Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (20.01.2017)
 
МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ЩЕ ПОДПОМАГА ОБЩИНСКИ БОЛНИЦИ
Болниците в труднодостъпните райони на страната ще получат финансова помощ по линия на бюджета на Министерство на здравеопазването. Методиката за разпределянето вече е изготвена, става ясно от качения документ в сайта на ресорното министерство, съобщи Zdrave.net.
Право на финансовата субсидия имат общински лечебни заведения, които се намират в труднодостъпни или отдалечени райони. За да могат да бъдат одобрени за нея, те трябва да обслужват пациенти от населени места, намиращи се на поне 40 км от най-близката общинска многопрофилна болница за активно лечение. Допълнителен критерий е поне 25% от местните жители в тези райони да е са в надтрудоспособна възраст, както и нивото на безработица да е над 10%.
За помощ са кандидатствали 66 лечебни заведения. Сред тях са болниците във Велинград, Елин Пелин, Нови Пазар, Петрич, Сопот, Троян и други.
Размерът на помощта, на която те имат право, се изчислява на база брой обслужвано население и преминалите през 2015 г. пациенти. От МЗ отбелязват, че той ще бъде коригиран след получаване на статическите данни през изминалата 2016 г.
 
70 БЕБЕТА ПОВЕЧЕ СЕ РОДИХА ЗА ГОДИНА В СМОЛЯНСКАТА БОЛНИЦА
През 2016 г. в смолянската многопрофилна болница д-р "Братан Шукеров" са се родили със 70 бебета повече в сравнение с предходната година. С тази новина се похвали  началникът на Акушеро-тинекологичното отделение д-р Стефан Тодоров по случай Деня на родилната помощ, който се отбелязва всяка година на 21 януари. 
"Благодаря на всички колеги, които в продължение на цяла година неуморно се трудят, за да докарат на бял свят живи и здрави новородени бебета. От 5-6 години раждаемостта непрекъснато спадаше. От 800-900 ражданията те станаха около 500 годишно. Едва през миналата година наблюдаваме ръст, което ме изпълва с радост и оптимизъм", сподели д-р Тодоров. Според  него една от причините за увеличения брой на бебетата е желанието на хората да раждат второ, а някои и трето дете. Друга причина е завръщането на бъдещи родилки от Пловдив и София, които разчитат на професионализма на лекарите и добрите условия в смолянската болница.
"Преди две години беше направен ремонт и всички стаи вече са ВИП. Надявам се и тази година да има повече бебета и да си върнем нивата отпреди 30 години, когато започнах работа. Тогава само в Смолян имаше 2000 раждания, отделно в областта работеха още четири акушеро-гинекологични отделения", каза още д-р Стефан Тодоров.