Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (28.10. 2016)
 
ВОДЕЩИ СПЕЦИАЛИСТИ ОТ БЪЛГАРИЯ И ЧУЖБИНА УЧАСТВАТ В ДЕСЕСИЯ СОФИЙСКИ СИПМОЗИУМ ПО РЕПРОДУКТИВНА МЕДИЦИТА И БАЛКАНСКА КОНФЕРЕНЦИЯ ПО ВАГИНАЛНА ЕНДОСКОПИЯ
Днес в столичния хотел "Балкан"  бяха открити Десетият Софийски симпозиум по репродуктивна медицина и Балканската конференция по вагинална ендоскопия, които ще продължат работата си и утре.  Организатори на високите научни форуми са Центърът за репродуктивно здраве, Медицински комплекс "Д-р Щерев" и Клиника "Малинов". За участие са поканени водещи специалисти от България, Гърция, Турция, Италия, Великобритания, Испания, Белгия  и др. страни  в областта на репродуктивната медицина, гинекологичната онкопрофилактика, оперативната гинекология, феталната медицина, акушерството и неонатологията.
"В днешни дни, когато медицината се развива с все по-бързи темпове, е изключително важно новите научни открития да достигат бързо до изпълнителите на медицински услуги, за да могат те да надграждат своите знания и умения и да гарантират още по-качествена профилактика, диагностика и лечение на своите пациенти", написа в поздравителен адрес до организаторите и участниците председателят на БАПЗГ Милко Василева.
Първата сесия бе открита с доклад на проф. Паола Пиомбони от Катедрата по молекулярна медицина в Сиена, Италия.
В рамките на два дни участниците ще се запознаят с най-новите асистирани репродуктивни технологии, с последните достижения в пренаталната и феталната медицина, да наблюдават "на живо" с помощта на най-модерна телемедицина  оперативни интервенции и високоспециализирани ултразвукови прегледи, да  участват в практически презентации, обучения и workshop семинари.
 
ЛАБОРАНТИ ПО ОБРАЗНАТА ДИАГНОСТИКА, НУКЛЕАРНАТА МЕДИЦИНА И ЛЪЧЕТЕРАПИЯ ПРОВЕЖДАТ СВОЯ ПЪРВИ КОНГРЕС В СОФИЯ
Първият Национален конгрес на лаборантите по образна диагностика, нуклеарна медицина и лъчетерапия бе открит днес в столичния хотел "Суит". Тридневният форум е организиран от Българската асоциация на лаборантите в образната диагностика и терапия (БАЛОДТ). Програмата на конгреса бе открита  с презентация на проф. Васил Хаджидеков на тема "Рентгеновите лъчи в изкуството".  Той посочи интересни открития за трансформацията, която  са претърпели известни картини на велики художници като Леонардо да Винчи, Тициан, Караваджо, Вермер,  Петро де ла Франческа, Ел Греко и др. Рентгеновите лъчи показали, че един от най-известните женски портрети на Леонардо да Винчи "Мона Лиза", който художникът рисува в продължение на 12 г., съдържа 30 слоя боя.
Председателят на БАЛОДТ връчи почетни грамоти на проф. Васил Хаджидеков и проф. Милан Тотев за принос в подготовката на конгреса. Тодорка Цекова получи грамота за дългогодишния си принос в образованието на рентгеновите лаборанти. Димитър Първанов пък взе грамота в качеството си на първия регистриран член в асоциацията.
Участниците в конгреса ще се запознаят с новостите  в сферата на образната диагностика, ще обменят опит и познания. За обучението си по време на форума участниците ще получат сертификати и кредитни точки по Единната кредитна система за продължаващо обучение на специалистите по здравни грижи на БАПЗГ.
 
СРЕДСТВАТА ЗА ИЗВЪНБОЛНИЧНА ПОМОЩ ЗА 2017 Г. СЕ УВЕЛИЧАВАТ С 37 МЛН. ЛВ.
37 млн. лв. допълнително са предвидени за извънболничната помощ в бюджета на Националната здравноосигурителна каса за догодина. Това е разписано в редактирания бюджет на НЗОК, приет на днешното заседание на надзора на фонда, стана ясно от думите на председателя на Надзорния съвет д-р Ваньо Шарков, съобщи Zdrave.net.
Най-много допълнителни средства отиват за първична извънболнична медицинска помощ, където увеличението спрямо първоначално предлагания бюджет е 19 983 000 лв. Близо 10 млн. лв. повече е сумата за специализирана извънболнична медицинска помощ (СИМП), а малко над 7 млн. лв. допълнително отиват за медикодиагностична дейност (МДД). Запитан дали всъщност промяната отразява поисканото от здравния министър д-р Петър Москов увеличение на средствата за извънболничната помощ, за което той настоя в писмо до Надзора на здравната каса, д-р Шарков отговори: "В голяма степен - да. Позицията на министър Москов спазва изцяло приетата стратегия на министерството за развитие на здравеопазването и приоритетното финансиране на дейностите в извънболничната медицинска помощ."
Общата рамка на бюджета на НЗОК за догодина остава в размер на 3 452 816 000 лв.
 
ЛЕКАРКА ОТ СПЕШНОТО ОТДЕЛЕНИЕ НА МБАЛ -ПАЗАРДЖИК БЕ ПРЕБИТА ОТ 18-ГОДИШЕН
Дежурна лекарка от спешното отделение на пазарджишката болница е била нападната и пребита от 18-годишен, дошъл в лечебното заведение заради пострадал при катастрофа свой близък. Преди това бил нападнат и охранителя на болницата, съобщи Zdrave.net.
Заради нараняванията си д-р Гергана Анчева е настанена в неврохирургичното отделение на болницата, а охранителят е освободен за домашно лечение.
Инцидентът е станал в четвъртък около обяд. На другия ден медиците от лечебното заведение излязоха на протест срещу насилието над тях.
"Това е поредното нападение над лекари, които са тук, в Спешно отделение, за да спасяват пациентите", посочи пред БНТ зам.-директорката на болницата д-р Дора Шопова. От думите й стана ясно, че младежът с още двама души, придружавали пострадал при катастрофа. Въпреки, че забавяне при приема на пострадалия не е имало, докато бил вкарван в шокова зала, придружителите му крещели "Веднага хирург!" На виковете реагирал охранителят на болницата, а след него към мъжете се приближила и д-р Гергана Анчева. И двамата били бити.
"Този път ние сме решили да достигнем докрай - виновниците трябва да бъдат наказани", категорична бе д-р Шопова. Двамата нападатели са задържани за 24 часа.