Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (03.01.2017 )
 
ФАЛШИВ САЙТ, КОЙТО ИМИТИРА ЕЛЕКТРОННИЯ ПОРТАЛ НА БНТ, РЕКЛАМИРА ЛЕЧЕБНИ ЧАЙОВЕ
Сайт, имитиращ електронния портал на Българската национална телевизия, рекламира чайове, унищожаващи паразити в човешкия организъм, съобщи Zdrave.net. В него е поместено и интервю с Главния държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, който е представен като главен паразитолог на ЕС. Публикувана и е негова снимка.
В сайта се цитира и статистиката на Световната здравна организация за носителите на паразити, а поместеният текст завършва с препратка към сайт, рекламиращ въпросните продукти.
В студиото на БНТ д-р Кунчев опроверга да е давал интервю за авторите на фалшивия сайт. "За съжаление това не е първият случай, но тук манипулацията е особено нагла и голяма. За мен това граничи с престъпление", заяви д-р Кунчев, който гостува в сутрешния блок на БНТ и коментира фалшивия сайт. "Две неща ме учудват - нахалството на тези хора и второ - лековерието на голяма част от нашия народ", допълни той.
Потърсени за коментар от пресцентъра на Министерство на здравеопазването посочиха, че проблемът е в компетенциите на разследващите и допълниха, че за съжаление подобни измами не се случват за пръв път. 
 
1100 БЕБЕТА ПО-МАЛКО СЕ РОДИХА ПРЕЗ 2016 В СРАВНЕНИЕ С ПРЕДХОДНАТА ГОДИНА
60 276 бебета са проплакали през 2016 г.  в България, сочат данните на регистъра за раждания на Министерство на здравеопазването, съобщи Zdrave.net  Най-много деца (15 568) са родени в столицата, следвани от Пловдив (6677 бебета), Варна  (4583), Бургас (3394), Стара Загора (3007) и Сливен (2824). На последното място по раждаемост се нарежда Видин с едва 413 бебета, появили се на бял свят през миналата година.
2016 година затвърждава тенденцията за по-малко раждания у нас. Броят им в сравнение с предходната 2015 г. е с близо 1100 по-малко. 2014-та година е приключила с 63 848 родени в България деца или близо 3000 повече в сравнение с изминалата 2016 г.
Едно от децата, родени в първите часове на новата година е момченце от Сливен. Майката е едва на 13 години, а бащата - на 15. Родителите са кръстили новороденото момченце Динко на дядо му, който е на 33 години. "Раждането е минало нормално за първескиня, особено в тази възраст. Майката е в перфектно състояние", информира по bTV д-р Диана Гугова от МБАЛ "Д-р Иван Селимински".
 
Д-р Станимир Хасърджиев,
председател на Националната пациентска организация:
БЪЛГАРСКОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ Е ХРОНИЧНО НЕДОФИНАНСИРАНО, ПАЦИЕНТИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ПЛАЩАТ ОТ ДЖОБА СИ
Европейските институции и Световната банка в нейните доклади изтъкват, че в България здравеопазването е хронично недофинансирано и това е първоизточникът на всички проблеми. Този проблем остана и през 2016 година. Остана и недофинансирането на клиничните пътеки, и недостойното заплащане на лекарския труд, които автоматично и много логично водят след себе си до големия процент доплащане за българските граждани". Това заяви д-р Станимир Хасърджиев пред Zdrave.net в обзор на изминалата година. "На практика 50% от парите за здравеопазване идват от джоба на болния човек, а не както е в развитите здравни системи - от осигуровки в публичните и здравни застрахователни фондове", подчерта той.
Д-р Хасърджиев припомни, че годината беше белязана поредица скандали като този с КОЦ-Пловдив и малка провинциална болница, която отчела пред НЗОК хеморагични инсулти колкото цяла София. "Това са все неща, които бият много сериозно по системата, по имиджа на съсловието и заради които здравеопазването губи доверието на българските граждани", каза още д-р Хасарджиев.
"Разбира се имаше и някои позитивни неща. На първо място е това, че здравната каса успя да постигне някакви договорки с фармацевтичната индустрия. От една страна да контролира разхода си за лекарства, но от друга да осигури повече лекарства за пациентите. Бяха одобрени лекарствата за хепатит, здравната каса започна да заплаща инсулиновите помпи. Но пак казвам, че проблемът на нашето здравеопазване нямаше да го има, ако имаше адекватно финансиране", поясни Станимир Хасърджиев.
 
ГРИПЪТ ПЪЛЗИ КЪМ ОЩЕ ЧЕТИРИ ОБЛАСТИ У НАС
Още четири области в страната се очаква да бъдат обхванати от грипна епидемия съвсем скоро. Това съобщи пред БНТ Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, информира Zdrave.net. Освен Пловдив, Хасково и Габрово, епидемиологични нива може да бъдат достигнати в Стара Загора, Благоевград, Монтана, Пазарджик, прогнозира експертът. До края месеца е възможно цялата територия на страната да бъде обхваната от грипа, след което ще започне спад на заболеваемостта.
Д-р Кенчев обясни, че по време на празниците е обичайно статистиката да отчита по-малко заболели поради факта, че хората пътуват и дори да са застигнати от грип, рядко търсят лекарска помощ. Най-честите усложнения са пневмонии, бронхити и отити при децата. Рискова група са и възрастните над 60-годишна възраст. Между 5-10% от засегнатите от грип се нуждаят от болнично лечение, а 1-2% развиват животозастрашаващи усложнения, уточни още специалистът.