Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО  (16.01.2017)
 
АКУШЕРКИ ПРОВЕДОХА ОТКРИТ УРОК ЗА СВОЯТА ПРОФЕСИЯ В 119 СУ "АКАД. МИХАИЛ АРНАУДОВ" В СОФИЯ
Днес, в навечерието на Деня на родилната помощ (21 януари), акушерки представиха своята професия по време на открит урок в часа на класния ръководител в столичното 119 СУ "Акад. Михаил Арнаудов". Ръководството на училището откликна на инициативата за Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи за подобна среща с учениците. Тя се проведе в конферентната зала на училището, която събра ученици от единадесетите класове.
Антоанета Димитрова - дългогодишна акушерка и преподавател в специалност "Акушерка"  към Факултета по обществено здраве на Медицински университет - София направи пред младите хора кратък исторически преглед на акушерската професия в световен мащаб. Тя не пропусна да спомене и първите акушерки в България - Райна Попгеоргиева (по-известна като Райна княгиня) и Христина Хранова, работили веднага след освобождението на България от турско робство. Антоанета Димитрова се спря по-подробно как се осъществява  теоретичната и практическа подготовка на студентите през 4-годишния период на обучение. Стана ясно, че бъдещите акушерки се подготвят по 27 учебни дисциплини с продължение на 4 години с общ хорариум от 4675 часа. Практическата подготовка се извършва в рамките на 1140 академични часа в лечебни заведения с нужната акредитация. 
Според Световната здравна организация съотношението на акушерките към броя на населението трябва да е 6 към 1000.  У нас обаче на 1000 души население се пада едва ...половин акушерка, обясни Димитрова. Една от причините е, че акушерската професия е регулирана и дипломата важи във всички страни на Европейския съюз. 
България се явява страна-донор на медицински сестри и акушерки не само за Западна Европа, но и за САЩ, Канада и Австралия. Проблемът е, че средната възраст на акушерките у нас е 50 години. А новите акушерки, които завършват, не са недостатъчни да задоволят нуждите на страната от такива кадри (годишно в специалност "Акушерка" в страната се приемат около 250-300 студентки, но не всички завършват успешно обучението си).
"Професията на акушерката изисква много познания и практически умения, но преди всичко трябва да бъде добър човек, уравновесен и чувствителен едновременно, който да може да реагира бързо и по най-добрия начин в рискова ситуация", сподели още с учениците Антоанета Димитрова. Тя допълни, че акушерките се са само в родилните зали, но в отделенията по неонатология, педиатрия, акушерство и гинекология  и др. Няколко ученички в края на часа се поинтересуваха колко струва обучението и като разбраха, че е 350 лв. на семестър решиха, че е възможно да си го позволят.
Акушерката Камелия Спасова от Интензивното отделение на Майчин дом запозна гимназистите с грижите, които се полагат за бебетата, които са се родили с по-малко тегло или някакви здравословни проблеми. Пред учениците говори и Нино Колева - студентка трети курс в специалност "Акушерка" във ФОЗ на МУ-София, която в края на миналата година бе отличена с наградата "Студент на годината". Тя говори защо е избрала акушерската професия, какви трудности и позитиви носи тя.
БАПЗГ предвижда да проведе серия от открити уроци сред ученици в столицата и в страната, на които да представи  професиите на медицинската сестра, акушерката, рентгеновия и медицинския лаборант, рехабилитатора и останалите специалисти по здравни грижи.
 
СЪДЪТ СЕ ЗАЕМА С НОВИТЕ ПРАВИЛА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ХЕПАТИТ С
Пациенти подадоха жалба до Върховния административен съд във връзка с новите правила за лечение на хепатит С чрез т. нар. безинтерференова терапия, която влезе в сила днес, 16 януари 2017 г.  Това съобщи председателят на сдружение "ХепАктив" Силвана Лесидренска, цитирана от Zdrave.net.
С жалбата се настоява изискванията да бъдат обявени за нищожни, както и действието им да бъде спряно до произнасянето на ВАС. В нея се посочват редица административни пропуски, свързани с приемането на критериите, като се коментират и самите правила, на чиято база ще се подбират пациентите. Отбелязва се, че новите правила не са предварително публикувани, което е отнело възможността за даване на становища по тях, че липсват мотиви, както и че не е спазено изискването те да са разработени съвместно с външни експерти на НЗОК.
 
