Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (7.12.2016)
 
ЗАТЯГАТ КРИТЕРИИТЕ ЗА БИОЛОГИЧНА ТЕРАПИЯ
Променят се критериите, по които ще се изписва биологично лечение. Това става ясно от решение на Надзорния съвет на НЗОК на последното му заседание от 1 декември т. г.  В него е посочено, че управителят на здравната каса ще трябва да изготви цялостно преразглеждане на критериите за изписване на биологичната терапия и рамкирането им на втора терапевтична линия на база икономическа целесъобразност. Целта е оптимизиране на разходите, съобщи Zdrave.net.
"Одобрението на всички нови пациенти, показани за биологична терапия, когато предписаният от медицински специалист лекарствен продукт не е първи избор, съгласно критериите за разходна ефективност, се извършва от Надзорния съвет на НЗОК след представяне на ясна медицинска обосновка на показанията за изписване на продукт, който не е позициониран като първи избор", са решили надзорниците.
"За съжаление биологичната терапия не е панацея и когато хората не са включени в правилния стадий на развитие на заболяването, тя вреди,  уврежда тежко здравето им и създава резистентност. Желанието за пари на някои хора води до леко изкривяване в тази насока, което искаме да избегнем", обясни зам.-здравният министър и член на Надзорния съвет на НЗОК д-р Бойко Пенков.
 
ОТ PRAC ПРЕДУПРЕЖДАВАТ:
БЕЗИНТЕРФЕРОНОВАТА ТЕРАПИЯ СРЕЩУ ХЕПАТИТ С НОСИ РИСК ОТ ПОВТОРНО АКТИВИРАНЕ НА ХЕПАТИТ В
Безинтерфероновата терапия за лечение на хепатит С излага пациентите на риск от повторно активиране на хепатит В, в случай, че те са били заразени и с тази разновидност на хепатита. За това предупреждава Комитетът за оценка на риска при проследяване на лекарствената безопасност (PRAC) към Европейската агенция по лекарствата, цитиран от Изпълнителната агенция по лекарствата, съобщи Zdrave.net.
PRAC потвърди, че пациенти, лекувани с лекарства, известни като ДДАС (директно действащи антивирусни средства) за безинтерфероново лечение на хепатит C, може да са изложени на риск от повторно активиране на хепатит B. Ето защо експертите препоръчват преди започване на лечението с тези медикаменти, всички пациенти да бъдат изследвани за вируса на хепатит В. Тези от тях, които са инфектирани с вирусите и на хепатит B, и на хепатит C, трябва впоследствие да бъдат проследявани и лекувани в съответствие с актуалните клинични ръководства.
Въпреки че честотата на реактивиране на хепатит B не е висока (досега са докладвани около 30 случая на реактивиране на хепатит B сред хилядите пациенти, лекувани с ДДАС), PRAC препоръча да бъде включено предупреждение в информацията за предписване на тези лекарства.
У нас безинтерфероновата терапия започна да се реимбурсира от НЗОК от месец март тази година. Към момента НЗОК плаща лечението с новите медикаменти на 300 пациенти.
 
ЦЕНТРАЛИЗИРАНИЯТ ТЪРГ ЗА СНАБДЯВАНЕ НА БОЛНИЦИТЕ С ЛЕКАРСТВА ЩЕ НАМАЛИ РАЗХОДИТЕ ДО 20%
"Тази поръчка представлява заявките на 150 най-големи български болници за нужните им количества лекарства за следващите две години - за всяка една позиция. И те са предмет на централизирана обществена поръчка, която става по електронен път в министерството, вследствие на което навсякъде в европейските държави, където това се прави по този начин, разходите на болниците за лекарства намаляват между 10 и 20%." Това обясни пред bTV здравният министър в оставка Петър Москов във връзка с обявения от министерството търг за 1,1 млрд. лв. за лекарства за лечебните заведения, съобщи Zdrave.net.
"Минахме изключително дълъг път - през съпротива на болници, на ръководства на болници и на определени търговци на едро или дребно, които виждат проблем за това в себе си. Това са препоръките на Европейската комисия за борба с корупцията и за намаляване на разходите за медикаменти на здравния фонд, това са препоръките на българския БОРКОР, това е дълбокото убеждение на правителството. Защото това е начинът, по който печелиш от мащаба - събираш голям обем заявки и пускаш явен електронен търг с отрицателно наддаване", коментира той и заяви, че това е "най-прозрачният и най-нетърпящият далавера начин за купуване на лекарства".
 
