Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО  (27.10. 2016)
 
ВЪВЕЖДАТ КВАЛИФИКАЦИОННИ СТЕПЕНИ ЗА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
Професионалното развитие на професионалистите по здравни грижи ще се отразява в квалификационни нива. Те ще удостоверяват придобити знания, умения и компетентности, усвоени в рамките на продължаващото медицинско обучение или придобита специалност в системата на здравеопазването за период от пет години. Това е залегнало в Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за съсловната организация на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински специалисти, който бе приет на първо четене от членовете на Комисията по здравеопазване в НС с пълно единодушие.
"Още в нашето становище по законопроекта изразихме задоволството си от дълго чаканите промени, които ще мотивират професионалистите по здравни грижи да се развиват в кариерата", изтъкна председателят на БАПЗГ Милка Василева. Тя допълни, че периодичното усвояване на нови знания и умения ще помогне на членовете на БАПЗГ да бъдат в крак с новостите в медицинската наука и технологии и да утвърждават добрите практики в работата си.
 
ВДИГАТ ЗАПЛАТИТЕ НА РАБОТЕЩИТЕ В СПЕШНАТА ПОМОЩ С 50 % ДОГОДИНА
През 2017 г. заплатите на работещите н Спешната помощ ще бъдат увеличени с над 50%. Това съобщи здравният министър Петър Москов по време на днешното заседание на Комисията по здравеопазване в парламента.
Министър Москов се яви пред комисията за да запознае членовете й с актуалното състояние и предпроектното проучване по големия инвестиционен проект за подкрепа на Спешната медицинска помощ в България по приоритетна ос 4 "Регионална здравна инфраструктура" на Оперативна програма "Региони в растеж" 2014 - 2020 г.", по който бенефициент е Министерството на здравеопазването. Ведомството ще получи безвъзмездно от Европа малко над 83 млн. евро за строителни и ремонтни работи, за обновяване на спешния автомобилен парк в страната с още 400 линейки, за закупуване на съвременно оборудване на някои от  линейките, както и за обновяване на центровете за спешна медицинска помощ, техните клонове и приемните отделенията за спешни пациенти в болниците с модерна медицинска апаратура.
Министър Москов заяви, че с реформирането на Спешната помощ пациентите ще получат достъп до лечение в рамките на 30 минути след обаждането им на тел. 112.  По думите му разходите за болнично лечение ще бъдат редуцирани, тъй като немалко пациенти ще остават под 24-часово медицинско наблюдение в съответния спешен стационар и след това ще бъдат насочвани към личните им лекари. "При досегашната практика много хора, потърсили спешна помощ, се хоспитализират, независимо дали състоянието им налага това", изтъкна здравният министър.
 
ЗАМ.-ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР Д-Р ВАНЬО ШАРКОВ ОГЛАВИ НАЗДОРНИЯ СЪВТ НА НЗОК
Заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков е новият председател на Надзорния съвет на НЗОК, съобщи Zdrave.net. Новината бе огласена пред журналисти от здравния министър Петър Москов преди началото на днешното заседание на здравната комисия в парламента.
Досега председател на Надзора на Здравната каса беше зам.-финансовият министър Кирил Ананиев.
"С министър Владислав Горанов стигнахме до решението за промяна в Надзора на НЗОК, тъй като ангажираността на г-н Ананиев като заместник-министър в Министерство на финансите изисква тежко натоварване. Искаме да изкажем абсолютната си благодарност на г-н Ананиев за всичко, което е свършил досега", коментира промяната министър Москов.
 
БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПОИСКА СЕДАЛИЩЕТО НА ЕВРОПЕЙСКАТА АГЕНЦИЯ ПО ЛЕКАРСТВАТА ДА БЪДЕ ПРЕМЕСТЕНО ОТ ЛОНДОН В СОФИЯ
България ще подаде искане седалището на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) да бъде преместено от Лондон в София,  съобщи 24chasa.bg. В момента българското правителство изготвя аргументация защо след като Великобритания напусна ЕС от агенцията трябва да бъде преместена в България, уточнява сайтът. Искане за централата на ЕМА вече е подала и Хърватия.
България ще кандидатства за още две от европейските институции, които в момента са със седалище във Великобритания - Европейският банков орган и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). За тях трудно ще се преборим с Франкфурт, който се превръща във финансовия център на Европейския съюз след Брекзит, коментират от правителството.
 
ВМА ОТБЕЛЯЗА ЕВРОПЕЙСКАТА СЕДМИЦА НА ДОНОРСТВОТО
Във Военномедицинска академия в София бе отбелязана седмицата на донорството, съобщиха от лечебното заведение. Целта на общественото отбелязване е насърчаване на обсъжданията, свързани с темата и предоставяне на информация на обществеността относно донорството и трансплантацията на органи, за да се подтикне обществото и неговите членове към вземане на информирано решение за органно донорство.
"Дървото на живота" в памет на донорите, разположено в централно фоайе на болницата, беше допълнено с 5 имена на хора, изгубили живота си от началото на 2016 г., и чиито дарени органи са дали шанс за живот на пациенти във Военномедицинска академия. Да залепят листчетата с имената на новите донори дойдоха вече трансплантирани във ВМА пациенти - футболната легенда Джони Велинов, о.р. генерал-лейтенант Димитър Георгиев и Бисер Караиванов.