Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (06.01.2017)
 
Председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев:
ПРАВИМ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ДА ИМА НАЦИОНАЛЕН РАМКОВ ДОГОВОР ЗА 2017 ГОДИНА
"Работата на Управителния съвет на Българския лекарски съюз е да направим всичко възможно рамков договор да има при едни взаимноизгодни условия както за лекарското съсловие, така и за Национална здравноосигурителна каса и най-вече да се гарантира по-добро качество и сигурност на медицинската услуга за пациентите". Това заяви в сутрешния блок на БНТ председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев, запитан дали тази година ще се стигне до сключване на НРД.
По темата за рамковия договор той намекна и че в момента се правят опити да се определят цени и обеми на медицински дейности без участието на БЛС, информира Zdrave.net.
"Цялата професионална мощ на българското лекарско съсловие е насочена в помощ на българския пациент. Няма лекар, който да мисли лошото на пациентите", подчерта още д-р Грозев в отговор на твърдението на водещия, че интересите на пациентите не са защитени в преговорите за НРД. Д-р Грозев отрече и твърдението, че има намаление в цените на някои клинични пътеки. На въпрос относно клинични пътеки, при които се налага пациенти ненужно да лежат в болница по няколко дни, той посочи, че БЛС е против тази практика. Той даде и пример с пътека, която е само за диагностика, но въпреки това пациенти са хоспитализирани за 72 часа.
Председателят на БЛС коментира и темата с медицинските изделия, като припомни, че съсловната организация не определя техните цени и за пореден път повдигна въпроса за създаване на търгове за консумативите. "Колкото и становища да сме давали, те не се приемат от здравната каса и от Министерство на здравеопазването. БЛС не договаря цени на медицински изделия, тъй като те не влизат в номенклатурата за заплащане на касата", обясни той.
 
Д-р Десислава Кателиева алармира:
СПЕШНА ПОМОЩ НЕ РАЗПОЛАГА С ДОСТАТЪЧНО ВИСОКОПРОХОДИМИ ЛИНЕЙКИ И РАДИОСТАНЦИИ
Екипите на Спешна помощ разполагат с медикаменти и гориво, но линейките са остарели. Високопроходимите линейки и радиостанции са недостатъчно. За това алармира в предаването "Хоризонт" на БНР д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в Спешната помощ. Тя уточни, че високопроходимите линейки, с които разполагат спешните центрове са общо 159 и последните от тях са закупени през 2009 г.  Д-р Кателиева уточни, че засега  не се налага включването на допълнителни спешни екипи за медицинска помощ заради снежните условия. 
"Непочистените малки улици създават проблеми за колите на Бърза помощ. Болниците в София и София област са в готовност за прием и лечение на пациенти в усложнената зимна обстановка и грип", обясни  д-р Александър Златанов, директор на РЗИ-София област. " Всички лечебни заведения функционират нормално, няма сигнали за невъзможност да се окаже помощ, предложено е всички болни, които са на хемодиализа, да бъдат хоспитализирани. От това са се възползвали хората, които са на по-отдалечени места, другите се извозват по нормален начин", допълни още той.
 
Кардиолози предупреждават:
НИСКИТЕ ТЕМПЕРАТУРИ ПРЕДИЗВИКВАТ СЪДОВ СПАЗЪМ
"През последните няколко години не сме наблюдавали толкова ниски температури в нашата страна. Ниските температури са свързани със съдов спазъм. Това е спазъм на периферните кръвоносни съдове, което води до повишаване на артериалното налягане. То от своя страна води до по-голямо натоварване на сърцето, тъй като работата му се увеличава." Това обясни доц. д-р Пенчо Кратунков от УМБАЛ "Св. Екатерина" в интервю за Агенция "Фокус". Той уточни, че пациентите с артериална хипертония са изложени на по-висок риск. При по-леките случаи може да се наложи , който може да промяна на лекарствената терапия, изтъкна специалистът. Корекцията в лечението трябва да се направи в сътрудничество с личния лекар или кардиолога, за да се прецени кой медикамент да бъде коригиран, за да не се стигне до хипертонични кризи. От друга страна повишената работа на сърцето е свързана и с повишени кислородни нужди на фона на коронарен съдов спазъм. Рискова група са и пациенти, които са с неоткрита и нелекувана артериална хипертония, предупреждава доц. Кратунков. Има опасност те да направят хипертонична криза, която да доведе до необходимост от хоспитализация.