РОДИТЕЛИ СИГНАЛИЗИРАХА ЗА НЕДОСТАТЪЧНО МЕДИЦИ В СТОЛИЧНАТА ПЕДИАТРИЯ
Родители на болни от диабет деца сигнализираха за недостатъчен брой специалисти в "Специализирана болница за активно лечение по детски болести" в София. За проблема пред bTV разказа Венета Стоянова, майка на момиче с диабет.
Детето е изпаднало в хипогликемична криза на Нова Година. "Оказа се, че изобщо няма лекари специалисти от отделението по диабет. Има само дежурни лекари, които бяха двама за цялата болница и всичките други деца ги връщаха. Нас ни приеха, защото случаят беше тежък", разказа Стоянова. По думите й едва на 3 януари изследванията на детето й са разгледани от специалист.
От ръководството на болницата отричат да има недостиг на специалисти. "Дежурният лекар приема детето и преценява състоянието. Ако то изисква интензивно лечение, имаме интензивно отделение, в което работят двама ендокринолози. Ако няма нужда от интензивно лечение, се приема в отделението по диабет", обясни зам.-директорът на болницата д-р Наталия Минчева.
Отделението по диабет е обединено с това по генетика, а в клиниката работят общо 9 лекари, от които 5 са със специалност детска ендокринология.
 
НУЖЕН Е ОТДЕЛЕН ЗАКОН ЗА ПСИХИЧНОТО ЗДРАВЕ
Необходимо е да бъде създаден отделен закон за психичното здраве. Това мнение изрази пред БНР директорът на Специализираната болница по психиатрия в Курило д-р Цветеслава Гълъбова, цитирана от Zdrave.net.  По думите й това е нужно, защото настоящата нормативна база има прекалено много нерегламентирани неща, свързани основно с модела на финансирането на психичната грижа. "В психиатрията няма клинични пътеки, самият факт, че ние се финансираме по различен начин, е проблем", отбеляза тя.
Д-р Гълъбова потвърди, че у нас все още не е създаден регистър на психичноболните и обясни, че подобна структура би могла да се използва за база, въз основа на която да се планират разходите за лечение и изобщо политики спрямо хората с подобен проблем. Тя за пореден път посочи, че у нас няма институции, които да проследяват състоянието на болните след изписването им от лечебно заведение.
"Липсва системата от грижи, която да облекчи семействата на болните в грижата за тези пациенти. Истината е че психичната болест е действително много тежка. За съжаление ние все още не си поставяме за цел да излекуваме психичноболния", отбеляза д-р Гълъбова.
 
ПРЕМАХНАХА ТУМОР НА ХИПОФИЗАТА С УНИКАЛНА ЕНДОСКОПСКА ОПЕРАЦИЯ
Уникална ендоскопска операция за премахване на аденом на хипофизната жлеза извършиха в Интегралния център на УМБАЛ "Свети Георги". Пациентът е 50-годишен мъж от пловдивско село, съобщиха от лечебното заведение.
Достъпът до хипофизната жлеза, която се намира в малка костна ямка на черепната основа, бе осигурен през носната кухина - т.нар. трансфеноидален достъп, затова и водещият операцията е специалист по оториноларингология - УНГ хирургът проф. д-р Карен Джамбазов, изпълнителен директор на УМБАЛ "Свети Георги". Заедно с него в операцията се включиха д-р Владимир Наков от Клиниката по неврохирургия на "Токуда Болница", доц. д-р Христо Желязков, началник на Клиниката по неврохирургия д-р Иво Кехайов, неврохирург от същата клиника.
Възстановяването от интервенцията за пациента е в значително кратки срокове - след едно денонощие той вече е на крака.