Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (21.12.2016)
 
НЗОК СПЕШНО ДАВА ОЩЕ ПАРИ ЗА ЛЕКАРСТВА
Въпреки дефицита в бюджета на НЗОК, аптеките ще получат част от дължимите им от здравната каса суми за ноември до края на годината, съобщи Zdrave.net.
Информация за решението беше разпространена от Българския фармацевтичен съюз, откъдето уточниха, че то е взето след спешна среща с министъра на здравеопазването в оставка Петър Москов, провела се в ръководеното от него ведомство. Участие в нея са взели още зам.-министърът и председател на Надзорния съвет на НЗОК д-р Ваньо Шарков, подуправителят на НЗОК Иванка Кръстева и председателят на БФС проф. Илко Гетов.
Намерено е решение на проблема с дължимите от НЗОК плащания за първите 15 дни на ноември 2016 г. До края година ще бъде платена част от сумата, посочват от съсловната организация на фармацевтите. Плащанията към аптеките са потвърдени на извънредно заседание на Надзорния съвет на касата, провело се днес.
 
ХИРУРЗИ ОТ АЛЕКСАНДРОВСКА БОЛНИЦА ИЗВЪРШИХА ПЪРВАТА БАРИАТРИЧНА ОПЕРАЦИЯ
Екипът на проф. Георги Тодоров, началник на Втора хирургия в УМБАЛ  "Александровска", извърши първото хирургично лечение на свръхзатлъстяване на 47-годишен мъж от Варна, съобщиха от лечебното заведение.
Този тип хирургия се нарича бариатрична, а също и "метаболитна хирургия", тъй като методът е свързан със значителна загуба на телесно тегло, като подобрява и в много случаи лекува придружаващите затлъстяването заболявания - захарен диабет тип 2, хипертония, сънна апнея, астма, проблеми с холестерола, гастроезофагеална рефлуксна болест, стеатоза (омазняване) на коремните органи и др.
Бариатричната хирургия се прилага като крайна възможност, когато консервативните методи (диетичното хранене, физическите усилия и медикаменти) са без ефект при лечение на затлъстяването. Друг показател за оперативно лечение е индексът на телесната маса.
 
ЕКСПЕРТИ СТАРТИРАХА 200-ДНЕВЕН ПЛАН СА БОРБА С ДИАБЕТА
На 13 и 14 декември 2016 г. в Берлин се проведе Международният диабетен форум с участието на медицински специалисти от цял свят, съобщи Credoweb.bg. Събитието се организира от Международната федерация по диабет, Primary Care Diabetes Europe, Световната сърдечна федерация, с подкрепата на German Diabetes Aid и фармацевтичната компания АстраЗенека.
Форумът стартира под мотото "Ранни действия в борбата с диабета" на първата Глобална среща за диабетна политика, която се проведе през ноември 2015 в Барселона, Испания. Тази година в него се включиха участници от 38 държави, начело с водещи клинични експерти в областта на диабета, както и представители на пациентски организации, власти и политически лидери.
По време на форума бе представен 200-дневен план за борба със заболяването. Проф. Здравко Каменов, началник на Клиниката по ендокринология към УМБАЛ "Александровска", се присъедини към други международни специалисти в тази област, като подписа Берлинската декларация-манифест. Тя е за създаване на основополагащи принципи, специфични цели и препоръки, които да помогнат на страните да формулират и осъществят политики, свързани с подобряването на здравните показатели на хората, живеещи с диабет или в риск да се разболеят.