Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (24. 11.2016)
 
56 МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ И АКУШЕРКИ ПОЛУЧИХА ДИПЛОМИТЕ СИ ВЪВ ФИЛИАЛ ХАСКОВО НА ТРАКИЙСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ
Абсолвентите от Випуск 2016 г. на Филиал Хасково на Тракийския университет - Стара Загора получиха днес дипломите си за висше образование, съобщи Dariknews.bg. На официална церемония в зала "Хасково" 56 възпитаници на колежа получиха бакалаварска степен в специалностите "Медицинска сестра" и "Акушерка".
Заместник-директорът на Тракийския университет, проф. Коста Костов, поздрави абсолвентите от името на академичното ръководство. На церемонията присъстваха областният управител Станислав Дечев и кметът на Хасково Добри Беливанов.
 
ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТТА НА ЖИВОТА В БЪЛГАРИЯ Е С НАД 5 ГОДИНИ ПО-КРАТКА В СРАВНЕНИЕ СЪС СРЕДНОТО РАВНИЩЕ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ
България е сред страните с най-висока смъртност от различни видове заболявания, сочи здравен доклад за 2016 г., изготвен съвместно от Европейската комисия и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Изнесените данни сочат, че продължителността на живота в страната ни е с над 5 години по-кратка от средното равнище в ЕС, съобщи БНР.  Става ясно още, че България е сред водещите държави по висок процент на преждевременна смърт на хората в работоспособна възраст заедно с Унгария и Латвия. В страната ни е и сред четирите държави в ЕС с  над 10% от населението, които нямат здравни осигуровки.
Общо 500 000 души между 25 и 64 години в 28-те държави ва ЕС всяка година умират преждевременно от сърдечносъдови и респираторни заболявания, рак и диабет, сочи още докладът. Експерти са изчислили, че икономическите загуби от случаите на преждевременна смърт са в размер на  115 млрд. евро годишно.
Генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие Анхел Гурия изтъкна: "Животът на много повече хора може да бъде спасен, ако качеството на здравните услуги в страните от ЕС се повиши в максимална степен. Ресурсите трябва да се насочват по-ефективно там, където оказват най-голямо въздействие върху здравните резултати, включително профилактиката."
Като цяло в Европа населението все повече застарява, средната възраст надхвърля 80 години.
 
ЛЕКАРИ ОТ ВМА АЛАРМИРАХА, ЧЕ ЗДРАВНАТА КАСА НЕ ПЛАЩА ВАЖНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ЗА ДИАГНОСТИКА НА БЕЛОДРОБНИТЕ КАРЦИНОМИ
Липсата на финансиране от НЗОК на имунохистохимичните изследвания  влошава лечението на белодробните карциноми у нас, алармираха на пресконференция лекари от ВМА, съобщи Zdrave.net.
Специалистите обясниха, че белодробният карцином бива дребноклетъчен и недребноклетъчен, 85% от всички случаи са на недребноклетъчния вид, а той има своите подвидове. За да бъде назначено коректно ефективно лечение, трябва да бъде поставена точната диагноза, която пък от своя страна изисква специфични изследвания. Те обаче не се покриват от здравната каса, въпреки многократните разговори през годините с множество министри, представители на НЗОК, на Българския лекарски съюз и др., отбелязаха лекарите.
Около 30% от случаите остават морфологично неустановени. Близо 40% от откриваните случаи на белодробен карцином са в последния, четвърти стадий на болестта. Простата сметка показва, чеблизо 70 на сто от болни с рак на белия дроб са с  лоша прогноза, посочи медицинският онколог доц. д-р Жасмина Михайлова. Тя обясни, че поради факта, че НЗОК не покрива специфичните изследвания за диагностика на карцином на белите дробове, съвсем малко лечебни заведения у нас ги извършват. Това от своя страна пречи да се назначи адекватна терапия на онкоболните с тази локация. "Благодарение на морала на патолозите във ВМА засега запазваме възможността да правим тези изследвания", каза още д-р Михайлова.
Във връзка с тези проблеми Националната пациентска организация слага началото на проект под название "Факултет недребноклетъчен карцином на белия дроб", в рамките на който ще се търси възможност за повишаване на информираността за това заболяване, както и да се осигури навременна диагностика и своевременно лечение, съобщи представителят на организацията Андрей Дамянов.
 
ЧЕШКИ УЧЕНИ СЪЗДАДОХА ПРОТОТИП НА ЧОВЕШКИ БЯЛ ДРОБ
Чешки учени разработиха модел на функциониращ бял дроб на човек, който може да бъде използван за изследване на здравословни проблеми като астма и други хронични заболявания и за откриване на подходящо лечение, съобщи БНР, позовавайки се ва Агенция "Ройтерс".
Изследователският екип от Технологичния университет в Бърно очаква изобретението да подпомогне разработването на по-прецизни методи за лечение и изпитване на инхалаторни медикаменти. "Моделът ще покаже дали определено лекарство се натрупва в тази част от белия дроб, в която е необходимо" подчерта ръководителят на изследователския екип Мирослав Жича.
За изработване на електронно-механичния прототип е използвано 3D принтиране и други съвременни технологии. Мечтата на създателите му е той да проправи пътя за налагането на европейски стандарт за изпитване на лекарства.
 
РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ НАЦИОНАЛНАТА ПРОГРАМА ЗА ОРАЛНА ПРОФИЛАКТИКА СОЧАТ: 
СИЛАНИЗИРАНЕТО НА ДЕТСКИТЕ ЗЪБИ НАМАЛЯВА КАРИЕСИТЕ ДО 70%
"До 70 на сто намаляват кариесите след силанизиране на детските постоянни дъвкателни зъби във възрастовата група 5-8 години". Това каза д-р Виктория Жекова от Българския зъболекарски съюз при представянето на резултатите от първия петгодишен етап на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата от 0 до 18-годишна възраст.За този срок са силанизирани зъбите на 15 000 деца в 200 общини, съобщи БНР.
Силанизирането представлява запечатване на цепнатините по дъвкателните повърхности на задните зъби със специален пластичен композит. До 8-годишната възраст на детето емайлът на зъба постига максималната си минерализация.
Председателят на БЗС д-р Борислав Миланов увери, че до 2020 г. са очакват още по-добри реултати. Денталните лекари са си поставили за цел към края на програмата всяко второ дете до 6-годишна възраст да няма нито един кариес на временните и постоянните си зъби, до 70% от 12-годишните деца да имат здрави постоянни зъби и до 70% от децата на 18 години да нямат нито един изваден постоянен зъб.
"Наблюдава се висок процент на извадени постоянни зъби както при децата, така и при възрастните хора у нас", изрази притесненията си д-р Миланов.  По думите му средно статичситечският българин между 22 и 24-годишна възраст има по два извадени постоянни зъба, а до 60-годишна възраст броят на извадените зъби достига до 17.
 
РЗИ-СИЛИСТРА ОТВОРИ ВРАТИТЕ СИ ЗА ГРАЖДАНИ
До 2 декември тази година в Регионалната здравна инспекция в Силистра ще се проведат Дни на отворените врати. Това съобщи за Радио "Фокус" - Шумен директорът на РЗИ-Силистра д-р Теодора Начева. Инициативата е в рамките на Европейската седмица за изследване на ХИВ и е посветена на Световния ден за борба със СПИН, който се отбелязва винаги на 1 декември.
Основната цел на организаторите е да повишат информираността на обществото по отношение на ХИВ инфекцията, да се популяризира изследването на ХИВ и да се даде възможност на всеки, който желае да узнае своя ХИВ статус. В рамките на кампанията, всеки, който желае ще може да се изследва безплатно за ХИВ в лабораторията на здравната инспекция, всеки работен ден от 9:00 до 16:00 часа. Д-р Начева посочи, че са планирани здравно-образователни мероприятия сред ученически колективи в различни населени места в областта. Експерти от РЗИ ще се срещват с възпитаниците на две училища в Тутракан, както и в училища в Дулово, село Чернолик, Главиница и др.
 
НАД 200 ЖИТЕЛИ ОТ ОБЩИНА СМОЛЯН СЕ ВКЛЮЧИХА В НАЦИОНАЛНАТА КАМПАНИЯ "ПРАВО НА ЗРЕНИЕ"
Над 200 жители Смолянска област са се включили в Националната кампания "Право на зрение". Това съобщи пред журналисти координаторът на националната кампания Юлия Андреева, предаде репортер на Радио "Фокус" - Смолян. Тя добави, че целта на инициативата е да се бори с очните заболявания катаракта и глаукома. "Бихме искали колкото се може повече хора за разберат за симптомите на тези очни заболяванията и важността на ранната диагностика и навременното лечение", подчерта Андреева. По думите й в Смолян са проведени две информационни срещи с хора над 55 години, в които са участвали и лекари от очно отделение при МБАЛ "Д-р Братан Шукеров" и Регионална здравна инспекция. 
При 25% от прегледаните по време на кампанията е установено, че имат катаракта. "Има доли и млади хора, които са с катаракта и не могат да си вършат ежедневната работа. Техният проблем може да се разреши с операция. През последните две години сме извършили около 700 операции", обясни д-р Галя Драгнева от очното отделение на МБАЛ - Смолян.
 
ЛЕКУВАТ С ЛАЗЕР ЗАПУШЕНИ СЛЪЗНИ КАНАЛИ
За пръв път у нас в Бургас започнаха да лекуват с лазер запушен слъзни канали съобщи Trud.bg. Иновацията е съвместно решение на Очна болница "Бургас" и на УНГ-специалиста от УМБАЛ Бургас д-р Даниел Петков. Методът вече е помогнал на няколко пациенти. Досега сълзенето се лекуваше с хирургична операция, вследствие на която болният остава с видими белези. Новият метод представлява лазерна ендоскопска процедура. При нея достъпът до носа се извършва с помощта на миниатюрна камера. Импулсите на лазера отпушват слъзните канали без разрези и без белези. При щадящата процедура се поставят силиконови импланти, които спомагат за пълно възстановяване на слъзния апарат.