Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (16.11.2016)
 
СПОРЕД ИЗСЛЕДВАНЕ НА ТРАНСПЕРЪНСИ ИНТЕРНЕШЪНЪЛ: ВСЕКИ ВТОРИ БЪЛГАРИН ТВЪРДИ, ЧЕ ИМА КОРУПЦИЯ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Над 60% от българите твърдят, че има корупция в здравеопазването. Това показва изследване на Световния корупционен барометър на Трансперънси Интернешънъл за 2016 г. На 16% от анкетираните лично се е налагало да плащат подкуп за здравна грижа през последната година, каза по БНР Ваня Нушева от Асоциация "Прозрачност без граници". Изследването е проведено сред 60 000 граждани от 42 страни в Европа и Централна Азия.
Съдебната система е най-корумпираният сектор в България, сочи още проучването.  В няколко поредни изследвания съдебната власт у нас остава системният сектор с най-активно изявление на корупцията. Корупционният риск в системата се вижда от всеки трети анкетиран.
17% от гражданите, които са имали контакт с институциите, са платили подкуп. Най-често подкупи са плащани в здравеопазването и образованието. 19% от принудените да дадат подкуп в България са подали и сигнали за това, но едва до 150 дела годишно стигат до съда, според авторите на изследването.
Близо 30% от хората, превърнали се в жертва на корупцията, биха желали да подадат сигнал, но страхът ги спира. За други 37 на сто е безпредметно да се бориш или да доказваш корупция в страната. Това отново говори за липсата на доверие в правоохранителните органи, подчертават анализаторите.
 
ОБЩОПРАКТИКУВАЩИТЕ ЛЕКАРИ НАСТОЯВАТ: ПАРИТЕ, ОПРЕДЕЛЕНИ ЗА ПЪРВИЧНАТА ИЗВЪНБОЛНИЧНА ПОМОЩ ЗА 2017 ДА НЕ СЕ ПРЕХВЪРЛЯТ КЪМ ДРУГИ ПЕРА
Да не се допуска прехвърляне на средства от бюджета, определен за първичната извънболнична медицинска помощ, в други пера. Тази промяна да залегне в Закона за бюджета на НЗОК, настояват общопрактикуващите лекари, съобщи Zdrave.net. По време на обсъждането на средствата, определени за здравеопазване през 2017 г., в  Комисията по здравеопазване в НС бе представено предложение на Националното сружение на общопрактивуващите лекари в България.  Конкретика по исканията направи  д-р Селиме Карагьозова, член на УС на НСОПЛБ и председател на регионалната колегия на сдружението в Разград. 
Личните лекари настояват в случай на преразход в ПИМП, той да бъде покрит със средства от резерва на НЗОК. "В момента резервът се използва основно за болници и за лекарства", отбеляза пред Zdrave.net д-р Карагьозова. Текстът е залегнал и в бюджета на здравната каса за догодина, в който е разписано, че Надзорният съвет на НЗОК в срок не по-рано от 31 март 2017 г. може да вземе решение за разпределяне на не по-малко от 90% от средствата в него за здравноосигурителните плащания за лекарствени продукти, медицински изделия, диетични храни и за болнична медицинска помощ. Д-р Карагьозова подчерта, че са необходими допълни средства за ПИМП и припомни, че на общопрактикуващите лекари бяха вменени допълнителни дейности чрез "служебния" рамков договор. "Към нас бяха включени и много диспансерни диагнози, работата ни се увеличи, писането също, а цените останаха същите", обясни д-р Карагьзова, която беше обявена за най-добър общопрактикуващ лекар през 2015 г. Тя припомни препоръките на Световната банка и Стратегия 2020 средствата за ПИМП да достигнат 15% от общия бюджет до 2020 година. В бюджета на НЗОК за тази година те бяха малко над 6%.
 
МЕДИЦИ И ПАЦИЕНТИ ОТБЕЛЯЗАХА СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ХОББ
Лекарите от Българското дружество по белодробни болести и представители на Асоциация на българите, боледуващи от астма, алергия и ХОББ се включиха в  отбелязването на Световния ден на хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ), който тази година бе отбелязан днес, 16 ноември.  Денят на ХОББ се отбелязва от 2002 г. насам във всяка втора или трета сряда на месец ноември, под егидата на Глобалната инициатива за хронични обструктивни белодробни болести.
Много хора се възползваха от възможността да си направят безплатни спирометрични изследвания, които се проведоха в София, Пловдив, Плевен и Варна. Специалистите изтъкват, че такова изследване е особено важно за пушачите, които при тревожни резултати биха могли да вземат спешни мерки в това число и да откажат цигарите. Хроничната обструктивна белодробна болест е заболяване, което причинява възпаление в белите дробове, увреждане на белодробната тъкан и стеснение на дихателните пътища. В резултат на тези промени се затруднява дишането. Само в Европа всяка година от ХОББ умират 300 000 души. Прогнозата е към 2020 година болестта да бъде трета причина за смърт в света.
 
СПОРАЗУМЕНИЕТО ЗА СЪТРУДНИЧЕСТВО ЗА ДОСТЪП ДО ЕФЕКТИВНО ЛЕКАРСТВЕНО ЛЕЧЕНИЕ Е ПРЕДЛОЖЕНО ЗА РАТИФИКАЦИЯ
Правителството предлага на Народното събрание да ратифицира Споразумението за сътрудничество за достъп до ефективно лекарствено лечение, съобщи Zdrave. net. Документът е подписан от министрите на здравеопазването на България и Румъния на 10 ноември 2016 г. в Букурещ.
Споразумението предвижда сближаване на лекарствените политики и обединяване на усилията за сключване на доброволни общи споразумения с притежатели на разрешения за употреба на лекарствени продукти относно финансови отстъпки на лекарствени продукти и брой лекувани пациенти със съответните лекарствени продукти, припомнят от правителствената пресслужба. За оптимизиране на разходите за лекарствени продукти и създаване на устойчивост на доставките, договарящите страни могат да провеждат съвместно обществени поръчки за осигуряване на лекарствени продукти. Условията и редът за това се уреждат със споразумение между страните.
Договарящите страни се съгласяват да си съдействат за осигуряване на лекарствени продукти при липса или недостиг в някоя от тях, при условия и по ред, предвидени в националното им законодателство.
Крайните решения, свързани с постигане на договореностите, се взимат от договарящите държави на общи срещи между тях.
Споразумението съдържа възможност за присъединяване на други заинтересовани държави.