Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (28.11.2016)
 
МЗ УВЕЛИЧАВА ПАРИТЕ ЗА СПЕШНА ПОМОЩ И ЗА ПРОФИЛАКТИКА НА ЗАРАЗНИТЕ БОЛЕСТИ
Министерството на здравеопазването планира преразпределение на средствата си. Предвижда се намаляване на разходите в психиатричната помощ и за медико-социални грижи за деца в неравностойно положение, майчиното и детското здравеопазване. Увеличават се обаче парите за спешна помощ, за профилактика и надзор на заразните болести, както и за контрол на медицинските дейности, здравната информация и електронното здравеопазване. Това става ясно от проект за постановление, качен на сайта на Министерството на здравеопазването за обществено обсъждане, съобщи Credoweb.bg.
Ведомството смята да намали утвърдените разходи по следните бюджетни програми:
"Намаляване търсенето на наркотични вещества"  (със 177 539 лв.), "Осигуряване на медицинска помощ на специфични групи от населението" (с 3 964 752 лв.), "Психиатрична помощ" (със 137 825 лв. ), "Медико-социални грижи за деца в неравностойно положение, майчино и детско здравеопазване" (с 3 860 290 лв.) и "Достъпни и качествени лекарствени продукти и медицински изделия" ( с 3 988 189 лв.) Увеличение ще има за перата: "Държавен здравен контрол" ( с 13 701 лв.), "Промоция и превенция на незаразните болести" ( с 58 148 лв.), "Профилактика и надзор на заразните болести" (с 4 760 805 лв.), "Контрол на медицинските дейности, здравна информация и електронно здравеопазване" (с 560 039 лв.), "Спешна медицинска помощ" ( с 2 892 836 лв.) и "Осигуряване на кръв и кръвни продукти" (с 2 180 018 лв.) Предвижда се администрацията на ведомството да получи допълнително 1 663 048 лв.
 
ЕКСПЕРТИ СПОРЯТ НУЖНИ ЛИ СА ЛИМИТИТЕ, НАЛОЖЕНИ ОТ НЗОК
Парите в бюджета на НЗОК за 2017 г. са много малко за нашето здравеопазване. Това заяви пред БНР председателят на УС на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, като отбеляза, че пациентът у нас плаща повече, отколкото касата, съобщи Zdrave.net.
"Миналата седмица бяха публикувани данни от едно проучване за 2015 г., което показва, че пациентът e платил от джоба си 3,6 млрд. лв., докато здравната каса е финансирала лечението с 3,2 млрд. Тоест, 50 и няколко процента ние плащаме от джоба си при получаването на медицинска помощ. И затова мисля, че когато говорим за пари и за бюджети, разговорът трябва да се пречупва през тази призма, а не през призмата каква икономия може да бъде направена", коментира той и заяви, че в системата има недостиг на милиарди.
Според него едно от нещата, които трябва да бъдат коригирани в бюджета на здравната каса за догодина е да се премахнат лимитите, които  се отразяват негативно на лечебните заведения не само от финансова гледна точка, но и на цялостната организация на здравната система.
Според зам.-здравния министър д-р Бойко Пенков числата, цитирани от д-р Кацаров относно доплащането от страна на пациентите, са силно завишени. Той изтъкна, че няма административно наложени лимити, а лечебните заведения са поели предварителен ангажимент в договора с касата за определен обем от медицински дейности, който би трябвало да изпълняват.
 
РОДИТЕЛИ СА ПРИНУДЕНИ НА КУПУВАТ ЛЕКАРСТВО ЗА ЛЕЧЕНИЕ ЛНА ХЕМАНГИОМИ ОТ ЧУЖБИНА
Липсват критерии за диагностика и стандарти за лечение на хемангиоми в ранна детска възраст. Това обяви експертът на Националната пациентска организация д-р Иван Вецев по време на форум, посветен на заболяването, съобщи  Credoweb.bg.
Д-р Вецев отбеляза, че това са част от основните причини лечението на хемангиомите да не се заплаща от здравната каса. По думите му съществен проблем е също така, че няма достатъчно информация за заболяването и когато родителите се сблъскат с него, не знаят какво да правят. Той добави, че освен това медикаментът, с който се лекува болестта липсва на българския пазар. Думите му бяха потвърдени от родители, които казаха, че са купували лекарството от Франция и Румъния.
Д-р Вецев съобщи, че НПО започва проект, наречен Факултет "Хемангиоми в ранна детска възраст", който ще даде възможност на родителите да получат обстойна и навременна информация за заболяването. Заради липсата на лекарството у нас, пациентската организация се ангажира да осигури достъп до лечение на 40 бебета.
Дерматологът доц. Жана Казанджиева от Александровска болница посочи, че честотата на хемангиомите при момичетата е около 10%, а при момчетата - 3%. Сред рисковите фактори за тяхната поява са ниско тегло на новороденото, късна възраст на раждане, преждевременно раждане и др.