Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (16.08.2016)
 
       Д-Р ВАНЬО ШАРКОВ: НЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА ОТПЕЧАТЪК, А ЗА КОД
        При системата за регистриране в лечебни заведения с пръстов идентификатор "изобщо не става въпрос за отпечатък", увери зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков в предаване по "БТВ". "Тази система нито генерира, нито съхранява, нито пренася, нито предава, нито снема пръстов отпечатък. Става въпрос за цифров код, който всеки пациент носи със себе си. От този цифров код не може да бъде генериран пръстов отпечатък - това беше едно от изричните условия към изпълнителя", увери гостът. На въпрос защо не се изчака въвеждането на чип в личните документи, вместо да се дават поредните пари, Шарков отговори, че се чака от много време и в това време е имало много злоупотреби в болници, източващи НЗОК. Пръстовият идентификатор дава възможност всеки път, когато Касата плаща за извършена на вас медицинска услуга, да получите информация за това през мобилно приложение, обясни зам.-министърът. "Това е единствената възможност, която не коства и стотинка на пациента, защото той носи кода със себе си, вместо да ходи някъде да си плаща чип или нова лична карта", каза още той. На критиките, че не е ясно кой ще вземе пръстов идентификатор на пациент, който е хоспитализиран в безсъзнание, д-р Шарков отговори, че никой няма да го взема и това е разписано в изключенията, които се допускат при пациенти, постъпващи по спешност, които са в тежко състояние, които нямат пръст, ръка, имат изгаряния и пр. - при тях не се ползва този метод. Децата също няма да оставят пръстов отпечатък, както и нямат лична карта, добави той. Запитан какво се случва, ако се срине системата, д-р Шарков обясни, че в случай на спиране на тока, приемът продължава, защото системата съхранява данните и отчитането може да стане впоследствие. Шарков коментира и случаите по морето, в които двама души загубиха живота си, защото линейките не успяха да стигнат навреме. Зам.-министърът обясни, че всеки концесионер на плаж с между един и пет спасителни поста е задължен да има и медицински пункт, за който сключва договор с лечебно заведение. Плажове между 1 и 3 км трябва да има реанимационен пункт, а на Черноморските зони трябва да има и подвижен реанимационен пункт. Всички концесионери са обект на проверка дали имат договори с лечебно заведение и дали са осигурили такива пунктове. Тя трябва да приключи до края на седмицата.
       
        Д-Р СТЕФАН КОНСТАНТИНОВ: ПРЪСТОВИТЕ ОТПЕЧАТЪЦИ НЯМА ДА СПРАТ ИЗМАМИТЕ
        Ключовата дискусия по темата е дали това е законно, каза бившият здравен министър. Когато говорим за пръстовите отпечатъци за влизане в болница, трябва да си зададем въпроса защо се прави всичко това, каква е целта. Отговорът, който вероятно ще чуете е, за да се спрат измамите, защото при много хора се отчита, че са влезли в болница, а всъщност те никога не са били. Това обаче не е вярно, същите доводи ги чухме преди година и половина, когато се въвеждаше чекирането с карти. Това каза в предаване отново по "БТВ" бившият здравен министър Стефан Константинов. "Проблемите са, че се харчат повече средства в болницата, но не, защото физически не минават хора. Те минават, просто тези хора могат да не минат през болница, те могат да се лекуват и отвън. Тоест това че ще купим едни четци, това че ще дадем на едни фирми да спечелят едни поръчки - не решава проблемите на здравеопазването. Това ще има ефект нула като цяло". "Сегашният екип на министерството са големи фенове на Турция - първо бяха ваксините, сега са отпечатъците. През 2012 г. Турция въвежда този метод, с биометрични данни за влизане в болница, със същите аргументи, че така ще спрат измамите. Завеждат се дела от турската лекарска асоциация и други организации и през 2014 г. държавният съвет на Турция спира това действие с аргумента, че биометричното даване на данни не може да бъде предпоставка за оказване на медицинска помощ. В Турция го обявяват за неконституционно". Същото нещо Европейският съд за правата на човека е постановил по друг казус, допълни бившият здравен министър. Комисията за защита на личните данни в България накрая казва, че това е пожелателно и признава, че не може да бъде единственият начин. Като по-добър пример д-р Стефан Константинов посочи Естония, където в личната карта има чип, който служи и за здравна карта, и за електронен подпис и за идентификация пред идентификацията. "Начинанието като цяло е много шум за нищо. Освен парите, които ще струва, да не забравяме, че един консорциум получава след това правото да менажира  това нещо". По въпроса за изтичането на лични данни Константинов каза, че нашето здравеопазване е изключително слабо защитено. Но според него по-големият проблем е законността. "Самата обществена поръчка беше обявена без никакво правно основание. След това намериха в закона, че това е един уникален идентификационен номер, което е изключително изсмукано от пръстите обяснение. Той може да бъде даден както в момента - ако отидете в Здравната каса ще ви дадат такъв номер и по интернет можете да си проверявате досието".
 
