Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (14.11.2016)
 
ПРИЕМАНЕТО НА ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ ЗА 2017 Г. Е ПОД ВЪПРОС
Предвид подадената оставка на премиера Бойко Борисов, ГЕРБ обмисля изтегляне на държавния бюджет на идната година, съобщи Zdrave net. "Законът за бюджета е може би най-политическият закон и в този смисъл е най-закономерно той да бъде изтеглен. Просто няма да бъде политически коректно чрез него да се налагат политики, които не са приоритет за сегашното мнозинство в парламента", коментира пред Investor.bg председателката на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Менда Стоянова.
Ако това действително се случи, държавата може да влезе в следващата година без нов бюджет, като според Закона за публичните финанси всеки месец трябва да се използва по 1/12 от тазгодишния бюджет до приемането на нов.
В здравния сектор това ще рефлектира върху средствата за Министерство на здравеопазването, откъдето се финансират Спешната помощ, държавните психиатрични болници, отпускат се субсидии за отдалечени общински лечебни заведения, а също така се превеждат средствата за лекарите в извънболничната помощ, които компенсират потребителската такса за пенсионерите.
Към момента не е ясно ще има ли промени при договорените евросредства за Спешната помощ, с които се предвиждаше както увеличаване на заплащането в сектора, така и ремонтирането и изграждането на нови спешни звена, както и закупуването на оборудване и линейки.
 
СЕМЕЙНИТЕ ЛЕКАРИ НАСТОЯВАТ ЗА ПО-СЕРИОЗНИ САНКЦИИ ПРИ БЕЗПРИЧИНЕН ОТКАЗ ОТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ВАКСИНАЦИЯ
По-сериозни санкции за хората, които отказват имунизация с ваксини от задължителния имунизационен календар, без да имат противопоказания. За това настоява Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в свое становище, прието на конференция, свързана с ваксинопрофилактиката. Според семейните лекари е необходимо да се въведе изискване при постъпване в учебно заведение да са извършени всички задължителни към дадения момент ваксини. От НСОПЛБ искат също така да се увеличи финансирането, което получават медицинските специалисти за извършване на ваксинопрофилактика. Имунизационният календар на България трябва да се разшири, като се включат антигени за ваксини срещу менингит тип Б и варицела, препоръчват общопрактикуващите лекари. Те смятат, че е необходимо да се подобри и обхвата с препоръчителни ваксини, като за целта е нужно частично или пълно реимбурсиране на препоръчителни ваксини, както и да има по-голяма гъвкавост при разпределяне на средствата по националните профилактични програми. Според семейните лекари е нужна Национална програма за профилактика на ротавирусни инфекции, на сезонен грип - за рисковите групи, както и на хепатит А.
 
СТАРТИРАХА ПРОВЕРКИ В БОЛНИЦИТЕ ЗАРАДИ НАДЛИМИТНАТА ДЕЙНОСТ
Националната здравноосигурителна каса е започнала проверки в болничните заведения заради отчетената надлимитна дейност за 2016 г., съобщи  Zdrave.net. Въпреки, че за летните месеци болниците са отчели икономии от предварително зададените им месечни лимити, НЗОК отново се е изправила пред дефицит, заради непрекъснато нарастващия разход за медикаменти. Според портала всички средства от икономиите отново са пренасочени към перо "Лекарства"