Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (26.08.2016)
 
        ЛЕКАР ПОИСКАЛ ПАРИ ЗА ИМУНИЗАЦИОННИ СПРАВКИ
        "Телеграф" сигнализира за поискани от лекар пари от дете за издаване на бележка за имунизации. "Семейни лекари от град Пещера вземали по 3 лв. за издаване на медицинска бележка на дете какви имунизации са му направени през годините. Това алармира майка от родопското градче, според която имало и други ощетени от безкасовото плащане на "услугата". Родителките споделиха, че изпратили по-големите си деца да вземат заветния документ от джипито, но били принудени да платят 6 лв. за двете бележки", разказва изданието. "Една от възмутените майки се обадила на телефона в Националната здравноосигурителна каса и оттам и казали, че според Наредба №40, раздел 5 тези бележки били напълно безплатни. Потърпевшата твърди, че дори не е получила касов бон за платените медицински документи, но е силно огорчена от наглостта на общопрактикуващия лекар, който таксувал детето и му взел джобните, за да си получи парите за издадените бележки. От НЗОК посъветвали майката да подаде жалба срещу доктора, но тя отказала и се закани, че ще отпише децата си от пациентската листа на джипито, както и ще разгласи случая, за да няма други пострадали", допълва вестникът.
 
        17 870 Е БРОЯТ НА ВЪТРЕБОЛНИЧНИ ИНФЕКЦИИ
        "17 870 е броят на регистрираните през 2015 г. инфекции, свързани с медицинското обслужване, известни още като вътреболнични, съобщиха от Центъра за защита на правата в здравеопазването, позовавайки се на данни от здравното министерство. Броят е малко по-нисък от регистрираните в предишни години над 18 000 случая", пише днес "Сега". "Най-голям е броят на регистрираните инфекции на хирургичната рана и на пневмониите след интубация. "Прави впечатление голяма диспропорция на данните в отделните области на страната. Така например в област Монтана са регистрирани едва 13 вътреболнични инфекции, в Ловеч - 19, в Силистра 280, а в Габрово - 347. Голямата разлика се дължи не толкова на разлика в медицинското обслужване, колкото на разлика в начина на отчитане или по-скоро на неотчитане на всички случаи. Само така може да се обясни и това, че в област Перник за 2015 г. не е регистрирана нито една вътреболнична инфекция", отбелязват от центъра", допълва публикацията. И още: "В развитите страни се извършват множество подробни проучвания на вида и броя на вътреболничните инфекции. Според различни източници честотата на регистрираните инфекции варира в развитите страни между 3-4 до 10% от всички хоспитализирани пациенти, припомнят от ЦЗПЗ. При около 2 милиона хоспитализации в България годишно е реалистично вътреболничните инфекции да са между 60 000 и 200 000. "Отчитането официално на едва 17 870 инфекции означава, че или България е световен лидер в борбата с инфекциите, или просто те не се отчитат и регистрират", коментират от неправителствената организация."
 
        ПРОТЕСТ В САПАРЕВА БАНЯ
        "Дума" пък информира, че около 200 пациенти на специализираната болница за рехабилитация в Сапарева баня са протестирали заради недостиг на минерална вода. "Според тях това е причината процедурите в комплекса да не се правят пълноценно. Ползващите кабинетите и залите за процедури смятат, че 103-градусовата вода отива преобладаващо за гейзера, символ на курорта, който работи и през нощта заради туристите. Така им се осигурява атракция - водният стълб изригва на всеки 2 секунди на около 20 метра височина. По тази причина количеството вода към болницата е намаляло драстично. От санаториума обясниха, че в сряда през нощта гейзерът е бил пуснат, заради което не е имало вода за процедурите", пише ежедневникът. Според кмета на Сапарева баня Калин Гелев пък проблемът бил в течовете по водопровода за лечебното заведение: собственичката Искра Генкова-Капаноглу и управителят Станислав Павлов знаят, че дългогодишните тръби трябва да се подменят, но не са предприели нищо.
 
