Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (07.09.2016)
 
        РАЗДЕЛЯНЕТО НА ЗДРАВНИТЕ ПАКЕТИ ВЛИЗА В ПАРЛАМЕНТАРНАТА КОМИСИЯ
        Здравната комисия в парламента ще обсъжда на първото си заседание след лятната ваканция законопроекта за изменение и допълнение на закона за здравното осигуряване, с който се разделя медицинската дейност, заплащана от здравната каса на два пакета - основен и допълнителен. Това ще стане на редовното й заседание утре, съобщава "Zdrave.net". Припомняме, че в началото на месец март, след жалбата на 61 народни представителя, Конституционния съд обяви, че текстът от закона, който разделя пакетите, е противоконституционен. Двата основни аргумента за това са, че разписаното е неясно и че критериите за двата пакета трябва да са описани в закона, а не в наредба, както беше направено първоначално. След отмяната здравното министерство представи нови текстове за обществено обсъждане, които впоследствие бяха одобрени от Министерски съвет. В новите текстове пакетът медицински услуги, гарантиран от НЗОК, се разделя на основен и допълнителен според два основни критерия: време за осъществяване на лечението и осигуряване на здравна закрила на рискови групи, сред които деца, бременни и родилки, както и пациенти със заболявания и състояния, които могат да доведат до смърт или тежки необратими функционални увреждания на жизненозначими органи и системи. Както беше първоначално предвидено, в основния пакет попадат промоция, профилактика и ранно откриване на заболявания; диагностика и лечение на лица със спешни състояния, на остри или внезапно възникнали заболявания и състояния, на травми и отравяния. Освен това в него влизат диагностиката и лечението на деца, бременни и родилки, на онкологични, сърдечносъдови и инфекциозни болести, на заболявания и състояния при трансплантирани пациенти. Новите изменения трябва да влязат в сила от 1-ви април 2017 г.
 
        НЗОК Е НА ДЕФИЦИТ ВЪПРЕКИ УВЕЛИЧЕНИТЕ ПРИХОДИ
        НЗОК е на дефицит въпреки увеличените приходи от здравни вноски. Минусът към края на юли месец от годината възлиза на 93 млн. лв., показва справка на "Сега" за изпълнението на бюджетите на общественото и здравното осигуряване. Ръстът пък е от близо 61.5 млн. лв. на годишна база при здравните вноски. За годината е заложен ръст от 80.3 млн. лв., който за момента изглежда изпълним. За сравнение равносметката към края на май бе дефицит от 24.8 млн. лв. Надзорният съвет на НЗОК вече взе решение да ограничи месечните разходи за болнична помощ на 134.8 млн. лв. за август-декември. Болниците обаче са в преразход от 225 млн. лв., поради което вече се наложи той да се покрие с пари от резерва на касата, пише още изданието.
 
        АДВ. МАРИЯ ШАРКОВА: ВАЖНО Е ДА РАЗГЛЕЖДАМЕ МЕДИЦИНСКАТА ГРЕШКА КАТО СИСТЕМЕН ПРОБЛЕМ, А НЕ КАТО ВИНА НА ОТДЕЛЕН ЧОВЕК
        "Здравната ни система, както и правосъдната са част от цялостната политическа система. Те са взаимносвързани. Тук бих искала да дам пример с една майка, загубила дъщеря си вследствие на медицинска грешка в известна болница в САЩ. Тя казва: Гневът може да разрушава, но той може да води напред. Всъщност, в нейния случай, гневът води напред - тя успява да създаде една фондация, която да работи за подобряване на качеството в здравеопазването." Това каза пред "БНР" специалистът по медицинско право адв. Мария Шаркова. "Няма как да променим дадена система, ако отделни хора не бъдат ангажирани с проблемите. Ако гневът им не ражда идеи. Да, днес можем да накажем персонално някой, но ако не променим системата, винаги ще има пострадали", допълни адв. Шаркова. Според нея все по-често хората търсят правата си при лекарски грешки. "В повечето от случаите, когато се случат тези медицински грешки, те не са грешки на отделен човек - на отделен лекар, на отделна медицинска сестра, те са грешки на цялата система. Работата на системата е всъщност да открие слабостите й и да работи върху тях, така че следващият път да не се стига дотам. Изключително важно е да разглеждаме медицинската грешка като един системен проблем, а не като вината на отделен човек", поясни адв. Мария Шаркова.
 
        КЛИНИКАТА ПО ОЧНИ БОЛЕСТИ НА УМБАЛ "АЛЕКСАНДРОВСКА" ОРГАНИЗИРА БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА ГЛАУКОМА
        Александровската болница в София организира безплатни очни прегледи за глаукома от днес до 7 октомври, съобщиха от болничното заведение. За прегледите не е необходимо направление, а само предварително записване, допълва "Zdrave.net". Глаукомата е невро-дегенеративно заболяване, което настъпва безсимптомно, води засегнатите до тежка инвалидизация и често до трайна загуба на зрението. Ограниченият брой направления №3 за преглед при специалист ограничава и възможността на пациентите за превенция, ранна диагностика и адекватно лечение на глаукомата.
 
        МУ-ПЛОВДИВ ОРГАНИЗИРА "ДЕН НА ОРИЕНТАЦИЯТА ЗА ПЪРВОКУРСНИЦИТЕ"
        За четвърта поредна година Медицински университет - Пловдив е домакин и организатор на инициативата "Ден на ориентацията за първокурсниците". Проектът се осъществява с подкрепата на ръководството на МУ-Пловдив и е организиран от Асоциация на студентите медици - Пловдив, Асоциация на студентите по фармация - България, Българска асоциация на студентите по дентална медицина и Студентски съвет към МУ-Пловдив, информира "Medical News". На 13 септември 2016 г. от 14.30 ч. в сградата на Аудиторния комплекс на МУ студентите от по-горните курсове ще предадат своя опит, знание и практически съвети на студентите-първокурсници от всички специалности, за да им помогнат за тяхното адекватно адаптиране към новата академична среда. Втората част от събитието включва игра с мисии "МУ - GO", в която първокурсниците ще се запознаят с всички базови места на територията на университета. Вечерта ще има коктейл за добре дошли на открито в парк-хотел "Санкт Петербург". Там ще бъдат наградени и победителите в играта.
 
        ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА
        Световно изследване изведе страната ни на първо място в нова черна класация, съобщава "Телеграф". Според италиански учени България е единствената държава, в която болните от рак на яйчниците се увеличават пропорционално на смъртните случаи. "Изследователи от Университета в Милано са установили, че в периода 2002 - 2012 г. сред европейските страни варира спад на смъртните случаи от 0,6% в Унгария до повече от 28% в Естония. България е единствената европейска страна, която показва ясно нарастване", отчита докладът, цитиран от медията.
        За пореден случай на агресия срещу медици от "Спешна помощ" съобщава "Труд". 40-годишният А.Д. е прекарал 24 часа в полицейския арест на Първо РУ на МВР, където е бил отведен след отправени обиди и заплахи към екип на Спешна медицинска помощ, отзовал се на сигнал на адрес на улица "Даме Груев" в квартал "Кючук Париж", информира изданието.