧЕНИ ИЗСЛЕДВАХА ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДИАБЕТА С ПОМОЩТА НА СТВОЛОВИ КЛЕТКИ
Група японски учени за първи път в света са успели да отгледат здрав орган от индуцирани плурипотентни стволови клетки (iPS) от едно животно в тялото на друг вид животно, съобщи Агенция "Фокус". По информация на телевизия NHK , учени от Токийския университет са успели да отгледат панкреас от iPS клетки на мишка в тялото на плъх. След това учените пресадили панкреасен (Лангерхансов) остров, влияещ на синхрона при отделянето на инсулин, на страдаща от диабет мишка. В резултат специалистите са наблюдавали подобряване на редица показатели, включително регулиране на нивото на глюкоза в кръвта.