Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (25.11.2016)
 
ПРОФЕСИОНАЛИСТИ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ СЕ ОБУЧАВАТ КАК ДА РАЗПОЗНАВАТ СИМПТОМИТЕ НА НАСИЛИЕ
От една година професионалисти по здравни грижи се обучават чрез специална платформа за дистанционно обучение как да разпознават симптомите на насилие, така че да бъдат максимално полезни на своите пациенти, съобщиха от Българската асоциация на професионалистите по здравин грижи.  Курсът стартира през ноември миналата година, когато по традиция на 25 ноември се отбелязва Международният ден за борба с насилието над жени. Той бе организиран и във връзка с Националната програма за за превенция и защита от домашно насилие. Целите, които си постави БАПЗГ е да предложи удобно и ефективно обучение на медицински сестри, акушерки, фелдшери, рентгенови лаборанти, рехабилитатори, кинезитерапевти и други медицински специалисти от цялата страна как да разпознават симптомите на сексуално посегателство и домашно насилие над деца и младежи, жени, стари хора, както и при уязвими социални групи. Чрез темите на курса, които обучаемите четат в свободното си време от домашния си компютър, те се запознават с правната и институционалната рамка на защитата и превенцията от домашно насилие, получават ценни знания как да реагират, за да бъдат максимално полезни на пострадалия без да преминават границите на неговото достойнство и лична свобода.
През месец септември т. г. стартира и втората част на курса "Разпознаване на симптомите на насилие", за който се записват медицински специалисти, коиот вече са завършили успешно първата част. Споменатите курсове са част от общо 9-те курса за дистанционно обучение, които предлага съсловната организация.  Те са кредитирани по Единната кредитна система (EКС) на БАПЗГи носят определен брой кредитни точки на успешно завършилите. По този начин те могат да извършват част от продължаващото обучение и без да се откъсват от ежедневната си работа. Курсистите споделят, че възможността да се обучават дистанционно им пести време и средства.
 
24 МЛН. НАДЛИМИТНА ДЕЙНОСТ  НА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ ЗА ТАЗИ ГОДИНА ПРОГНОЗИРАТ ОТ БЛС
Очакваната надлимитна дейност за лечебните заведения през тази  година ще достигне 24 милиона лева. Тази прогноза даде пред журналисти зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Галинка Павлова на форум, организиран от Българската асоциация за персонализирана медицина. По този начин общата сума, която ще остане неразплатена на болниците за период от две години, ще надхвърли 80 милиона лева. Надлимитната дейност на болниците продължава да не бъде изплащана, като лечебните заведения не получават средства над лимитите си дори за лечението на инфаркти и инсулти. Многократно болнични директори, сдружения и организации в сферата поискаха отпадането им. Ръководители на лечебни заведения се оплакаха, че дори и извършената спешна дейност не се заплаща от касата, ако тя не се побира в предварително зададените параметри.
 
2017 Г. ЩЕ ЗАПОЧНЕ С 30 МЛН. ЛВ. НЕРАЗПЛАТЕНИ ДЪЛГОВЕ КЪМ АПТЕКИТЕ
Близо 30 млн. лв. неразплатени средства към аптеките се очаква да бъдат прехвърлени като задължение в бюджета на касата за 2017 г. Това съобщи пред журналисти председателят на БФС проф. Илко Гетов.
"На този етап всички плащания към аптеките вървят по график, но имаме опасения, че едно последно плащане в рамките на 2016 г. ще остане неразплатено", заяви той. Става въпрос за средствата, отчетени от аптеките за периода 1-15 ноември.
Проф. Гетов обясни, че след август месец се наблюдава сериозно нарастване на разходите на аптеките на месечна база. Ако през първите шест месеца на годината общият бюджет на месец се е движил в рамките на 45 млн. лв., то сега той е нараснал на 57 млн. лв. Именно поради тази причина фармацевтичният съюз има притеснения, че НЗОК ще започне 2017 г. с дългове към аптеките.
 
