Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (12.01.2017)
 
Според анализ на Евростат за 2014 г.
НА 100 000 НАСЕЛЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ СА СЕ  ПАДАЛИ 440 СЕСТРИ
Броят на медицинските сестри в България на 100 000 души население е 440, според   доклад на Евростат за 2014 г. За сравнение в Германия, която е първенец по брой медицински сестри с 900 000 подобни кадри, съотношението е 1111 на 100 000 души. След нея се нарежда Франция с над 638 000 сестри или 965 на 100 000 население.
На дъното на класацията е Румъния с едва 56 сестри на 100 000 души население (общият им брой е малко над 11 000).
По отношение на броя на акушерките страната ни се нарежда на относително еднакво равно ниво в сравнение с европейските държави. У нас преди две години те са били 3263 или 45 на 100 000 души. За сравнение във Великобритания той е 50, а във Франция - 33 на 100 000.
 
НЗОК ОТКАЗА НА ЛЕКАРСКИЯ СЪЮЗ ДА УВЕЛИЧИ ЦЕНИТЕ ЗА ПРЕГЛЕДИ ПРИ СПЕЦИАЛИСТИ В ИЗВЪНБОЛНИЧНАТА ПОМОЩ
Българският лекарски съюз предложи официално на НЗОК да приеме увеличение на цените на прегледите при специалистите в извънболничната помощ. Причината за искането е увеличаването на цените на прегледите при общопрактикуващите лекари от 1 януари 2017 г. , но не и на тези при специалистите.
"Ние отдавна бяхме заявили, че желаем това нещо да се случи за всички по едно и също време. Българският лекарски съюз в никакъв случай не е против увеличението и въвеждането на коефициенти при общопрактикуващите лекари", коментира пред Zdrave.net председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев.
В становището на БЛС до НЗОК се настоява цената на профилактичен преглед на деца при педиатър, за майчино здравеопазване и рискови групи да е 12,00 лв, а за диспансерно наблюдение - 12,50 лв.
"С този анекс искахме и да потвърдим ситуацията при общопрактикуващите лекари и да въведем изравняване на цени за една и съща дейност - при профилактика и диспансеризация в СИМП, без да нарушаваме бюджетната рамка и без да сме в ситуация да отваряме заради това резерва на НЗОК. Така щяхме да възстановим и договорното начало, а не касата да прави сама със себе си договори", допълни д-р Грозев. Той изрази надежда, че по-ранното увеличаване на цените при общопрактикуващите лекари няма да се отрази негативно на преговорите за Национален рамков договор за тази година. "Надяваме се да сближим позициите си с НЗОК и да стигнем до сключването на НРД 2017", изтъкна още д-р Грозев.
 
БОЛНИЦИТЕ С МЕСЕЧНИ ЛИМИТИ ДО АПРИЛ
Средно със 136 милиона на месец ще разполагат болниците у нас. Това реши Надзорният съвет на НЗОК като гласува бюджетите за болнична помощ до 1 април 2017 г., съобщи за Zdrave.net представителят на синдикатите в Надзорния съвет на фонда д-р Иван Кокалов.
Бюджетите са изчислени на базата на миналогодишните отчети на болниците, без обаче да е взета предвид надлимитната дейност.
От здравния портал припомнят, че по прогноза на БЛС за 2016 г. надлимитната дейност  е в размер на 24 млн. лв., а за 2015 надхвърля 52 млн лв.
До седмици се очаква Българският лекарски съюз да потърси по съдебен път изплащане на заработените над лимитите дейности от клиниките за 2015 година.
"Няма такова понятие надлимитна дейност, защото тя е определена в договора, който лечебните заведения сключват", изтъкна д-р  Кокалов. Той припомни и че в момента на практика НЗОК закупува услуги и припомни позицията на КНСБ срещу този механизъм, изразена при приемането на промените в Закона за здравното осигуряване.