        "АСАНСЬОРИ УБИЙЦИ" В БОЛНИЦИТЕ
        "Телеграф" алармира за "асансьори убийци" в болниците. "13 асансьори убийци дебнат в болниците у нас. Повечето от тях са в експлоатация от над 40 години. Това показва справка на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, с която "Телеграф" разполага. През изминалата година и до края на юли месец през тази в болниците са извършени 894 проверки на асансьори в лечебни заведения относно изправността на подемните съоръжения. 13 от тях са особено опасни, отделно десетки други се нуждаят от ремонт. 48 съоръжения пък са били спрени", пише вестникът. "Потенциално опасни са 20% от асансьорите в лечебните заведения във Варна. Причината са стари релейни табла и чести проблеми при работа. Подобна е и ситуацията в Бургас, където 10 асансьора са с липсващи резервни части. На трето място се подреждат болниците в Пловдив. Там има 3 броя рискови съоръжения. По официални данни през последните три години у нас са регистрирани само два инцидента с асансьори в болнични заведения. Според служители в лечебниците обаче десетки са потулените случаи", четем още във вестника.
 
        НАД 70 ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ ПОСТРАДАЛИ ПО ВРЕМЕ НА КОНФЛИКТА В ЙЕМЕН
        Повече от 70 лечебни заведения в Йемен са били подложени на обстрел или са разрушени от участниците в конфликта в страната, който започна през 2014 г. Това съобщиха от пресслужбата на ООН във връзка с последния въздушен удар по болница на организацията "Лекари без граници", предава "РИА Новости". Вчера бе съобщено за нанесен от силите на арамската коалиция въздушен удар по болница в северната провинция на Йемен Хаджа. По последни данни жертва на атаките са 11 души. Очевидци съобщиха, че макар част от болницата да е разрушена, тя продължава да работи. В лечебното заведение от юли 2015 г. работи персонал от "Лекари без граници", чиито представители потвърдиха за бомбардировката. "Генералният секретар осъжда въздушния удар на коалицията", се казва в разпространеното от ООН изявление. Във връзка с това от организацията съобщиха, че страните в конфликта в Йемен са нанесли щети или са разрушили над 70 лечебни заведения, три от които се поддържат от "Лекари без граници". "Генералният секретар е дълбоко обезпокоен от активизирането на въздушните удари и продължаващите наземни боеве и обстрели, особено в места с цивилни граждани", се казва в изявлението.
 
        БОЛНИЦА НЕ ИСКА ДА СЕ ВКЛЮЧИ В СИСТЕМАТА ЗА ПРЪСТОВ ИДЕНТИФИКАТОР
        Болници отказват да се включат в пилотния проект за въвеждане на пръстов идентификатор. Примерът е от Дупница. За да влезе в сила новата система, директорът на дупнишката болница трябва да закупи най-малко 4 апарата за пръстова идентификация - по един за двете регистратури и по един за най-натоварените отделения - хирургично и детско. Неизвестните обаче са много повече от финансовите разходи, четем в "Zdrave.net". Всички пациенти ли ще са подложени на процедурата и какво ще стане в случай на отказ? "Аз не знам в такъв случай какво точно трябва да предприема. Тъй като по това, което се пуска като стандарт, реално пътеката няма да бъде платена. За такъв пациент аз или трябва да го върна, ако откаже да си даде пръстовия отпечатък, или трябва да остане пътеката за сметка на болницата", коментира шефът на болницата Росен Тимчев, цитиран от "БТВ". Повечето пациенти мислят за ненужно и дори обидно да оставят свое отпечатък при постъпване в болница. "Имаме идентификационен номер навсякъде, дето се казва, имам лична карта с биометрични показатели. Защо трябва и тук да се идентифицирам", пита пациент. В болницата са свикнали с четеца за лични карти, който беше въведен преди време, но взимането на пръстов отпечатък буди притеснение и у лекарите. "Лично аз съм говорил с мои приятели, а, казва, не, за какво ще ми дават, да не съм престъпник, че влизам в болница да ми взимате отпечатък", коментира д-р Димитър Недин.
 
        ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА
        "Монитор" съобщава за корекция в информацията за инцидента, при който тийнейджър удари шофьор на линейка. "16-годишният Боян Боев не е ударил шофьора на линейката, която се отзовала за болния му баща, с метален бокс. Това съобщиха от Центъра за спешна медицинска помощ ден след инцидента, станал в 19,30 часа миналия петък на ул. "Георги Кондолов" в Пловдив. От районната прокуратура, която разследва случая, бяха категорични, че младежът не е имал метален бокс в юмрука си, с който е счупил носа на шофьора на линейката, съобщи говорителят на районна прокуратура в Пловдив Атанас Илиев", пише ежедневникът. "До момента разследването е установило, че сигналът за необходимостта от линейка постъпил на 112 в 19,28 часа. Бил проведен 2-минутен разговор с близките на пациента, след който 3 минути по-късно сигналът бил препратен на Центъра за спешна медицинска помощ. В този момент обаче екипите на ЦСМП се сменяли, застъпвала новата смяна. Въпреки това според данни от ЦСМП колата на Спешната помощ пристигнала на адреса в 19,50 часа", разказва изданието. "Междувременно обаче бащата на тийнейджъра издъхнал. Човекът страдал от исхемична болест на сърцето и не могъл да дочака линейката. Синът му Боян смята, че линейката е закъсняла и затова татко му си е отишъл. При пристигането на реаномобила афектираният младеж фраснал един юмрук на шофьора в лицето и му счупил носа. По случая са били разпитани двама свидетели и е образувано бързо производство", допълва вестникът.