Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (24.10. 2016)
 
БЛС НАСТОЯВА БЮДЖЕТЪТ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ЗА 2017 Г. ДА СЕ УВЕЛИЧИ С 273 МЛН. ЛВ.
"Настояваме бюджетът за здравеопазване за 2017 г. да се увеличи с 273 млн. лева". Това заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев на дискусия на тема "Да защитим нашето здраве", организирана от съсловната организация по повод Международния ден на протест на европейските лекари. Д-р Грозев допълни, че у нас за здравеопазване се отделят едва 4,2%  от Брутния вътрешен продукт, докато в другите европейски страни средният процент за здравеопазване е два пъти по-голям.  Той даде за пример Австрия, където годишният здравен бюджет е 11,2 % от БВП.  "Над 3,5 млрд. лева от здравните плащания в България през 2014 г. са излезли от джобовете на пациентите", изтъкна д-р Грозев, като се позова на европейско изследване.  Той обясни още, че минималната заплата на европейските лекари е два пъти по-висока от тази на българските лекари. Затова не е учудващо, че по 350-400 лекари годишно заминават да работят в чужбина.
"С въпросителните около новия  Колективен трудов договор не е ясно дали началната заплата на медицинските сестри ще стане 700 лв.  Непрекъснато обяснявам, че през последните 20 г. професионалистите по здравни грижи у нас намаляха наполовина, тъй като много от тях заминаха на работа в по-богатите европейски страни. В момента медицинските сестри в България са около 26 000 - това е критичният минимум за нашата здравна система", алармира председателят на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева. Тя уточни, че в момента съотношението лекари:сестри е 1:0,9, а според европейските стандарти би трябвало да бъде поне 1:2. Според Милка Василева освен повишаване на заплащането е нужно да се даде възможност за самостоятелна работа на професионалистите по здравни грижи. "Нашите членове имат достатъчно умения и компетенции, за да оказват първична здравна помощ. Те биха могли да работят в наскоро приетите от закона Центрове за интегрирани социални услуги, както и в населени места, където няма лекари и населението на практика е оставено без медицинска помощ", изтъкна още председателят на БАПЗГ.         
Д-р Румяна Тодорова , бивш директор на НЗОК, заяви, че преди да се вземат каквито и да било решения, е нужно да се направи сериозен анализ на здравноосигурителната  система у нас. Тя изтъкна още, че средствата за доболничната помощ догодина не са помръднали дори с лев нагоре.  
Участниците в дискусията се обединиха около идеята, че средствата за първичната медицинска помощ трябва да се увеличат, което би спестило разходи за болнично лечение.  Д-р Грозев призова представителите на съсловните организации да се обединят около някои основни принципи, без които здравната система у нас не би могла да се реформира - сред тях са увеличаване на публичните средства в сектор "Здравеопазване",  повишаване на процента на задължителното здравно осигуряване от страна на държавата, стимулиране на допълнителното здравно осигуряване , въвеждане на интегрирана информационна система  и др. 
 
НОВИТЕ СКЪПОСТРУВАЩИ ЛЕКАРСТВА - ВЕЧЕ САМО В ОПРЕДЕЛЕНИ БОЛНИЦИ
Лекарствата с ново международно непатентно наименование, които се регистрират у нас, вече няма да се прилагат масово и навсякъде. В продължение на 2 години те ще се използват само в определени болници и ще бъдат включени в Позитивния лекарствен списък временно. Това е залегнало в промените в Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените прозукти, публикувана на сайта на МЗ за обществено обсъждане, съобщи Zdrave.net.
Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствата ще определя в
кои лечебни заведения ще се прилагат новите медикаменти. Съветът ще определя и прогнозния брой пациенти, на които лекарствата ще се дават, както и условията и критериите за проследяване на ефекта от терапията. Ако лечебните резултати от дадено лекарство са добри, след изтичане на 2-годишния изпитателен  срок, медикаментът може да бъде включен в Позитивния лекарствен списък за постоянно.
 
НАЦИОНАЛНА МРЕЖА ОТ ДОБРОВОЛЦИ ЩЕ ПОМАГА НА РОДИТЕЛИТЕ ПРИ КАНДИДАТСТВАНЕ В ЦЕНТЪР "ФОНД ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА"
Пациентски организации "Заедно с теб" създават Национална мрежа "Активни граждани за подпомагане на деца от Фонда за лечение на деца", съобщи Zdrave.net. В нея ще участват доброволци за отделните региони на България, които се ползват с широко обществено доверие на местно ниво.
Координатите на активните граждани ще бъдат достъпни на сайта на пациентските организации и родителите на децата ще могат да се обръщат към тях за съдействие относно правата, задълженията и документацията за лечение, което ще се финансира от Фонда.
"Целта ни е да постигнем прозрачност в работата на Фонда за лечение на деца и помощ за родителите, за да се ориентират бързо в бюрокрацията", се посочва в съобщението на организацията.
 
1000 ДУШИ ЧАКАТ ЗА ТРАНСПЛАНТАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
Повече от 1000 души в България чакат за трансплантация на различни органи. Това съобщи пред журналисти директорът на УМБАЛ "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев по повод Европейския ден на донора и 30 години от първата трансплантация на сърце в България, информира Агенция "Фокус".
87 000 са чакащите за трансплантация на орган в Европа, всеки ден средно по 16 от тях умират, поради недостиг на донори, изтъкна проф. Начев. Той не пропусна да отбележи, че трансплантацията е сериозно изпитание за семействата на донорите, които трябва да проявят качества като жертвоготовност, състрадателност и великодушие. От 2003 г. до момента лекарите в "Св. Екатерина" са присадили сърце на 48 души.
Проф. Георги Царянски, началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение, допълни, че до момента в света са извършени повече от 160 000 сърдечни трансплантации. По думите му донорите в България са 2,9 на един милион население, което поставя страната ни на последно място сред страните от ЕС.