ЛЕКАРСТВАТА ЗА ЕСЕНЦИАЛНА ХИПЕРТОНИЯ СТАВАТ БЕЗПЛАТНИ ОТ НАЧАЛОТО НА 2017 Г.
Лекарствата за есенциална хипертония стават безплатни за пациентите от януари догодина. Това реши Надзорният съмет на НЗОК. Заболяването е едно от най-разпространените у нас - от него са засегнати около 200 000 души, съобщиха от министерството на здравеопазването. От следващата година терапията ще се заплаща изцяло от НЗОК, като за целта ще бъдат отделени около 10,5 млн. лева.
Идеята беше заложена в плановете на министър Москов още за 2015 г., но разчетите тогава показаха, че Касата не може да си го позволи, припомнят от здравното ведомство. След въвеждането на ефективни контролни механизми и най-вече на пръстовия идентификатор, които значително ограничиха финансовите разхищения от парите на здравноосигурените граждани, това вече става възможно, се казва още в информацията на министерството.
 
МОБИЛЕН  ЕКИП  В ОБЛАСТ МОНТАНА ПРЕГЛЕДА ЗДРАВНО НЕОСИГУРЕНИ РОМИ
Профилактични прегледи с мобилен кабинет - флуорограф бяха проведени за здравно неосигурени лица от ромски произход и на такива със затруднен достъп до лечебни заведения в населени места от област Монтана. Това съобщиха за Радио "Фокус"- Видин от Районната здравна инспекция в Монтана. Направениса общо 516 прегледи в село Говежда, община Георги Дамяново, в село Долни Цибър, община Вълчедръм, в град Бойчиновци, в Лом, Брусарци, Вършец и Берковица.
Прегледите са организирани в изпълнение на заповеди намМинистъра на здравеопазването за възлагане изпълнението на дейности за 2016 г. по Националния план за действие за периода 2015-2020 г. за изпълнение на Националната здравна стратегия, приоритет "Здравеопазване". Дейностите с мобилните кабинети бяха съпроводени от разяснителна кампания сред ромското население за значението на профилактичните прегледи при ранното откриване, своевременна консултация и лечение на белодробните заболявания при възрастните.
 
ЗДРАВНИ СПЕЦИАЛИСТИ БЕСЕДВАТ С УЧЕНИЦИ ЗА ЗНАЧЕНИЕТО НА ЗДРАВОСЛОВНИТЕ НАВИЦИ
Презентации на тема "Здравословен начин на живот" проведе в Регионалната здравна инспекция в Търговище. Инициативата е част от проявите, с които РЗИ отбелязва Седмицата за борба със затлъстяването, съобщи за Радио "Фокус" - Шумен Маргарита Друмева от инспекцията. Тази година в рамките на кампанията са организирани основно обучения на ученици от IX до XII клас.
"Освен за борбата със затлъстяването с подрастващите говорим въобще за здравословния начин на живот - необходимостта от активно движение, вредите от тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол", обясни Маргарита Друмева. Тя посочи, че са реализирани обучения на ученици от учебни заведения в Търговище и Омуртаг. Проведени са празници на здравето в детски градини от областта.
"Раздали сме информационни материали, както и плакати с хранителната пирамида, която е много хубаво нагледно средство. Оцветена е в цветовете на светофара и може да показва на децата коя храна трябва да се избягва или ограничава, и коя е полезна", обясни Маргарита Друмева. Регионалната здравна инспекция - Търговище е предоставила презентации по темата на медицинските специалисти от здравните кабинети на детски заведения и училища.
 
С ПЛАКАТИ СРЕЩУ СПИН
Превантивно-информационният център по наркотични вещества и Софийския университет "Св. Климент Охридски" организират изложба на плакати, посветена на 1 декември - Световен ден за борба със СПИН, съобщи Агенция "Фокус".
В изложбата ще участват ученици от IX до XII клас от профилираните паралелки по графичен дизайн в СУ "Св. Климент Охридски". Останалите рисунки са изготвени в часовете по дизайн, в които плакатът, но вече проектиран на ръка, също е застъпен в учебната програма.