Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
Среща на премиера Борисов със съсловните организации в здравеопазването във връзка с проектобюджета на НЗОК.
 
 
На 16.11.2009 г. по покана на  премиера Борисов се състоя среща със съсловните организации в здравеопазването във връзка с проектобюджета на НЗОК. На нея са присъстваха и финансовият министър Симеон Дянков, председателят на комисията по здравеопазване д-р Лъчезар Иванов и министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев. БАПЗГ беше представена от председателя на БАПЗГ проф. Маркова  и част от УС. Срещата протече в откровен диалог и от двете страни.
Проф. Маркова благодари за поканата на премиера, като отбеляза че това е прецедент за съсловната организация. В изложението си тя отново подчерта, че липсата на професионалисти по здравни грижи и особено драматичният недостиг на медицински сестри може да застраши националната здравна сигурност. Поради това трябва да се спазват ясни критерии за функционирането на лечебните заведения, които да бъдат съобразени с броя на всички професионалисти по здравни грижи в тях. 
В отговор стана ясно, че управляващите са взели пред вид основателните възражения срещу орязаните средства за здравеопазване, изразени от съсловните организации предишната седмица. Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи /БАПЗГ/, Българския лекарски съюз /БЛС/, Българския зъболекарски съюз /БЗС/, Българския фармацевтичен съюз /БФС/ и присъстващите представители на пациентски организации получиха уверение, че през първите шест месеца на следващата година заделените субсидии няма да бъдат по-малко от тези, предвидени за 2009 г. Недостигът на пари ще бъде компенсиран от целеви субсидии за дейности или по направления. Изпълнителната власт очаква от съсловията заедно да определят приоритетите.
И съсловията , и управляващите се съгласиха с факта, че реформи трябва да има. Уточнени бяха  и конкретни стъпки относно реформата в здравеопазването, включително критериите, на които трябва да отговарят лечебните заведения, както и преструктурирането на част от тях. Бяха уточнени датите за  регулярни  срещи между представители на съсловните организации, председателя на комисията по здравеопазване д-р Лъчезар Иванов и министрите на финансите и на здравеопазването, на които ще се  разглеждат стъпките по провеждането на реформата. За обсъждане  хода на реформата, финансирането и текущи проблеми в здравеопазването по желание на премиера Бойко Борисов, веднъж месечно ще има и срещи с него.
Всички съсловни организации изразиха желание за сътрудничество, като заявиха че към този момент протестите се отлагат и преминаваме към конструктивен диалог.