Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (09.09.2016)
 
        НЗОК ВЕЧЕ ПЛАЩА ТРЕТА ПЛОМБА
        От този месец до края на годината здравната каса ще плаща и за трета дейност в стоматологията за хората над 18 години, съобщиха от НЗОК. За целта ще се вземат 8 млн. лв. от резерва на касата. В момента на възрастните годишно се полагат безплатно един преглед и две дейности - пломба или вадене на зъб, четем днес в "Сега". Още в началото на годината касата и съюзът на стоматолозите се договориха през есента да се включи и трета дейност, стига преразходът за дентална помощ в средата на годината да не е повече от 25 на сто. Касата обаче е платила 78.9 млн. лв. и изпълнението на бюджета не надхвърля с повече от 25 на сто предвидените средства, затова ще бъде осигурена и третата дейност.
 
        МЕДСЕСТРИТЕ В УЧИЛИЩАТА С ПРАВО ДА СЛАГАТ ИНЖЕКЦИИ
        Медицинските сестри и фелдшерите в училищата, детските градини и ясли, приютите за деца и социалните домове ще имат право да следят дали хлапетата са имунизирани и ще могат да им слагат инсулинови инжекции, ако сред тях има малчуган с диабет, както и други, когато това се налага. Това предвижда проект за изменение в Закона за здравното осигуряване, който беше приет на първо четене от народните представители на здравна комисия. Сега те нямат това право, могат най-много да превързват рани и да оказват първа помощ при инциденти, като обдишване, допълва "Монитор". По този начин се осигурява по-добра грижа за децата, поясни председателят на комисията депутатът д-р Даниела Дариткова. Здравноосигурените болни ще бъдат приемани по основен и допълнителен пакет, като по единия в болница ще бъдат хоспитализирани хората с неотложни и спешни състояния, децата, бременните, родилките, както и лица със заболявания, които могат да се влошат много бързо, да увредят здравето или да причинят смърт, предвижда още проектът. В другия пакет влизат състоянията, които не са спешни и неотложни, не рецидивират и изискват предимно поддържащо лечение. Сред тях са такива, като например, костно-ставни заболявания, които не се нуждаят от операция и хернии. На свое заседание през юни кабинетът одобри новите промени в проекта, след като през март Конституционният съд върна текстовете за преработка с мотива, че въвеждането на двата здравни пакета е разписано твърде неясно. Жалбата беше подадена от 61 народни представители от опозицията. Според конституционните съдии решиха, че няма пречка медицинскaта помощ да бъде разделена в различни пакети, но критериите трябва да бъдат посочени ясно и лечението им да бъде разписано в наредба. След преработката на пакетите, идеята е в основния да влизат всички социално-значими заболявания, които да са с гарантирано заплащане на 100 % от здравната каса.
 
         ДЖИПИТА НИ ТЪПЧАТ С АНТИДЕПРЕСАНТИ
        Джипита, кардиолози и невролози изписват антидепресанти на пациенти, вместо това да се прави от психиатри. Неправилната употреба на тези медикаменти обаче може да доведе до тежки, а в някои случаи дори фатални последици, съобщи още "Монитор", като се позовава на психиатрите Веселин Герев и д-р Цветеслава Гълъбова. На фона на твърденията на двамата специалисти направо изненадващо е, че нито от Асоциацията на собствениците на аптеки, нито от тази на чуждестранните фармацевтични компании отчитат ръст на продажбите. Такъв обаче категорично има, твърдят фармацевти, пише още изданието. "От година-две има завишено търсене на антидепресантите за по-леки състояния като тревожност, панически пристъпи и упорито безсъние. Всеки шести-седми влиза в аптеката с рецепта за такъв медикамент", казва пред медията магистър-фармацевтът Валя Крумова. За разлика от антидепресантите за собствена сметка при тези, които се реимбурсират от здравната каса и на болния излизат без пари, няма увеличаване на продажбите, казва още магистър-фармацевт Крумова. "Монитор" цитира и проучване от 2007-2010 година за психичното здраве, което показва, че българинът вече не се притеснява, когато има психичен проблем и е много по-склонен да си признае пред лекаря или друг човек, че е взимал психотропни лекарства, включително и антидепресанти. Данните в проучването са от запитвания към хора, страдащи от тревожност, депресии, алкохолна и наркотична зависимост, уточни той. Данните показват още, че от тези четири психични разстройства са засегнати 20% от популацията в България, толкова е и в повечето европейски страни.
 
        БЛС ОРГАНИЗИРА КОНКУРС ЗА СПЕЦИАЛИЗАНТИ ЗА УЧАСТИЕ В НАЦИОНАЛЕН СИМПОЗИУМ
        Българският лекарски съюз осигурява средства за подпомагане на лекари специализанти по "Ендокринология и болести на обмяната", които желаят да вземат участие в Националния симпозиум по ендокринология, който ще се проведе от 20-ти до 22-ри октомври 2016-та година в гр. Пловдив. Това съобщиха от съсловната организация. Съгласно информацията от Българското Дружество по Ендокринология цената за едно участие възлиза на 500 лв, информира "Zdrave.net". Сумата ще бъде предоставена на класиралите се лекари след проведен конкурс от БЛС. Срокът за подаване на документи е до 30-ти септември 2016-та година.