Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
ДА ПОЧЕТЕМ ПАМЕТТТА
НА ЗАГИНАЛИТЕ  В ИЗПЪЛНЕНИЕ
НА СЛУЖЕБНИЯ СИ ДЪЛГ КОЛЕГИ
 
                На 15 август 1963 година младият лекар на с. Стрелец, Великотърновско д-р Стефан Черкезов самопожертвувателно извежда и спасява над 40 пътници от пламнал катастрофирал автобус, като на другия ден единствено той мъченически почива от получените тежки изгаряния.
        Известни са имената на над 100 български лекари /предимно хирурзи/ и 10-ина медицински сестри, загинали поради преумора и напрежение по време на извършвани операции или тежко нощно дежурство, както и след заразяване от техни пациенти или при пътно-транспортни произшествия с линейки.
        От 2005 година /по идея на в-к "Български лекар"/ датата на подвига на д-р Стефан Черкезов се отбелязва като Национален ден на спасението. Тази година установеният и наложил се ритуал за почитане паметта на загиналите в изпълнение на служебния си дълг медици ще се проведе на 14 август, петък.
        Призоваваме ви на 14 август, точно в 12.00 ч. да излезете пред вратите на лечебните заведения и с едноминутно мълчание, съпроводено със сирените и клаксоните на линейките, да изразите почитта си към паметтта и делото на д-р Стефан Черкезов и загиналите при изпълнение на служебния си дълг лекари и сестри. По този начин ще изразим и благодарността си към всички рискови и човеколюбиви професии: освен лекарите и медицинските сестри, това са още  полицаите, огнеборците,  минните, планинските и водните спасители. Тази идея е подкрепена от МЗ, МВР, БЛС, БАПЗГ, БЧК, КНСБ, КТ "Подкрепа", Националният алианс "Живот за България", Пловдивското лекарско общество, МУ-Пловдив и др.
        Тържествено отбелязване на Националния ден на спасението на 14 август /петък/ в 12.00 ч. ще се проведе и пред Военно-медицинската академия в столицата. След това /от 13 ч./ в църквата "Свети Георги" ще бъде отслужена заупокойна панихида.
 
Пресцентър