        КРИЗА ЗА ФИЗИОТЕРАПЕВТИ В ШУМЕН
        С дни наред се чака за преглед във Физиотерапията на Диагностично-консултативния център 1 в Шумен, сигнализират пациенти. Отделението е единственото, което има договор със Здравната каса за извънболнична помощ. "На ден можем да приемем максимум 12-15 пациенти. Тоест на месец - около 300. Това са новопостъпили за физиотерапия болни", каза директорът на ДКЦ 1 в Шумен д-р Димитър Костов, цитиран от "Topnovini.bg". Сега записват за прегледи за след 5 дни. Ако се налага спешно да се почнат физиотерапевтични процедури, намират начин да ги включат. Д-р Геронтиева е единственият лекар, който в момента работи в ДКЦ-то. По думите й, наложително е да има още един физиотерапевт, но просто няма такъв специалист. До миналата година физиотерапия амбулаторно се е правила и в Медицинския център на МБАЛ. Заради липсата на лекар обаче, сега там не са могли да сключат договор с касата. Тази година напливът през летните месеци се получил и заради новото изискване преди отиването на санаториум пациентите да минат преглед при физиотерапевт. Той преценява дали има показания за такъв престой, досега направления за санаториум давали личните лекари, обясни д-р Костов. По думите му, кризата с физиотерапевтите в Шумен е налице. "Д-р Маркова стана зам.-кмет и не може да практикува, бившата директорка на МБАЛ д-р Юлия Димитрова напусна града, един от специалистите - д-р Вълчев почина, д-р Марковска е пенсионерка, но доста възрастна и отказва вече да работи. Проблемът с липсата на лекари ще става все по-голям в следващите години, той сега започва", смята д-р Костов. И управителят на Медицинския център към МБАЛ д-р Валентин Димитров твърди, че проблемът е кадрови. "Засега има липса на физиотерапевти, като почне и дефицит на кардиолози, тогава ще е още по-сериозно", коментира д-р Димитров. Проблемът е, че такъв специалист в града няма, а за да дойде доктор от друг град, трябва да му се предложи подходящо заплащане. 120-130 пациенти месечно са минавали през физиотерапията на Медицинският център в шуменската болница, сега този поток отива в ДКЦ-то. Нормално е да има чакащи пациенти, допълни д-р Димитров.
 
        БРИТАНСКАТА NHS ЗАПОЧВА МАСОВО ЗАКРИВАНЕ НА БОЛНИЧНИ ОТДЕЛЕНИЯ
        Британската Националната здравна служба (NHS) започна изготвянето на официален списък на болничните отделения, които ще бъдат затворени, на фона на най-тежката финансова криза в историята на здравната служба, съобщи "The Telegraph". В болниците се очаква вълна от закривания на отделения, включително и спешни, както и прекратяване и централизиране на услуги за възрастни. Две лечебни заведения на NHS закриха спешните си отделения за деца, признавайки, че не могат да ги поддържат състояние, безопасно за децата, допълва "Zdrave.net". Всяка област в страната трябва да определи отделенията, които не са достатъчно стабилни, като част от усилията за справяне с липсата на персонал и увеличаващата се финансова криза. Шефове в NHS заявиха, че плановете, които ще се реализират през есента, включват затваряне на спешни отделения, докато множество услуги като ревматология и урология ще бъдат централизирани, принуждавайки пациентите да пътуват до по-отдалечени от удобните за тях места. Бе обяснено, че промените са необходими за гарантиране безопасността на предлаганите медицински услуги.
 
        ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА
        "Труд" съобщава за условна присъда, наложена на джебчийки, които обрали онкоболен. "Две сестри джебчийки се признаха за виновни и получиха условна присъда и пробация заради обир на 14 650 евро от онкоболен човек. Кражбата била извършена през юни 2010 г. в онкологичния диспансер във Враца, но доскоро Пенка и Елена Таневи се укриваха. Сестрите помагали на непълнолетната Евгения Василева, която е дъщеря на Пенка. Трите влезли в медицинското заведение и забелязали в един от кабинетите семейство, което било задрямало. Пенка и Елена останали в коридора да наблюдават да не мине някой, докато Евгения бързо влязла и взела чантата на Н. М., в която имало 14 650 евро. Парите били получени от мъжа В. М. за работа в Нигерия, откъдето той се завърнал поради заболяване и наскоро започнал лечение в онкологията. През март 2013 г. Евгения Василева била също осъдена. Цялата сума била върната на семейството, казаха вчера от прокуратурата", четем във вестника.