Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (12.11.2016)
 
ШУМЕН ЗА 12-ТИ ПЪТ СТАНА ДОМАКИН НА ГОДИШНИЯ НАЦИОНАЛЕН ФОРУМ НА СПЕЦИАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
На 11 и 12 ноември 2016 г. в едноименния хотел на град Шумен се проведе XII-ият Национален форум на специалистите по здравни грижи, който мина под наслвов "Непрекъснати здравни грижи - условие за високо качество на живот" и под патронажа на председателя на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева и почетния председател на БАПЗГ проф. Станка Маркова. Организатори на събитието бяха Районната колегия на БАПЗГ в Шумен и Филиал Шумен на Медицинския университет "Проф. д-р Параскев Стоянов" - Варна. Участие взеха 240 специалисти по здравни грижи от цялата страна. Сред официалните гости бяха заместник-кметът по социална политика и здравеопазване на община Шумен д-р Светлана Маркова, заместник- областният управител Петко Шаренков, изпълнителният директор на МБАЛ - Шумен д-р Атанас Атанасов, председателят на БАПЗГ Милка Василева,  председателят на Националния съвет по качество (НСК) на БАПЗГ Петя Недкова, главният секретар на БАПЗГ Дафинка Коцева и др. Форумът бе открит с химните на град Шумен и на БАПЗГ. Бяха прочетени поздравителни адреси от Донка Иванова - областен управител на гр. Шумен, д-р Сотир Караниколов - управител на Комплексния онкологичен център в Шумен, д-р Елка Колева - председател на колегията на Българския зъболекарски съюз в Шумен, Веска Райчева - председател на регионалната колегия на БАПЗГ в Шумен и др.
Председателят на БАПЗГ Милка Василева приветства организаторите и участниците във форума. Тя изтъкна, че подобни срещи са изключително важни за  обмяната на знания и практически опит.
В доклада си проф. Соня Тончева представи три иновативни модела, които биха могли да се приложат у нас. Те ще дадат възможност за самостоятелна работа на специалисти по здравни грижи, които ще бъдат ръководени от  медицинска сестра или акушерка с магистърско образование. Първият иновативен модел е Сестринска служба, подчинена на МБАЛ. Здравните специалисти в нея ще обслужват пациенти с тежка патология в три направления: "Хирургия" , "Рехабилитация" и  "Терапия". Вторият иновативен модел, който тя представи е Акушерски център за социално консултиране, който да бъде подчинен на общината.  В него акушерки, медицински сестри, психолози, социални работници и специалисти по право ще помагат на млади момичета и жени от маргинални групи да водят безопасен секс и пълноценно майчинство. Третият иновативен модел, който би могъл да се реализира у нас според проф. Тончева е разкриването на Общинска сестринска служба. Работещите в нея медицински сестри ще извършват здравни дейности на място и по домовете.
През първия ден участниците имаха възможност да се запознаят и с богата Постерна сесия. Желаещите посетиха обновения Филиал на МУ- Варна, който дели една сграда с МБАЛ - Шумен.
През втория ден на форума бяха представени разнообразни теми в три сесии: "Специализирани здравни грижи", "Училищно и детско здравеопазване" и "Вария".
 
2% ОТ ЛЕКАРСТВАТА НА СВЕТОВНИЯ ПАЗАР СА ФАЛШИВИ
Според Световната здравна организация около 2% от световния пазар на лекарства са фалшиви лекарствени продукти, съобщи Zdrave.net. По последни данни продажбите на фалшифицирани лекарства в Европа заемат 4,4% дял, а нелегалната търговия на лекарства в интернет е 50%, съобщиха от Българската организация за верификация на лекарствата (БОВЛ). Организацията е регистрирана във връзка с европейската директива относно фалшифицираните лекарствени продукти. България е сред първите държави в Европа регистрирали такава организация.
Стандартите GS1 позволяват уникална идентификация и маркиране с баркод на стоки и услуги, и обслужват нуждите на различните сектори на индустрията за постигане на по-голяма ефективност, намаляване на разходите и по-добро управление на процесите. Стандартите включват двуизмерен баркод, радиочестотна идентификация и споделяне на информация в реално време, електронен обмен на документи (поръчки, авизо, фактури), синхронизация на основни данни и други.
Според доклад на McKinsey&Company внедряването на глобални стандарти по цялата верига може да спаси от 22 до 43 000 човешки живота и да доведе до предотвратяване на усложненията при 0,7 до 1,4 милиона пациенти.