НЕМАРЛИВОСТ ДОВЕДЕ ДО ЗАРАЗЯВАНЕ НА ПАЦИЕНТ С МАЛАРИЯ И ВПОСЛЕДСТВИЕ ДО ЛЕТАЛЕН ИЗХОД
80-годишен пациент почина в диспансера за лечение на пациенти с  туберкулоза в Русе. Той  бил приет с пневмония, но при кръвната проба било установено, че има малариен плазмодий, пише 24 chasa.bg. Оказало се, че мъжът бил заразен при кръвопреливане в УМБАЛ - Русе. Кръвта била дарена от чуждестранен студент в Русенския университет при акция на 10 ноември т. г. Африканецът написал в анкетната карта, че е боледувал от малария, но това не било взето предвид от отговорника за организираната от студенти по медицина и доброволци от БЧК благотворителна акция за кръводаряване. Освен това маларията не била сред болестите, за които е била тествана кръвта.
Така негодната за употреба кръв влязла в Националната кръвна банка и била прелята на възрастния арменец от Русе, който впоследствие починал.  Според шефа на тубдиспансера д-р Светослав Дачев е трудно да се каже дали именно маларията е причината за смъртта на възрастния пациент, който е имал продължителна анемия и кардиологични проблеми.
 
ПРОФ. Д-Р МЛАДЕН ГРИГОРОВ:
ПРОФИЛАКТИКАТА Е ГРЪБНАКЪТ НА ВСЕКИ УСПЕХ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Здравната профилактика е изключително важна и е в основата на всеки успех в здравеопазването. Това заяви в интервю за Радио "Фокус" завеждащият клиниката по кардиология във Втора МБАЛ в София проф. д-р Младен Григоров.  Той отбеляза, че според принципите на Световната здравна организация качеството на здравеопазването в една страна зависи от три неща - профилактика, иновации в диагностиката и лечението, и клинично мислене на лекарите и сестрите, тоест мислене тип "причина - следствие".
Проф. Григоров посочи като добър пример Финдалния, където преди повече от 40 г. държавата е отделяла 70% от бюджета за здравеопазване за болниците и 30% - за доболничната помощ. В един момент обаче обръщат нещата и влагат 70% от средствата в доболничтата помощ, а останалите  - за болнично лечение. Този иновативен подход е довел до изключително добри резултати - намаляване на смъртността с почти 30%.
Според проф. Младен Григоров първата стъпка за реализиране на активна здравна профилактика е повишаването на здравната култура на населението. За целта според него трябва да се отделят средства за беседи, а също да се търъси съдействието на медиите. Едно от важните неща за доброто здраве на нацията, според специалиста, е да се говори непрекъснато и с аргументи за вредите от тютюнопушенето. "Например да се обяснява, че всяка една цигара свива кръвоносните съдове за около 30 минути, а свиването на кръвоносните съдове означава повишаване на кръвното налягане. Като изпушиш една кутия цигари на ден, които са 20, като го умножиш по 30, виждаш колко часа тези съдове са свити", даде пример проф. Григоров.
 
БУРГАСКАТА БОЛНИЦА СТАНА ОФИЦИАЛНО УНИВЕРСИТЕТСКА БОЛНИЦА
Бургаската многопрофилна болница стана официално Университетска многопрофилна болница за активно лечение, съобщиха от лечебното заведение. Промяната следствие на решението на Министерски съвет, който през юли т. г. промени статута на най-голямата болница в Югоизточна България на Университетска. Последва формална процедура по промяната на името, която вече приключи. Промяната е вписана в Търговския регистър и от 6 декември 2016 г. МБАЛ Бургас вече е УМБАЛ Бургас АД. В отделенията на бургаската болница от години се обучават специализанти по различни медицински специалности, но сега предстои и създаването на клиники. УМБАЛ Бургас ще работи в тясно сътрудничество с Медицински университет - София и УМБАЛ "Александровска".
Освен ново име Бургаската болница има и нов изпълнителен директор - д-р Мирослав Обрейков.
 
МОБИЛЕН ЕКИП НА АГ "ШЕЙНОВО" ПРЕГЛЕЖДА ДЕЦА И БРЕМЕННИ В ИХТИМАН
Мобилен екип от акушеро-гинеколози и педиатри от столичната АГ болница "Шейново" започва прегледи на деца от социално слаби семейства и на бременни жени в Ихтиман, съобщи БНР. Проектът е разработен от общинската болница и е финансиран по Норвежкия финансов механизъм. Закупена е нова апаратура за ултразвуков преглед, мобилен кувьоз, мобилен апарат за анализ на слух, ЕКГ и също апарат за дистанционно безкръвно изследване на нивата на билирубин, което е много важно при новородените деца, обясни директорът на болницата д-р Румен Велев. Той допълни, че желаещите са много и екипът ще организира подобни прегледи и в бъдеще.