Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (2.12.2016)
 
НАД 2500 ЖЕНИ У НАС СА ДАРИЛИ ЯЙЦЕКЛЕТКИ
Жените, дарили към момента яйцеклетки в България, са над 2500. Това каза Мариела Куртева, председател на фондация "Майки за донорството" пред Bulgaria ON AIR по повод започващите "Дни на донорството" в МБАЛ "Надежда", съобщи Zdrave.net "За четирите години откакто тече кампанията, донорите, желаещи да помогнат на семействата в нужда, се увеличават, макар и не толкова, колкото ни се иска. Обществото е затворено и недостатъчно информирано", допълни тя. Условието за жените, които даряват яйцеклетки, е да са до 35 години и да имат поне едно родено дете.
"Има две категории семейства, които се нуждаят от донори - едните са много млади, които никога не са вървели по пътя на инвитрото и вече са за донорска яйцеклетка. Другите са някъде около 37-40-годишни, които са правили опити за инвитро, но не са успели и преминават към донорска яйцеклетка", обясни Мариела Куртева.
"Дните на донорство" са единствените дни в годината, когато донори и рецепиенти могат да се срещнат. "Разбира се, никой от тях не знае кой е неговият донор, но усещането е страхотно, защото някои от семействата вече имат дечица, други са в напреднала бременност, трети са в ранна, а за съжаление някои все още чакат своя донор и своя шанс", обясни Куртева.
През цялото време на кампанията екипът на фондацията, реципиенти и донори ще бъдат в болница "Надежда" и ще разказват на желаещите хора какъв е пътят, която трябва да се извърви.
 
НАПАДНАХА ФЕЛДШЕР НА СПЕШНА ПОМОЩ В СЕЛО КИТАНЧЕВО
Медицински фелдшер от Филиала за спешна медицинска помощ в Исперих е бил нападнат при посещение на адрес в с. Китанчево. Сигналът от 60-годишния служител в Спешна помощ е подаден на тел.112 45 минути след полунощ на 1 декември, съобщиха от МВР - Разград. При изпълнение на служебните му задължения за оказване на спешна медицинска помощ мъжът бил ударен с юмруци по главата от живущия на адреса 33-годишен брат на пациентката. Местни хора разказали, че докато линейката пристигне, пациентката - жена на 55 години, вече била починала. Тя имала диабет, била вдигнала високо кръвно и затова роднините й потърсили медицинска помощ.
"Колегата бил посрещнат още с влизането си с юмрук от роднина на пациентката", разказа шефът на Центъра за спешна помощ в Разград д-р Йоцов, цитиран от Dariknews.bg. Той нямаше информация за забавяне на линейката. По случая се води разследване за нанасяне на лека телесна повреда на длъжностно лице при изпълнение на служебните му задължения.