Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (18.10. 2016)
 
ОЩЕ 50 МЛН. ЛВ. ОТ РЕЗЕРВА НА НЗОК ОТИВАТ ЗА ЛЕКАРСТВА
Нови 50 млн. лв. от резерва на Националната здравноосигурителна  каса ще бъдат отделени за лекарства. Това реши Надзорният съвет на НЗОК на вчерашното си заседание, съобщи  Zdrave.net.
26 млн. лв. от средствата са предназначени за лекарства за домашно лечение, а останалите 24 млн. лв. - за медикаментите за онкологично болни, прилагани в болничната помощ.
Чрез вътрешно преразпределение на средствата здравната каса ще увеличи сумата, предвидена за общопрактикуващите лекари, специалистите от извънболничната помощ и зъболекарите като компенсация на разликата между потребителската такса и таксата, заплащана от пенсионерите. Средствата се увеличават с 2 млн. лв., става ясно от решенията на Надзора на здравната каса. Предвидено е средствата за комплексно диспансерно наблюдениеи интензивно лечение при неосигурени пациенти с кожно-венерически и психиатрични заболявания да се увеличат с 250 000 лв.
Увеличението по тези пера ще се компенсира с намаляване на разходите за имунизации по програми, заплащани от НЗОК през бюджета на МЗ. От това перо ще бъдат взети 2 млн. лв. Предвидено е също разходите за проследяването на неосигурените бременни да бъде намалено с 250 000 лв.
 
ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ ЩЕ ПРАВЯТ ДОСИЕ ЗА РИСКОВИ БОЛЕСТИ НА ВСЕКИ ПАЦИЕНТ
Общопрактикуващите лекари ще попълват карта за оценка на рисковите фактори за развитие на заболяване на всички свои пациенти. Това е залегнало в проекта на новата Наредба за профилактичните прегледи и диспансеризацията, публикуван за обсъждане на сайта на Министерство на здравеопазването, съобщи Zdrave.net. В нея се посочва, че по време на профилактичния преглед на лица над 18 години, личният лекар ще попълва карта за оценка на рисковите фактори за развитие на заболяване, включваща данни от личната и фамилна анамнеза на пациента и резултатите от назначените изследвания. Сред информацията са данни за това дали пациентът пуши и ако да, по колко цигари на ден, дали води застоял начин на живот, както и дали е бил диагностициран с редица заболявания, сред които захарен диабет, , болест на Крон  и други.
 
ПАЦИЕНТИ С ХЕПАТИТ С ПОДАДОХА ЖАЛБИ СРЕЩУ НЗОК
Пациенти с хепатит С са подали жалби срещу НЗОК заради забавеното им лечение. Това съобщи за Zdrave.net Силвана Лесидренска, председател на Сдружение "ХепАктив". Тя коментира едно от последните заседания на Надзорния съвет на касата, на които стана ясно, че двумесечният срок за разглеждане на документите за лечение на хепатит С, подадени до 27 септември 2016 г., няма да бъде спазен. Очаква се те да бъдат разгледани до края на годината.
"Подобно забавяне нарушава правата на пациентите за своевременно лечение", изтъква Лесидернска. По думите й до момента са подадени 20 жалби, но реалният брой на хората със забавено лечение, е много по-голям. Някои все още не са подали жалба, защото се надяват на по-бърза реакция от страна на експертите в НЗОК.
 
АЛЕКСАНДРОВСКА БОЛНИЦА ПОЕМА ВАКСИНИТЕ  СРЕЩУ БЯС В СОФИЯ
Целевата противобясна ваксина вече няма да се поставя в Първа МБАЛ в София, а в УМБАЛ "Александровска", съобщи в. "24 часа". Промяната се налага поради изменение в списъка на лечебните заведения, където се извършват такива редки целеви имунизации, уточниха от Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ).  От него отпада Първа МБАЛ, известна като Първа градска болница. Ваксините в Александровска болница  ще се извършват в специален център, разположен в рамките на спешното отделение, обясниха от СРЗИ. Работещите в него ще правят и имунизации срещу тетанус, които се правят и в други лечебни заведения.