Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (10.10.2016)
 
ПОДПИСАХА КОЛЕКТИВНИЯ ТРУДОВ ДОГОВОР В ОТРАСЪЛ "ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ"
Колективният трудов договор за отрасъл "Здравеопазване" беше подписан днес (10 fujf;l,r 2016 г.) между работодатели, синдикати и Министерството на здравеопазването. С новия договор увеличението на основните заплати става между 15 и 30 процента. Това съобщи сайтът на БНТ, позовавайки се на БТА.
В договора са включени началните основни месечни възнаграждения на работещите в сферата на здравеопазването, социални придобивки, регулиране на отношенията в системата и други.
Този колективен трудов договор осигурява спокойствие и предвидимост в системата, посочи министър Петър Москов.
Всички страни по договора изразиха удовлетворение от новия документ, който не е бил подновяван от 2013 г.
 
АСОЦИАЦИЯТА НА УНИВЕРСИТЕТСКИТЕ БОЛНИЦИ ПОДКРЕПИ РЪКОВОДСТВОТО НА МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ - СОФИЯ
"Ние, членовете на Асоциацията на университетските болници в България сме изключително притеснени от процесите, протичащи в Медицински университет - София през последните дни. Констатираните в одитния доклад нередности и нарушения, станали публично известни, говорят за прилагане на неправомерни практики, които застрашават доброто име на най-старото висше училище в България и подлагат на съмнение качеството на образованието, предлагано там." Това се казва в декларация на Асоциацията, изпратена до медиите, съобщи Zdrave.net.
"Смятаме, че подобни нерегламентирани подходи при управлението на Университета трябва да бъдат прекратени и дейността на МУ-София да бъде върната в рамките на закона и нормативната база. Подкрепяме волята и усилията на настоящото ръководство на Медицински университет в лицето на проф. Вихра Миланова името на Университета да бъде изчистено, като се запази академичният дух и се преодолее разцеплението сред преподавателите", се казва още в документа.
 
ВСЕКИ ДЕСЕТИ Е С ПСИХИЧНИ ПРОБЛЕМИ
Над 450 милиона души по света имат психични разстройства. Българите най-често страдат от тревожни разстройства - 11,4% от населението. 6,2% от сънародниците ни имат разстройства на настроението или депресии и афективни състояния, а 3,3% от населението злоупотребява с вещества, съобщи в. "Стандарт".
От 20 до 34 години е най-рисковата възраст за тежки депресии. Жените боледуват по-често от мъжете и също така по-често търсят професионална помощ. Стряскащите данни оповести Националният център по обществено здраве и анализи към МЗ, цитирайки Световната здравна организация. Те излязоха в навечерието на Световния ден на психичното здраве, който се отбелязва 10 октомври.  През 2016 г. темата на Световния ден на психичното здраве, определена от СЗО, е свързана с оказването на психологическа първа помощ по време на кризи и нейната роля за опазване на достойнството на пострадалите хора. От СЗО отчитат, че кризисни събития след травми, внезапни загуби, произшествия, грабежи, природни бедствия се случват във всички общности по света. В момента брутални конфликти в много страни съсипват живота на повече от 100 млн. жени, мъже, момичета и момчета. Повече от 60 млн. души са разселени на различни места - най-големият брой хора от Втората световна война насам.