Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (27.12.2016)
 
По данни на СЗО:
"ЕДНО НА ВСЕКИ 10 БЕБЕТА СЕ РАЖДА ПРЕКАЛЕНО РАНО
15 милиона бебета се раждат прекалено рано всяка година, сочат данни на Световната здравна организация. Това прави повече от едно на всеки 10 новородени. Приблизително един милион деца умират всяка година вследствие на усложнения след преждевременно раждане.
Тези данни съобщи пред Zdrave.net проф. Тибор Ертл, съосновател на унгарската коалиция за подобряване на грижите за недоносените деца - Асоциация "Right(s) beside you". Той бе един от говорителите на Третия глобален форум по проблемите на недоносените деца, провел се в началото на декември в София.
През последните 20 години честотата на преждевременно родените бебета се увеличава в световен мащаб. Много от оцелелите недоносени бебета до края на живота си имат затруднения, включително проблеми със зрението и слуха, както и при възприемането на учебния материал в училище, допълни специалистът.
 
НАД 2 МИЛИОНА ЛЕВА СЪБРА "БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА"
Над 2 милиона лева достигна набраната сума за 14-тото издание на кампанията "Българската Коледа". Това е равносметката след края на благотворителния спектакъл, който се състоя в Народния театър "Иван Вазов" под патронажа на президента Росен Плевнелиев, съобщиха от пресцентъра на държавния глава.
От началото на обявената в края на ноември кампания до момента чрез SMS-и на тел. 1117 и гласови обаждания са постъпили над 700 000 лева. Отделно, в дарителската банкова сметка на инициативата за същия период са постъпили повече от 1,4 млн. лева.
На благотворителния спектакъл "Българската Коледа" присъстваха президентът Росен Плевнелиев и Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски Митрополит Неофит, народни представители, дипломати, лекари и много деца на "Българската Коледа".
Тази година кампанията е насочена в помощ на деца с хронични заболявания. Характерното за тях е, че болните се нуждаят от постоянни медицински грижи и прилагане на интегриран медико-социален подход.
 
КАРДИОЛОЗИ ОТ УМБАЛ "СВ.АННА" В СОФИЯ ИЗВЪРШИХА УНИКАЛНА ЗА СТРАНАТА НИ ОПЕРАЦИЯ
Уникална за страната ни операция осъществиха лекари от Клиниката по кардиология на УМБАЛ "Св. Анна" - София, съобщиха от лечебното заведение. Става въпрос за манипулация, при която е затворено ухо на ляво предсърдие. Това е иновативна инвазивна процедура, която се налага при пациенти с предсърдно мъждене и висок риск от инсулт. И двамата пациенти - мъж на 67 години и жена на 79, са били изписани днес.
"Хора, които имат предсърдно мъждене, обикновено са с повишен риск от емболия, като емболи се образуват най-често в ухото на лявото предсърдие. Стандартното лечение е с антикоагуланти, които разреждат кръвта", обясни за Zdrave.net. кардиологът доц. д-р Васил Велчев.
У нас манипулацията е извършена за пръв път, а по света се практикува от няколко години.
Екипът от медици, направили уникалната процедура, включва доц. Васил Велчев, д-р Низар Рифай и д-р Емил Костов. На операцията като консултант е присъствал проф. д-р Марек Григер от университета в Познан, Полша.