Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (17.11.2016)
 
НАЙ-МАЛКО 100 000 ПАЦИЕНТИ У НАС СЕ ЗАРАЗЯВАТ С ВЪТРЕБОЛНИЧНИ ИНФЕКЦИИ
Около  4,1 млн. пациента годишно в Европа прекарват вътреболнични инфекции. Това каза днес доц. д-р Росица Вачева-Добревска, д.м., при откриването на XI-я конгрес по нозокомиални инфекции и IV-я Национален семинар на "Булнозо Академия". Специализираните форуми ще се проведат в рамките на два дни (17 и 18 ноември 2016 г.) в конферентната зала на УМБАЛ "Св. Анна-София".Нозокомиалните инфекции водят до значително нарастване на заболяемостта, смъртните случаи и здравните разходи в световен мащаб, предупреждават експерти. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) един на всеки 20 пациента в света се заразява с вътреболнична инфекция. "У нас от вътреболнични инфекции биват поразени между 5 и 10 % от приетите за болнично лечение, което за нашата страна, при почти 2 млн. хоспитализирани, означава около 100-200 хиляди случаи годишно", уточни доц. Вачева. Тя призова специалистите да не си затварят очите за опасните инфекции, а да станат много по-дисциплинирани, за да ги намалят до миминум.
"Нашата цел е чрез форумите, които организираме, да се получи обмен и разпространение на здравни знания и умения сред професионално ангажираните специалисти в областта на профилактиката и контрола на инфекциите, свързани с медицинското обслужване ", каза още доц. Вачева.
Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология проф. д-р Тодор Кантарджиев обърна внимание  на необходимостта заразените пациенти да се отделят в отделни стаи, което в много лечебни заведения не е възможно заради закриване на леглова база. Друга мярка, която би трябвало да се предприеме според него е, да се отделят в различни коридори пациентските потоци в диагностично-консултативните центрове, т.е да няма непосредствена близост на пациенти с хронични незаразни заболявания и пациенти с инфекциозни заболявания.
Д-р Валери Цеков, председател на Българското сдружение по иновативна медицина, заостри вниманието на увеличаващия се брой на мултирезистентните щамове, което изисква от медицинските специалисти да правят най-правилния избор при медикаментозното лечение.
Проф. д-р Нина Гачева, д.м., почетен председател на "БулНозо" изнесе доклад на тема "Доказателствената мединина - основа за съвременните стандарти в клиничната практика". 
Научната програма включва над 30 доклада, събрани в пет симпозиума: "Бънделите (пакетни мерки): иновативна стратегия за безопасни медицински грижи", "Защита на персонала и пациентите чрез имунопрофилактика" , "Резистентността към антимикробни средства - съвременна заплаха за общественото здраве",  "Хигиена на ръцете", "Почистване и дезинфекция на повърхности в болничната среда".  
 
ДЕПУТАТИТЕ ПРИЕХА НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ БЮДЖЕТА НА НЗОК ЗА 2017 Г.
С 98 гласа "за" парламентът прие на първо четене законопроекта за бюджета на НЗОК за 2017 г. 51 депутати гласуваха "против", а петима се въздържаха, съобщи Zdrave.net. Бюджетът на НЗОК за 2017 г. е в размер на 3, 452 млрд. лева или с 247 милиона повече в сравнение с парите за здраве през тази година. Първоначалният проект на бюджета беше редактиран след писмо на вече бившия министър на здравеопазването Петър Москов, изпратено до Надзорния съвет на НЗОК, и в него залегнаха повече средства за доболничната помощ, като общата сума за ПИМП, СИМП и медико-диагностичната дейност се увеличи с 37 милиона в сравнение с тази година. Въпреки това от Българския лекарски съюз настояха за 22 млн. допълнителни средства за извънболничната помощ.
Като цяло бюджетът запазва тенденцията най-много средства да са заложени за болнична помощ и лекарства, съответно - 1 457 млрд. и 798 милиона. Резервът на здравния фонд за догодина е в размер на 341 млн. лв., като средствата са с 24,7 млн. лв. повече от предвидените през 2016 година. С 24 милиона повече са парите за дентална помощ, с което се позволява и въвеждането на трета стоматологична дейност за здравноосигурените лица.
 
ЗАРАДИ НЕДОСТАТЪЧНА АПАРАТУРА В "МАЙЧИН ДОМ - СОФИЯ" СЕ НАЛАГА ДА СЛАГАТ ПО ДВЕ БЕБЕТА В КУВЬОЗ
Заради липса на достатъчно апаратура, в най-голямата клиника в страната СБАЛАГ "Майчин дом" в столицата се налага да бъдат слагани по две бебета в кувьоз. Това съобщи проф. д-р Боряна Слънчева, началник на Клиниката по неонатология към "Майчин дом" пред bTV, цитирана от Zdrave.net.
"В момента имаме 60 недоносени деца в клиниката, на територията на интензивното отделение са 54", уточни проф. Слънчева, която гостува в студиото по повод Световния ден на недоносените бебета.  По думите й засега процентът на недоносеност в страната остава относително константен - между 10 и 11%. Това означава около 6000 бебета годишно, от които около 1/10 са с екстремно ниско тегло. В Европа общият брой на тези бебета годишно е около 500 000, а в световен мащаб числото надхвърля 15 милиона.
"В нашата клиника над 85% от децата с тегло под 1000 грама оживяват. Ние полагаме грижи за всички деца, които се раждат с тегло от 400 гр нагоре", допълни проф. Слънчева. Тя каза, че най-малкото бебе, което са гледали, е било с тегло 450 грама.
 
МЗ И РЕГИОНАЛНИТЕ ЗДРАВНИ ИНСПЕКЦИИ ОТБЕЛЯЗАХА МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН БЕЗ ТЮТЮНОПУШЕНЕ
Министерство на здравеопазването и регионалните здравни инспекции (РЗИ) отбелязяха Международния ден без тютюнопушене с редица прояви в страната срещу тютюневата зависимост и за мотивация на активните пушачи за отказване от нея. По традиция денят се отбелязва всеки трети четвъртък на месец ноември.  У нас тя мина под надслов "Здравословно ний умеем в нашия град да живеем".
Експертите на МЗ призовава всеки пушач на този ден да се опита да положи началото на живот без цигарен дим в името на собственото си здраве, както и на здравето на близки и приятели, които присъстват в обкръжението му като пасивни пушачи.
В България 37,4 % от населението на възраст над 20 г. са активни пушачи,  по данни от "Национално проучване на факторите на риска за здравето", проведено от на Националния център по обществено здраве и анализи през 2013-2014 г.
 
НАЦИОНАЛНИЯТ ОМБУДСМАН НАСТОЯВА ЗА МЕДИЦИНСКИ ПРЕГЛЕДИ НА ЕМИГРАНТИТЕ В ХАРМАНЛИ
Националният омбудсман Мая Манолова настоява да бъдат направени лекарски прегледи на имигрантите от центъра в Харманли. Екип на обществения защитник е установил, че има много хора с кожни и паразитни заболявания.
Сигналът за болни от краста и лайшманиоза беше подаден от общинския съветник в Харманли Светлана Николова, която поиска от здравното министерство и от омбудсмана спешна проверка, припомня БНР.
Заради проблема председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова и главният държавен инспектор доктор Ангел Кунчев инспектираха лагера. Специалистите успокоиха, че няма опасност от епидемия за обитателите на центъра и за гражданите на Харманли.