Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (30.10. 2016)
 
ОТ АСОЦИАЦИЯТА НА РАБОТЕШЩИТЕ В СПЕШНАТА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ НАСТОЯВАТ ЗА ЮРИДИЧЕСКА ЗАЩИТА НА БИТАТА ЛЕКАРКА В ПАЗАРДЖИК
УС на Национална асоциация на работещите в спешна медицинска помощ (НАРСМП) поиска Министерство на здравеопазването да осигури юридическа защита на нападната на 27 октомври т. г. от близък на пострадал д-р Гергана Анчева от Спешното отделение на МБАЛ - Пазарджик, съобщи агенция "Фокус". След нападението, д-р Анчева е с мозъчно сътресение и загуба на слуха с едното ухо. Тя е обвинена от нападателите за нанесена обида и срещу нея е заведено дело.
"Дори д-р Анчева да е нанесла вербална обида на обвинителите си, в което не вярваме, това не оправдава физическата агресия, извършена над нея по време на изпълнение на служебните ? задължения"., пише в писмото на асоциацията. Там се изтъква още, че спешните медици от цялата страна застават в защита на д-р Анчева и категорично протестират срещу арогантността и наглостта на насилниците - обвинители. "Всеки придружител или пациент нападнал нас, застрашава както нашия живот и сигурност, така живота и сигурността на абсолютно невинните ни пациенти", се казва още в писмото изпратено до здравното ведомство. В него се настоява юридическата защита да бъде осигурена в едноседмичен срок. Ако това не се случи, сдружението ще осигури юридическа защита на д-р Анчева и редовно ще информира медиите за хода на съдебното дело.
 
СМЯНАТА НА ЧАСОВНИКОВОТО ВРЕМЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕБОЛЕДУВА, СМЯТАТ ПСИХИАТРИ
Смяната на часовниковото време, независимо дали напред или назад, се отразява негативно на психиката, а понякога и на здравето на човека. Това каза в интервю за радио "Фокус" - Пловдив психиатърът д-р Веселин Герев. Той се позова на своя опит през последните 10 години. "Причината за оплакванията на хората е, че за много кратко време те трябва да сменят целия си динамичен стереотип -да се будят, да се хранят, да отиват на работа, да се прибират у дома и пр. по различно време. Всичко това създава абсолютен стрес на фона на стреса, който съществува в натовареното ежедневие.", обяснява д-р Герев. Той предупреждава, че докато тялото привикне към новия режим, човек може да бъде раздразнителен, да страда от главоболие, за заспива трудно или с усилие да се буди.  
Най-опасна е смяната на стрелките за хората с хронични заболявания, тъй като се разстройва лекарствения ритъм, който те са спазвали до момента, изтъква специалистът. Той съветвал своите клиенти всеки ден в рамките на една седмица да връщат назад приема на лекарства с 10 минути, за да могат да се синхронизират по-безболезнено с новото часово време.
Д-р Герев предупреди, че при някои хора със сърдечно-съдови заболявания, рязката промяна на лекарствения ритъм може да се окаже фатална. "Неслучайно Шведският кралски медицински институт прави проучвания и установява, че в понеделник след смяна на часовото време, независимо дали напред или назад, броят на сърдечните инциденти се увеличава с 50%", подчерта д-р Веселин Герев.