Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (15.12.2016)
 
ПАСИВНОТО ПУШЕНЕ ПРАВИ ДЕЦАТА АГРЕСИВНИ
Пасивното пушене прави децата агресивни - до този извод стигнаха изследователи от университета в Монреал, съобщи Credoweb.bg. Канадските учени са анализирали данните на 1035 момчета и момичета, родени между 1997 и 1998 г. Основополагаща информация, дадена от родителите, е дали някой от тях е пушил вкъщи, когато децата са били на възраст между една година и половина и седем години и половина. Проучването за успеваемостта на същите деца и поведенческите им проблеми било проведено, когато те били вече на 12-годишна възраст.
Според учените цигареният дим нарушава процесите на развитие в областите на мозъка, свързани с поведението, емоциите и когнитивните функции. Децата, които са били подложени на цигарен дим в ранните си години, са склонни към асоциално поведение и агресия - категорични са изследователите. Пасивното пушене води и до трудности в обучението и често такива деца отпадат от училище.
Изследователите алармират, че родителите не бива да подценяват вредите, които нанася цигареният дим върху техните деца.
 
ОБЩОПРАКТИКУВАЩИТЕ ЛЕКАРИ ИСКАТ ДА РАБОТЯТ ПО ДВА ДОГОВОРА С НЗОК
Да отпадне ограничението общопрактикуващите лекари да работят само по един договор с Националната здравноосигурителна каса. За тази промяна настояват за пореден път от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, съобщи Zdrave.net. Те се надяват предложените промени да залегнат в Националния рамков договор за 2017 г.
От сдружението искат общопрактикуващите лекари, включително и тези, които работят в лечебни заведения за болнична помощ или са членовете на групови практики за ПИМП, да могат да работят и на втори договор с НЗОК.
"Това наше искане е от много години. Колегите от останалата част от съсловието имат това право. Считаме, че това е дискриминационна мярка", коментира пред Zdrave.net председателят на НСОПЛБ д-р Любомир Киров.
Друга промяна, за която настоява сдружението е отхвърлената и незаплатена отчетена дейност да може да бъде оспорвана по регламентиран от договорните партньори ред. Общопрактикуващите лекари искат и при предписване на лекарствени продукти в несъответствие с критериите на НЗОК отговорност да носи лекарят, назначил лечението.
Когато някой общопрактикуващ лекар отсъства за по-дълго време на видно място в амбулаторията да се поставя съобщение с имената на заместващия лекар и телефон за контакт, предлагат още от НСОПЛБ.
 
БЪЛГАРИЯ Е НА СЕДМО МЯСТО В ЕС ПО БРОЙ НА ЛЕКАРИ НА ГЛАВА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО
Броят на лекарите у нас е по-голям от този в повечето страни от Европейския съюз. Това става ясно от данни на Евростат за 2014 г., публикувани вчера, съобщи Zdrave.net.  България се нарежда на седмо място от 28-те страни членки на ЕС по брой лекари на глава от населението. У нас има средно около 400 лекари на 100 000 души население, сочат данните на европейската статистика.
Първа по този показател е Гърция с 632-ма лекари на 100 000 души, а останалите в челната тройка са Австрия с 500 лекари на 100 000 души и Португалия с 442-ма лекари на 100 000 души. На четвърто, пето и шесто място се подреждат Литва с 430 лекари на 100 000 души население, Швеция с 420 на 100 000 души и Германия с 410 лекари на 100 000 души.
След нас пък са страни като Великобритания, която има близо 280 лекари на 100 000 души, Франция (311 лекари), Белгия (297 лекари).
В дъното на класацията е Полша, която разполага с 230 лекари на 100 000 души население. Извън Евросъюза пък с най-малко лекари е Турция, която по данни на Евростат е едва със 175 лекари на 100000 души.
Общият брой на практикуващите лекари у нас по данни на Евростат през 2014 г. е 28 801. От тях общопрактикуващите са малко над 4700, педиатрите са около 1500, акушер-гинеколозите - близо 1500, а психиатрите - малко под 570.
Най-голяма е групата на лекарите с нехирургични специалности - 9640 (тук влизат специалности като вътрешна медицина, кардиология, ендокринология, гастроентерология, пулмология, онкология и др.). Следва я групата на лекарите с хирургични специалности, която по данни на Евростат през 2014 г. наброява 6822.
Броят на лекарите в България над 65-годишна възраст е чувствително по-голям от този на колегите им до 35-година възраст, показва още статистиката. Възрастните лекари са 3555, а младите - 2356.
 
ПРОМЕНЯТ НАРЕДБАТА ЗА ЕЖЕГОДНИ ПСИХОТЕСТОВЕ НА УЧИТЕЛИТЕ
След остри възражения от страна на учителското съсловие, наредбата на Министерство на здравеопазването, която регламентираше ежегодни психотестове за преподавателите в средните училища, ще бъде променена, информира Zdrave.net.
Работна група от представители на Министерството на образованието и науката, на социалните партньори в областта на средното образование и на МЗ ще подготви изменения и допълнения в Наредба №4 на МЗ. Целта е да се прецизират текстовете, свързани с установяване на заболяванията, които застрашават здравето и живота на учениците. Решението за това е взето от членовете на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование след обсъждане с представители на МЗ, в отговор на недоволството сред учителското съсловие, съобщиха от образователното ведомство.
Новият проект трябва да бъде готов до края на декември тази година, за да бъде приет от МОН, работодателите и синдикатите в системата на предучилищното и училищно образование.
Според Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" този текст дискриминира учителите по професионален признак и им "вменява унизителното задължение за ежегоден психически преглед - задължение, на което не подлежат нито лекари, нито адвокати, нито депутати и др."