Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (23. 11.2016)
 
ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР В ОСТАВКА Д-Р ПЕТЪР МОСКОВ:
ОБВИНЕНИЕТО СРЕЩУ МЕН Е ОБИДНО
"Обвинението срещу мен е обидно, но вярвам, че всичко това ще завърши с ясното разкриване на истината". Това заяви здравният министър в оставка Петър Москов пред Нова телевизия във връзка с повдигнатите му обвинения за дарението на ваксини с Турция и серумите "Тетадиф", произведени в нарушение на закона от българската фирма "Бул Био", съобщи Zdrave.net.
Както и след разпита в столичното следствие в началото на седмицата, и днес Москов подчерта, че всичко около дарението на ваксините, осъществено с Турция, е законно. Той изтъкна, че ваксината "Пентаксим" не е вредна и че на практика тя е идентична на тази, която от много години е залегнала в българския имунизационен календар. "Имаме ясното писмо на ИАЛ, че те не възразяват за това дарение, защото то е по силата на международно споразумение", изтъкна д-р Москов.
"Винаги съм казвал, че трябва да се проверява, когато има съмнение за нещо. Това е и ролята на обвинителя", заяви пред журналисти министър-председателят в оставка Бойко Борисов, след излизането си от Следствения отдел на Софийска градска прокуратура, къде бе извикан във връзка със случая с ваксините, съобщи Агенция "Фокус". "Всички непрекъснато говорим за проверки и разследвания на всички. От кой, ако не от нас да се започне. След като в публичното пространство се говори са тези ваксини толкова много, трябва да обясним защо сме взели това решение", допълни още премиерът в оставка.
 
Д-Р АНГЕЛ КУНЧЕВ УСПОКОЯВА:
НЯМА ОПАСНОСТ ОТ ВЪЗНИКВАНЕ НА ЗАРАЗНИ БОЛЕСТИ В БЕЖАНСКИТЕ ЦЕНТРОВЕ У НАС
"Няма опасност от възникване на заразни болести в бежанските центрове в България. До момента не са установени такива заболявания." Това заяви Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред БНТ, съобщи БГНЕС.  Според него има система, по която още при идването на мигрантите се проверяват за специфични болести.
"Въвели сме набори от 5 изследвания за заразни болести, за които сме подготвени, понеже бежанците може да ги носят от страните, в които идват и сме се справили с такива болести, например маларии", отбеляза д-р Кунчев. Той бе категоричен, че ще се правят още изследвания в центъра в Харманли, като отрече да има опасност. "Просто трябва да проследим процеса по оздравяване от болестите, с които сме се сблъскали, например имаме случаи, в които просто не са приемани навреме лекарствата", каза главният държавен инспектор.
От вчера центърът за бежанци в Харманли временно е затворен и настанените в него мигранти нямат право да излизат навън. Това стана със заповед на председателя на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова.
 
СПЕЦИАЛИСТИ ПРЕДУПРЕЖДАВАТ:
ЖЕЛАНИЕТО ЗА ЧЕСТО ПРАВЕНЕ НА СЕЛФИТА МОЖЕ ДА СЕ ИЗРОДИ В ПСИХИЧНО РАЗСТРОЙСТВО
Натрапчивото желание за правене и качване на селфита в социалните мрежи се определя от някои специалисти като "селфизъм" - психично разстройство с различни степени на тежест". Това каза в интервю за Агенция "Фокус" доц. д-р Маргарита Бакрачева от Департамента по психология към Институт за изследване на населението и човека при Българска академия на науките (БАН). "През последните години зачестиха рисковите ситуации, на които се излагат младите хора в стремежа си да бъдат оригинални", изтъкна специалистката.Според нея една от причините за този бум от е стремежът на младите да бъдат оригинални и харесвани.  Често те пренебрегват или подценяват опасностите. Доц. Бакрачева изтъква и модата да се събират т. нар. лайкове (харесвания). "Ако днес снимката е събрала 10 лайка, утре те не са достатъчни. Младите искат все повече и повече като количествен измерител на качественото харесване и приемане", обяснява д-р Бакрачева. Специалистката по психология изтъква, че е много важно родителите да информират децата си за опасностите, но без назидателно или директивно отношение, което би накарало тийнейджъра да се затвори и да прекрати разговора. Тя споделя, че в момента екип на БАН работи по проект, насочен към използване на  възможностите социалните мрежи за изграждане на комуникативни умения и печелене на статус, преследвайки положителна цел. За да има успех това, трябва да се полагат системни усилия в продължителен период от време, за да може моделът на лошия герой, който е принципно печеливш, да бъде изравнен като позиция с модела на отличаващия се заради своите качества", обяснява специалистката.
 
ПРОВЕРКА НА РЗИ-БЛАГОЕВГРАД УСТАНОВИ:
ВИРУСЕН ХЕПАТИТ А ВЪРЛУВА В РОМСКАТА МАХАЛА НА ГЪРМЕН
12 деца до 8-годишна възраст от ромската махала на Гърмен са заразени с вирусния хепатит А. Това установиха от Регионалната здравна инспекциа в Благоевград, съобщи Trud.bg. Специалистите отидоха на проверка Първи след като за опасност от зараза алармираха протестиращите в Гърмен срещу незаконното гето.
"Няма място за паника, взели сме необходимите мерки. Само едно от заразените деца е посещавало училището в Гърмен, друго пък е ходило на детска градина, но отдавна е спряло да я посещава. Има огнище на вирусния хепатит А, но не можем да говорим за епидемия", коментира д-р Веселка Мончева, директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ-Благоевград. В Средното училище  "Св. Св. Кирил и Методий" в Гърмен три пъти седмично се прави почистване с хлорни препарати. Дезинфекция се извършва и в детската градина. Личните лекари следят здравословното състояние на всички деца. Осигурен е и гама глобулин, за да се бият мускулни инжекции на контактните деца.
"Направихме предписание към кмета на общината да се изчисти квартала. Получихме информация е, че са събрани отпадъците и  улиците са измити с дезинфектанти", каза още д-р Мончева.